Mam na stanie (jeszcze) 2 Gamonie. Jeden do zabawy z jednym z najfajniejszych ponoć blow-backów na rynku (nie wiem czy naj... ale daje dużo funu, bo jest rzeczywiście mocny), drugi bardzo przyzwoity i celny Compact, którego celność jednak w mojej ręce po 50-70 strzałach oddanych w pół godziny spada...
Zamarzyło mi się jednak mieć coś, co da celność Compacta i przyjemność strzału serią, gdy będę miał na to ochotę.
Padło na Twinmastera. Początkowo zdecydowanie na CO2, bo ponoć daje radę nawet na sylwetkach spokojnie (a to mi chodzi po głowie), ale teraz.... rozważam.... tylko rozważam... może PCP? Poszukałem o PCP i mam pewne wątpliwości:
1) Wyczytałem tu i ówdzie, że jednak butle 200 bar są bezpieczne, a 300... też, ale niepotrzebnie ryzykowne. O jakiej pojemności butlę 200 barową (gdybym wybrał 200 bar) jest sens kupić do Twinmastera, by nie wystarczała na 2-3 ładowania?
2) Czy naładowany kartusz w PCP może być pozostawiony w pistolu na dni, tygodnie, miesiące, czy też podobnie jak przy napędzie CO2 nie zaleca się postawiać pistoletu pod ciśnieniem? Jakoś nie bardzo mnie nęci wizja każdorazowej zabawy w wężyki i butelki przed strzelaniem...
3) Pytanie 3-cie, związane bezpośrednio z Twinmasterem - czy ktoś z Was potwierdza wyczytane przez mnie newsy, jakoby obecny twinmaster był zmodyfikowany w porównaniu z poprzednikiem poprzez zastąpienie (skądinąd chwalonej) lufy poligonalnej lufą gwintowaną i (nie wiem czy w następstwie tego, czy z innych powodów)legitymował się obecnie większą prędkością początkową śrutu na wylocie - ponoć nawet 145 m/s miast poprzednich 125 m/s. Piszę o realnych pomiarach, nie o deklarowanych przez producenta.
Próbowałem tę ostatnia informację zweryfkować, ale nigdzie nie znalazłem potwierdzenia, a oferowane twiny mają wpisane w parametrach lufy poligonalne.