Proszę o poradę

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Ale mnie nie chodziło o zakup sprzętu za 4-5 tys tylko o sprzęt przyzwoity taki właśnie za 5-7 stowek. A ten pumpmaster, lider czy norconia to chłam. Ty z tego co czytam miałeś do czynienia z bronią zawodowo wiec z wieloma rzeczami sobie poradzisz ale świerzak juz nie.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Gebi »

maximus, Właśnie trwa w innym miejscu dyskusja na temat pistoletu chińskiego CP-1 (Kandar, pod innymi nazwami też występuje) - opinie wszędzie ma rewelacyjne wręcz - ludzie wykupują to w zastraszającym tempie, a cena z dnia na dzień rośnie. Z czym to porównują i za jaką kwotę tłumaczyć chyba nie muszę. Nie każda chińszczyzna to chłam. Są całe tematy poświęcone tuningowaniu i modyfikowaniu chińskiego sprzętu z najniższej półki i ich osiągów po tych zabiegach. Naturalnie jak najmniejszym kosztem. Większość produkcji markowego sprzętu też jest zlokalizowana w Chinach. Nawet jeśli nie w całości, to w dużej części. Przoduje w tym Umarex i Crosman.
Koleżanka fantazja555 zadała pytania. Cóż byś naszej nowej koleżance polecił w tej cenie, o której piszesz? Pamiętając o tym, że kartonowe karabinki, zdaniem tutejszych ekspertów, nie nadają się do użycia po rozpakowaniu. Jeśli nabywca chce się nimi długo cieszyć. Trzeba więc doliczyć dodatkowe koszty.
Ja, w związku z brakiem odpowiednich danych nie podjąłbym się takiego zadania poza tym juniorskim pumpmasterem 760 crosmana za całe 149 zł w wersji najtańszej, a nawet tej najbardziej wypasionej (200 zł). Jeśli padnie, mój jakoś nie pada, strata nie jest wielka, a korzyści doświadczalno-naukowe są bezcenne, ma przy tym 12 miesięczną gwarancję. Z tego, co pamiętam, nasza wspomniana powyżej Koleżanka jest drobnej postury - być może i wymiar byłby w sam raz. To wyłącznie moja prywatna opinia. Fantazja555 strzela dużo dłużej ode mnie i wystrzelała zapewne wiadro śrutu, ja zaś zaledwie kilka garści, a dłonie mam drobne.
P.S.
Zawodowo do czynienia miałem z ludźmi używających broni palnej nie w celach rekreacyjnych - nie ma żadnego porównania. Sam też jej musiałem używać z obowiązku i niestety potrzeby chwili. Wiatrówek dopiero próbuję i uczę się ich. By nie było niedomówień - moje przeszkolenie strzeleckie (ostre) było prowadzone w bardzo, bardzo podstawowym zakresie. Vide podpis. Życie zweryfikowało te "nudnie prowadzone i czasochłonne zajęcia".
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

fantazja555 pisze:Przy strzale jednak kopie mimo ze starem się mocno trzymać podrywa mi.
Skoro przeszkadza Ci kop przy strzale z wiatrówki sprężynowej, to może zastanów się nad inną formą napędu? PCA lub CO2 powinny się zmieścić w limicie 500zł. Ja np. do tarczy kpn10 używam Crosmana 1760 - na dłuższe dystanse pewnie wymagałby tuningu, ale na 10m i tak jest lepszy ode mnie. :^/ Dodatkowo jest lekki, toteż (pisałaś, żeś drobne dziewczę), tym bardziej mógłby Ci przypasować.
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

Ślubek, Takie podejście miałem na myśli. Model crosmana, który proponujesz nie mieści się niestety w limicie finansowym naszej Koleżanki, z tego co pamiętam. W Polsce z tego, co wyczytałem mało popularny (interesowałem się nim, bo czterotakt taki prawie ;) )
Ostatnio zmieniony 2014-09-01, 17:11 przez Gebi, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
maximus

Gebi kolego, spróbuję to jakoś tobie wytłumaczyć wszystko. Oczywiście że wśród chinoli zdarzają się perełki, były qb-ty , były sharpy. Tego nie kwestionuje. Niestety norkonia lider do nich nie należą. I choć byś się posrał za przeproszeniem to nic z nich nie zrobisz. Dlaczego?Rozebrałeś kiedyś któregoś? Taki liderek mój drogi ma tłok zwinięty z blachy. Tak, nie toczony , nie odlew a zwinięty z blachy. A zaczep widziałeś? A elementy spustu? Wiadomo że śrut to wypluwa w wybranym przez nas kierunku, niestety prawie zawsze (są wyjątki nawet na tym forum) Zniechęci prędzej niż zachęci do strzelania. Nie wierzysz? Zrób prosty test. Zorganizuj małe spotkanko dla znajomych. Ustaw dwa stanowiska strzeleckie. Na jednym postaw liderka, na drugim poczciwą slawcię, hatsana, gamo. Gwarantuje ci (sprawdzone) że po 5-10 min przy liderku nie będzie stał nikt a do takiej slawci będzie kolejka. I to własnie obrazuje co jest potrzeba żeby zachęcić do strzelania, przyzwoity , powtarzalny sprzęt a nie jakieś nie wiadomo co. I powiem tobie że każda slavia , hatsan prosto z fabryki bedzie lepsza od najbardziej dopieszczonego i wyselekcjonowanego lidera. Próbowałeś kiedyś korzystać z gwarancji na lidera w militariach? Poza tym jakakolwiek ingerencja (czyt. tuning) Tej gwarancji i tak cię pozbawi.

A na koniec co bym polecił, ano w tej kwocie o której mowa to np slavie 630 , 631. Ale wolał bym dołożyć na hw30, dla kobitki super flinta.
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Michał »

maximus pisze:Ale wolał bym dołożyć na hw30, dla kobitki super flinta.
Słuszna propozycja tym bardziej że fantazja555 pisze że jest "drobną" kobietą.
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

maximus,
Maximusie, nie zrozumieliśmy się. Broń [ ;) ] mnie Najwyższy przed polecaniem sprzętu, o którym piszesz w pierwszym akapicie swojej wypowiedzi (norconia, lider). Osobiście nie rozkładam karabinków na części pierwsze, to jeszcze nie ten etap. Jeśli zacznę, to na jakimś tanim sprzęcie (owym pumpmasterze). Obecnie studiuję forum, oglądam zdjęcia i szukam wskazówek. Jak coś sknocę, to nie będzie wielkiej straty. Karabinki, które proponujesz są świetne. Jeden z nich właśnie kupuję tu na forum. Koleżanka Fantazja wyraźnie stwierdziła, że to poza jej zasięgiem finansowym. Co do reszty całkowicie się zgadzam. Zwrócę jeszcze uwagę (powtórzę się), że pomimo użytkowania tych budżetowych szmelców, Fantazja chce strzelać dalej. O zniechęceniu nie ma więc mowy. Moja opinia (absolutnie prywatna, ale granicząca z pewnością) jest taka, że w tej chwili, z powodów finansowych, nie może pozwolić sobie na zakup sensownej wiatrówki. Wszak dalej nie wiemy do czego, jak daleko i jak często strzela. Twoje propozycje są bezapelacyjnie świetne (wnosząc po opiniach użytkowników forum). Wkrótce i ja będę mógł się, mam nadzieję o tym przekonać.
I zupełnie na koniec: zgodzisz się chyba ze mną, że strzelanie z wiatrówek, sportowe, rekreacyjne, czy jakiekolwiek - do taniej rozrywki raczej zaliczyć nie można. Nasza W.Sz. Koleżanka połknęła już bakcyla i teraz musi się liczyć ze wzrastającymi kosztami, niestety. Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Decyzję musi podjąć sama. Wszyscy Kamraci Swawolni próbują jej w tym pomóc na miarę własnej wiedzy, umiejętności i doświadczeń. Decyzja o wyborze należy wyłącznie do Niej.
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Gebi, właśnie czterotakt był dla mnie głównym powodem kupna :^). Drugim - CO2, właśnie ze względu na minimalny odrzut - na PCP nie było mnie stać.
To, że nowy karabinek ciężko kupić, i nie mieści się w "limicie 500" - wiem. Ale wiem również, że wersje używane się mieszczą (nawet teraz na alle jest jedna sztuka), a ponieważ bebechy ma prawie identyczne z popularnymi 2240, nie powinno być problemu z ew. doprowadzeniem go do używalności, gdyby się trafiła jakaś wpadka.
Awatar użytkownika
Negza
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Negza »

Ślubek pisze: To, że nowy karabinek ciężko kupić, i nie mieści się w "limicie 500" - wiem.
Kupiłem wersję z plastikowym zamkiem za jakieś 370 zł (nie pamiętam dokładnie), nowy w Mili... Z metalowym zamkiem są drogie.
Wiatrówki różne
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Negza pisze:Kupiłem wersję z plastikowym zamkiem za jakieś 370 zł (nie pamiętam dokładnie), nowy w Mili... Z metalowym zamkiem są drogie.
A, to przepraszam, nie wiedziałem, że z tego właśnie wynika różnica w cenie. Też kupowałem w mili..., tylko że wtedy był z metalowym zamkiem. No i faktycznie był droższy.
Awatar użytkownika
maximus

Wiatrowkowanie to według mnie jedno z tańszych hobby, swoją drogą każde hobby kosztuje. Ale jak już masz karabinek (wyjściowo koszt taki jak marketowego roweru na przyklad) to zostają koszty śrutu. Czy to dużo?
fantazja555

Post autor: fantazja555 »

Bardzo dziękuję wszystkim wypowiadającym się osobom bardzo to doceniam ze dzielicie się swą wiedzą i poglądami :) Dzięki wam mam kilka kandydatek nie tylko już slavie choć myśli o niej nie porzuciłam . Kolega z forum bardzo poleca mi też diane 35 są 2 licytowane na allegro http://allegro.pl/wiatrowka-diana-35-19 ... 47493.html np. ta mam o tym modelu mizerną wiedzę trzeba poczytać potem hw- http://allegro.pl/weihrauch-hw-50-mk-ii ... 94479.html / http://allegro.pl/wiatrowka-weihrauch-h ... 84641.html obawiam się ze tu raczej zostanę przelicytowana w tym-hw50 pan opisuje co niby robił . Kolega wcześniej poradził BSA SuperSport jestem w trakcie logowania czekam na potwierdzenie administratora są tez slavie . Pora się zastanowić czy zaryzykować coś z Allegro oczywiście z waszą podpowiedzią . Wiecie niby są oferty ale jest ryzyko wiem ale może któraś jest w miarę sensowna . Allegro ma to do siebie ze istnieje też odstępstwo od umowy i zwrot . Choć życie jest życiem i nie wszystko czasem jest jak piszą .
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

maximus pisze:Wiatrowkowanie to według mnie jedno z tańszych hobby, swoją drogą każde hobby kosztuje. Ale jak już masz karabinek (wyjściowo koszt taki jak marketowego roweru na przyklad) to zostają koszty śrutu. Czy to dużo?
Porównanie z rowerem nie wydaje mi się trafne. Rower to także przedmiot użytkowy. Chyba zaśmiecamy naszą dysputą ten temat. Ciekawy bardzo i dla mnie pouczający, ale nie w tym miejscu. Wiem ile i na co do tej pory wydałem. Choć za prawdziwego "wiatrówkowca" się jeszcze nie uważam. Przedszkolak ze mnie "pneumatologiczny". No, może nie w najmłodszej grupie.
Proponuję opuścić ten temat i podyskutować gdzie indziej. Nasza Szacowna Koleżanka szykuje się do zakupów. Swoimi wywodami będziemy jej tylko przeszkadzać. Od tego postu (w tym temacie) zamieniam się wyłącznie w obserwatora.
Na marginesie:
(primo) ludzie często nie przyznają się do faktycznie ponoszonych kosztów - taka nasza natura w większości przypadków ;)
(secundo) mam też inne hobby, w porównaniu ze strzelectwem praktycznie bezkosztowe.
Awatar użytkownika
maximus

Fantazja, zaloguj się na iweb i daj ogłoszenie za kupisz. My tam bywamy to podpowiemy która oferta warta uwagi. A allegro jeśli nie umiesz ewentualnie pogrzebać w sprzęcie sobie odpuść, wiele sprzętów które wstyd sprzedać na forum bo koledzy znają trafia właśnie tam w nadziei ze kupi przysłowiowy Janusz.
Awatar użytkownika
blind1

Post autor: blind1 »

O ile pamiętam to nawet jak się zarejestruje przez miesiąc nie ma dostępu do K/S na iwebie. :/