SKS - Nasze Forum
Liga SKS Liga SKS  Mapa Google  Mapa Google  Kawiarenka  Kawiarenka  FAQ  FAQ  Szukaj  Szukaj  Użytkownicy  Użytkownicy Grupy  Grupy
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 

Odpowiedz do tematu SKS - Nasze Forum Strona Główna » Sprzęt » Wiatrówki » Wiatrówki CO2 » Czy potrzebna wyższa prdkość śrutu qb78
Czy potrzebna wyższa prdkość śrutu qb78
Autor Wiadomość
ogodaw 



Wiek: 31
Dołączył: 03 Wrz 2017
Skąd: Opolskie
Wysłany: 2017-09-04, 19:53   Czy potrzebna wyższa prdkość śrutu qb78

Witam dzisiaj mierzyłem prędkość śrutu na odległości 5m i metodą za pomocą dźwięku. Zrobiłem 3 strzały i wyszło
1-222m/s
2-215m/s
3-217m/s
Śrut JSB Exact Diabolo 4.51mm
I pytanie, bo nie mam rozwierconych tych 4 otworów na zaworze strzałowym czy to robić patrząc na te prędkości śrutu.
_________________
QB78
 
 
Ślubek 
Rafał





Wiek: 47
Dołączył: 06 Cze 2014
Skąd: Janówek Pierwszy
Wysłany: 2017-09-04, 20:56   

Pomijając fakt, że 3 pomiary nie zapewniają istotności statystycznej wyniku, rozrzut 7 metrów na 220 m to ok. 3%, a więc całkiem nieźle. Ja bym tego nie ruszał.
_________________
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
 
 
ogodaw 



Wiek: 31
Dołączył: 03 Wrz 2017
Skąd: Opolskie
Wysłany: 2017-09-04, 21:02   

Na weekend postaram się zrobić 10, tylko ta analiza czasochłonna jest bardzo a program chrono conect litle u mnie nie działa.
_________________
QB78
 
 
Michał 
Michał.M





Wiek: 36
Dołączył: 25 Sie 2009
Skąd: Katowice
Wysłany: 2017-09-04, 23:19   

Chłopie znajdź kogoś z normalnym chronem a tą zabawkę zostaw dzieciom !
_________________
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
 
 
 
ogodaw 



Wiek: 31
Dołączył: 03 Wrz 2017
Skąd: Opolskie
Wysłany: 2017-09-05, 08:59   

Niestety brak w okolicy takich sprzętow. Ale ja nie mierzylem tym programem tylko metoda analizy dzwieku. Moze jest ktos z opolskiego z kolegow to bym podjechal zmierzyc i porownal bym z moimi wynikami. :)
_________________
QB78
 
 
Hiszpan63 
PRZEMEK





Wiek: 54
Dołączył: 28 Cze 2009
Skąd: Warszawa-CEKAUS
Wysłany: 2017-09-05, 09:24   

Przede wszystkim pomiar rób w zakresie najbardziej stabilnych strzałów z OB78 . Czyli jeżeli masz około 60 strzałów z obu kapsuł , to środkowe 45 jest najbardziej stabilne . I w tym zakresie dokonuj analiz . Nawet jak będą to tylko trzy strzały . Przy czym musisz robić to w miarę w równych odstępach czasu ze względu na specyfikę CO2.

... i nawet gdybyś miał 205 m/s , to nie potrzebna jest wyższa prędkośc .
_________________
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 , DP21Gnominia. . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
 
 
ogodaw 



Wiek: 31
Dołączył: 03 Wrz 2017
Skąd: Opolskie
Wysłany: 2017-09-05, 10:45   

Mierzylem na drugi dzien po nabiciu z butli co2, dzisiaj oddam jeszcze kilka strzalow to sie zobaczy. Napewno sie podziele wynikami szkoda ze nie mam chrona
_________________
QB78
 
 
Hiszpan63 
PRZEMEK





Wiek: 54
Dołączył: 28 Cze 2009
Skąd: Warszawa-CEKAUS
Wysłany: 2017-09-05, 11:27   

Nie jest ważne kiedy nabijałeś butlę (swoją drogą mogłeś napisać , ze to przerobiony karabinek na butelkę :/ ) ważne jest byś po ładowaniu wystrzelił z 10-15 razy , a dopiero potem robił pomiary z pewnymi odstępami czasu , bo się jednakowo ogrzeje zawór po strzale .
_________________
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 , DP21Gnominia. . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
 
 
ogodaw 



Wiek: 31
Dołączył: 03 Wrz 2017
Skąd: Opolskie
Wysłany: 2017-09-05, 13:01   

Tak zrobie dzisiaj jak nie bedzie lac i dzieci pozwola ojcu na chwile odpoczynku. :) )
_________________
QB78
 
 
ogodaw 



Wiek: 31
Dołączył: 03 Wrz 2017
Skąd: Opolskie
Wysłany: 2017-09-10, 20:55   

Wczoraj trochę postrzelałem i wyszło mi że 220 m/s, ale niestety jeszcze nie umiem dobrze napełniać kartusza bo wystarcza na jakieś 30 strzałów. Mierzyłem też slavie 630 od szwagra to wyszło jakieś 160 m/s więc chyba moje pomiary są dobre. Na razie mam brak czasu na strzelanie bo przeprowadzka ale postaram się zrobić test skupienia na 30m.
_________________
QB78
 
 
Ślubek 
Rafał





Wiek: 47
Dołączył: 06 Cze 2014
Skąd: Janówek Pierwszy
Wysłany: 2017-09-11, 07:45   

ogodaw napisał/a:
...niestety jeszcze nie umiem dobrze napełniać kartusza

To nie neurochirurgia - patrzysz na manometr i pilnujesz, żeby nie "weszło" zbyt duże cisnienie.

Jak chcesz mieć czas na zakręcenie zaworu, pilnuj również, aby nie napełniać zbyt szybko. Przy okazji da Ci to możliwość napełnienia większą ilością powietrza - gaz w kartuszu ulegając sprężaniu ogrzewa się, co powoduje szybszy wzrost ciśnienia*). Zobacz, czy po kilku minutach od napełnienia ciśnienie Ci nie spada ze względu na ochłodzenie kartusza.

*) piszę to teoretycznie - na forach czytałem radę, aby napełniać przez kilku minut. Ja napełniam dość spory kartusz Diablika w kilkanaście sekund i nie zauważam wzrostu temperatury. Pewnie to jakieś czary Darasa ;^)
_________________
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
 
 
Hiszpan63 
PRZEMEK





Wiek: 54
Dołączył: 28 Cze 2009
Skąd: Warszawa-CEKAUS
Wysłany: 2017-09-11, 10:38   

Ślubek napisał/a:
patrzysz na manometr i pilnujesz, żeby nie "weszło" zbyt duże cisnienie.
... tylko Rafale , to jest kartusz CO2 ... ciut inaczej się to napełnia . Można mrozić butlę i kartusz , wtedy jakoś łatwiej wchodzi . I nie patrzy się na manometr tylko na wagę :mrgreen:
_________________
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 , DP21Gnominia. . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
 
 
witeg 
Witek




Wiek: 44
Dołączył: 28 Maj 2008
Skąd: okolice W-wy
Wysłany: 2017-09-11, 10:54   

Taaaa..... jeszcze trzeba pamiętać którą stroną butla ma być do góry i ewentualnie upuszczać gazu z kartusza.
Tak najbardziej łopatologicznie to kartusza CO2 nie nabijamy, a nalewamy do niego płynny CO2 starając się, żeby gazowego było tylko trochę.
 
 
ogodaw 



Wiek: 31
Dołączył: 03 Wrz 2017
Skąd: Opolskie
Wysłany: 2017-09-11, 17:59   

Czyli muszę delikatnie wciskać bo do tej pory to na max, z butlą nie muszę kombinować bo mam syfon. Odpowietrznik tez mam i trzymam go dopóki nie zobaczę białej smugi wydobywającej się z lufy.
_________________
QB78
 
 
Ślubek 
Rafał





Wiek: 47
Dołączył: 06 Cze 2014
Skąd: Janówek Pierwszy
Wysłany: 2017-09-11, 19:10   

Hiszpan63 napisał/a:
... tylko Rafale , to jest kartusz CO2 ...

Upsss. Faktycznie... :oops:
_________________
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
SKS - Nasze Forum Strona Główna » Sprzęt » Wiatrówki » Wiatrówki CO2 » Czy potrzebna wyższa prdkość śrutu qb78
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template created by Dustin Baccetti modified by BBHelp.pl oraz nasze-wiatrówki.pl
Część materiałów oraz grafik © nasze-wiatrówki.pl oraz Bastek i Tregarth.
 
     
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 14