Pierwsze strzały i wrażenia i foto ze strzelania

Moderator: Hiszpan63

ZjaVa

Pierwsze strzały i wrażenia i foto ze strzelania

Post autor: ZjaVa »

Jak w temacie, wrzucam relację z mojego pierwszego strzelania na otwartych przyrządach celowniczych.
Sprzęt: Hatsan 55 QT Ultra
Odległość: ok 16m
Cel: Tarcza z forum
Pozycja siedząca podparta

Jak na pierwszy raz, myślę że jest nieźle ale jestem nowy i sam nie wiem, przydały by się Wasze komentarze. ;)
Mimo, że to głupie pytanie to muszę je zadać i proszę też o odpowiedź na nie... dlaczego celując pod cel na wysokości 5-6 kręgu strzelam w górę? Dodam że szczerbinka jest już maksymalnie opuszczona w dół.

Dołączam także zdjęcie ze stanowiska i osiągnięte wyniki
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

A jak kogoś postrzelisz za płotem, co wtedy? :shock:
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
ZjaVa

To stadion piłkarski, całkowicie pusta i zamknięta przestrzeń więc nie ma się czym martwić ale dzięki za czujność :D
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

ZjaVa pisze:całkowicie pusta i zamknięta przestrzeń
...Arek - całkowicie, to Ty nie masz racji, a dlaczego, to se pokómpinuj...
ZjaVa

Mieszkam tu od lat więc wiem ;) Mecze są raz w tygodniu i wtedy są tu ludzie(czyt. 5 na krzyż) jak bramki wystawią a tak to kawał pustego pola :D Liga okręgowa ma swoje prawa :) Miejscówka jak najbardziej bezpieczna dla mnie i otoczenia :)
Ale nie po to wstawiałem te zdjęcia żeby rozwodzić się nad bezpieczeństwem bo takie jest w 100% zapewnione :)
Awatar użytkownika
mironTG
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: mironTG »

Arku ktoś kiedyś powiedział że broń raz do roku sama wypali, więc słuchaj starych strzelających. Zbij z desek osłonę bo jakaś zbłąkana dusza wlezie pod śrut i bedziesz miał problem i to spory. A co do wyniku nie ma źle jak na początki zabawy. Co do szczerbinki nie pomogę, ja miałem możliwość zmiany muchy.
Strzelam bo lubię :-) AR 50 PCP.

( Celuj w księżyc- jeśli nie trafisz, trafisz między gwiazdy )
ZjaVa

Paleta z deskami będzie dobrym pomysłem, dzięki za podpowiedź. Tak jak mówiłem strzały były praktycznie jednymi z pierwszych więc myślę że jak na początek nie jest aż tak źle
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Re: Pierwsze strzały i wrażenia i foto ze strzelania

Post autor: Ślubek »

ZjaVa pisze:dlaczego celując pod cel na wysokości 5-6 kręgu strzelam w górę? Dodam że szczerbinka jest już maksymalnie opuszczona w dół.
Może zjadłeś za dużo tej kiszonej kapusty? :^)

A jeśli brakuje Ci regulacji szczerbiny, spróbuj wydłużyć muszkę, np. nałożyć na nią kroplę kleju.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

ZjaVa pisze:Ale nie po to wstawiałem te zdjęcia żeby rozwodzić się nad bezpieczeństwem bo takie jest w 100% zapewnione

...nie ? a po co ?..żeby pochwalić się trafieniem w tarczę na nikłą odległość ?..
...jak zrobisz to samo na 30 metrów, to będzie wynik...tak, tak, lupka niezbędna...

Jak na razie, jest tam w 100% niebezpiecznie.
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

green_thunder pisze: Jak na razie, jest tam w 100% niebezpiecznie.
Zgodnie z prawem Murphy'go . Co ma możliwość się się zdarzyć , zdarzy się na pewno . Jest to tylko kwestia odpowiedniej ilości czasu .
Awatar użytkownika
Jacentus
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Jacentus »

Arek, ożeń się (jeśli jesteś kawalerem) bo cóś Ci rąsia lata :P. Z podpórki i na siedząco :/
Coś jest nie tak. Na przestrzelinach masz dziwne przedarcia na godzinie 11 i to w każdej :?
Daystate MK3 FT-R
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

jacentus pisze:Coś jest nie tak. Na przestrzelinach masz dziwne przedarcia na godzinie 11 i to w każdej
... papier do drukarki daje takie efekty niezależnie od odległości . Inna sprawa , ze na tym dystansie nawet z hatsanowych otwartych da się sporo lepiej wystrzelać. Tyle , że to jeszcze długa droga i sporo treningu . I przestań podpierać ten karabin . Siedząca , zrolowany kocyk i karabin podparty na ręku , a ręka na kocyku ... pod kocykiem , to wieczorem ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Jacentus
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Jacentus »

Hiszpan63 pisze:Siedząca , zrolowany kocyk i karabin podparty na ręku , a ręka na kocyku ... pod kocykiem , to wieczorem ...
O tak ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Daystate MK3 FT-R
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Z dobrego serca jak sprężyniarz, sprężyniarzowi :roll:

Zerknij na ten krótki filmik:

-> https://www.youtube.com/watch?v=yl28bJXXPaI

Demonstracja jest z PCP-a, ale przedstawiona w pierwszej połowie pozycja
jest bardzo dobra do przystrzeliwania wszelakich karabinków sprężynowych.
Kocyk w tym wypadku pod 4 litery by wygodnie było.

Jak Ci nie podejdzie, to tak jak Przemek pisał kocyk/ręka/karabin.

Ważne przy sprężynie, obojętnie jaka sobie pozycje upodobasz,
by za każdym razem tak samo trzymać/podpierać karabinek.

Nie napisałeś jakiego śrutu używałeś.

Uczę się strzelać od nowa 8-)
ZjaVa

A jeśli brakuje Ci regulacji szczerbiny, spróbuj wydłużyć muszkę, np. nałożyć na nią kroplę kleju.
Coś tam będę dziś kombinował, bo te strzały były raczej na zasadzie wyczucia gdzie celować żeby leciało dobrze :P klej może być dobrym patentem, dzięki!
Mam tylko nadzieję, że to nie wpłynie na gwarancje w CEKAUS?
Zgodnie z prawem Murphy'go . Co ma możliwość się się zdarzyć , zdarzy się na pewno . Jest to tylko kwestia odpowiedniej ilości czasu
W związku z tymi licznymi uwagami na temat bezpieczeństwa miejscówka została zmieniona, cele umieszczam w garażu a odległość się nie zmieniła ;)
Arek, ożeń się (jeśli jesteś kawalerem) bo cóś Ci rąsia lata :P
Tak... jestem kawalerem... jeszcze... ale rąsia lata nie od tego o czym myślisz bo do tego wcale nie trzeba się żenić :P Podobno dopiero po ślubie ręce opadają :P
Aha.... kocyk miałem pod łokieć żeby było wygodnie na stoliku ale po obejrzeniu filiku już wiem jakie pozycje przyjmować żeby ręka nie uciekał.
Filmik super, bardzo mi pomoże :D
Myślę, mam nadzieję, że z każdym kolejnym strzelaniem będzie coraz lepiej

A co do śrutu to mam Exact Diablo