Iż-61

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

To już zostało sprawdzone z łamańcem ;) ... juz przy trzecim magazynku (15strzałów) łamaniec jest ładowany dopiero około 6 raz .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Hiszpan63 pisze:To już zostało sprawdzone z łamańcem ;) ... juz przy trzecim magazynku (15strzałów) łamaniec jest ładowany dopiero około 6 raz .
Chyba , że wcześniej , wszystkie 3 magazynki były załadowane . Bo jakoś wierzyć mi się nie chce w tak dużą różnicę . Inny będzie sumaryczny czas ładowania trzech magazynków , jeśli posługiwać się będziemy tylko jednym , bo do jego załadowania trzeba wypuścić karabinek z rąk . No i strzelanie , oczywiście , należało by zacząć z pustym , pojedynczym magazynkiem .
Zebrało nam się z rana , na tzw. akademicką dyskusję :D .Zresztą , prawda jest też taka , że przy strzelaniu przy użyciu magazynka mamy tendencję do skracania czasu celowania ( przynajmniej ja tak mam ) , co też sprzyja przerabianiu śrutu na złom .
javiki
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: javiki »

Ale w Izyku masz na starcie 2 magazynki -więc napełniasz 2 i strzelasz :)
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

javiki pisze:Ale w Izyku masz na starcie 2 magazynki -więc napełniasz 2 i strzelasz :)
Tak czy inaczej , trzeba by ustalić założenia do badania porównawczego . Np. czy w momencie rozpoczęcia , jeden z dwóch pustych magazynków powinien się znajdować w karabinku , bo od takiego stanu , zazwyczaj , rozpoczyna się strzelanie . No i trzeci magazynek , jak w doświadczeniu Przemka , powinien zostać doładowany po opróżnieniu dwóch pierwszych . :>
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

Filo pisze:Chyba , że wcześniej , wszystkie 3 magazynki były załadowane . Bo jakoś wierzyć mi się nie chce w tak dużą różnicę .
A jednak. Dam Ci kiedyś załadować magazynek Diablika, to zobaczysz, że trzymając go w jednej ręce, drugą ładujesz peletkę za peletką, jedynie przesuwając kolejne komory magazynka. :^)

To nie tylko kwestia jednolitego ułożenia ręki, ale i skoncentrowania wzroku w jednym miejscu.

Nie wiem, jak w IZ-61 wygląda ładowanie pojedyncze, ale jeśli wymaga wyciągnięcia wkładki jednostrzałowej, załadowania jej i włożenia z powrotem, różnica będzie jeszcze większa.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Filo pisze:Tak czy inaczej , trzeba by ustalić założenia do badania porównawczego .
Tylko po co ?? ... u każdego ten przebieg będzie wyglądał inaczej . Różnie składamy się do strzału , mamy różną percepcję , refleks i sprawność fizyczno-manualną . Magazynek po prostu sprzyja szybszej utylizacji śrutu , chociaż ja osobiście korzystam tylko z jednego (sprawdzonego) magazynka i to wystarcza . Nie potrzebna siła ognia jak jest precyzja .
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Hiszpan63 pisze:Tylko po co ?? ..
Przecież nie spieramy się o to , który rodzaj ładowania powoduje szybszą utylizację śrutu , bo co do tego mamy zgodność . Spieramy się , czy różnice są nieduże , duże , czy baaaardzo duże . Jeśli podajesz konkretne liczby 15 i 6 , to rozmowa o metodologi pomiaru staje się zasadna i ustalenie , co rozumiemy pod dużą różnicą , też .
No nie mówiłem , że przydarzyła nam się " akademicka " dyskusja z rana ? :P
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Trafi się okazja , to potestujemy , bo ja mam to opanowane . Rzecz w tym , ze musi to na sobie testować jedna i ta sama osoba .
Awatar użytkownika
Walend
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Walend »

Filo pisze:
Hiszpan63 pisze:Tylko po co ?? ..
Przecież nie spieramy się o to , który rodzaj ładowania powoduje szybszą utylizację śrutu , bo co do tego mamy zgodność . Spieramy się , czy różnice są nieduże , duże , czy baaaardzo duże . Jeśli podajesz konkretne liczby 15 i 6 , to rozmowa o metodologi pomiaru staje się zasadna i ustalenie , co rozumiemy pod dużą różnicą , też .
No nie mówiłem , że przydarzyła nam się " akademicka " dyskusja z rana ? :P
Ze swoich skromnych doświadczeń - karabinek Mirka - można strzelać niemal jak z karabinka biatlonowego - dźwignia ładowania jest na tyle krótka i wymaga na tyle mało siły że przeładowanie wykonuje się bez większego wysiłku. Problemem może być jedynie kolba kiedy jest daleko wysunięta - lubi się nieco gibać. A ładowanie magazynka trwa chwilę.
Także również skłaniam się ku stwierdzeniu że Iżyk utylizuje śrut znacznie szybciej niż jednostrzałowy karabinek.
FWB 300 "Palemka"
FWB 600 + Burris Timberline 4.5-14x32
Remington 1858 Uberti .44
Ruger Mk2 Target .22
CZ P10C 9x19
madraks

Post autor: madraks »

utylizacja śrutu,mam taki wynalazek zasilany dwukrotnie utlenionym węglem.
Utylizuje śrut stalowy w tępie 15szt/s(w sumie moze 20szt.)
to się nazywa utylizacja.....

Ot,taki offtop,proszę wybaczyć.
Awatar użytkownika
Walend
Ściepnik
Ściepnik

madraks pisze:utylizacja śrutu,mam taki wynalazek zasilany dwukrotnie utlenionym węglem.
Utylizuje śrut stalowy w tępie 15szt/s(w sumie moze 20szt.)
to się nazywa utylizacja.....

Ot,taki offtop,proszę wybaczyć.
Rozumiem że piszesz o śrucie typu diabolo? ;)
FWB 300 "Palemka"
Ruger Mk2 Target .22
CZ P10C 9x19
madraks

Nie spotkałem jeszcze stalowego diabolo,może stąd moja beztroska w poście.
Miałem na myśli bb'sy,sorrki.
MP-61 Ultra
HW 45 Black Star .22(.177)
Awatar użytkownika
Walend
Ściepnik
Ściepnik

madraks pisze:Nie spotkałem jeszcze stalowego diabolo,może stąd moja beztroska w poście.
Miałem na myśli bb'sy,sorrki.
Spoko ;) Może być stalowy w polimerze - straszne świństwa dla lufy.
O Drozdzie była mowa w poprzednim poście?
FWB 300 "Palemka"
Ruger Mk2 Target .22
CZ P10C 9x19
madraks

To o umarexie steelstorm,taką zabawka,miotacz niesamowity,zakup drozda skutecznie zablokowala cena strzeladła.....
Awatar użytkownika
drunkmaster

Post autor: drunkmaster »

Walend pisze: Może być stalowy w polimerze - straszne świństwa dla lufy.
O Drozdzie była mowa w poprzednim poście?
Mam trochę i stalowego w polimerze i jakiegoś z efektem 'wybuchowym' dlatego pytanie, czy ten polimer zostawia jakiś syf na gwincie lufy? Na razie z tego nie strzelałem, bo ten śrut jakoś tak koślawo wygląda :chgw: