Filo pisze:Ten amerykański snajper z rekordem trafienia na ponad 2 km miał przewyższenie nad celem 40 m . Znaczy się , wszystko jest ( nieomal ) możliwe .
Uważam, że jest to przypadek w swoim rodzaju, bo już nie powtórzył i nie powtórzy tego strzału. To tak jak 6-ka w dużego lotka
jacentus pisze:Uważam, że jest to przypadek w swoim rodzaju, bo już nie powtórzył i nie powtórzy tego strzału. To tak jak 6-ka w dużego lotka
I z dużym prawdopodobieństwem się mylisz ! nie porównujcie broni palnej do wiatrówki !!! 40 m to dla początkującego wiatrówkowicza to kolejny etap,dla strzelca z broni palnej "początek jego historii..." więc nie demonizujcie ...
Ktoś tak zobrazował trafienie 6 w totka. Znajdujesz długopis na przystanku, wsiadasz do tramwaju, jedziesz w drugi koniec miasta, wchodzisz do bloku, idziesz, pukasz do drzwi i otwiera Tobie właściciel tegoż pisadła. A powtarzalność strzału jest możliwa i do zrealizowania, pełny dystans tego rekordowego strzału to 2430m.
Strzelam bo lubię :-) AR 50 PCP.
( Celuj w księżyc- jeśli nie trafisz, trafisz między gwiazdy )
Ale wróćmy do tematu. Nie strzelam na dystansie 100 m, bo mija się to z celem w karabinkach limitowych. Wolę popykać np. do celów wielkości (jak napisał kiedyś Daniel-JesperKyd) łuski od kbks-u na 50m.
Pytanie w poście na wcześniejszej stronie było:
Czy możliwe jest uzyskanie skupienia 50x50mm na dystansie 100 m Hatsan'em Galatian kalibru 5,5 w limicie czyli poniżej 17J
Jak to jest naprawdę chopy
jacentus pisze:Czy możliwe jest uzyskanie skupienia 50x50mm na dystansie 100 m Hatsan'em Galatian kalibru 5,5 w limicie czyli poniżej 17J
Raczej obstawiałbym ponad limit,nie sugerując się skupieniem 50x50 na 100m.Też trzeba uwzględnić czy karabinek był grzebany czy nie,przykładem może być AT44 Krystiana,przed i po dotknięciu przez Dagiego.
Jacku tak to ten karabin,ale karabin sam nie strzela...
Jakoś popracowali nad rotacją i przesunięciem środka ciężkości, ponoć pociski bardziej stabilne w locie. A KARABIN RAZ DO ROKU SAM STRZELA------ PAMIĘTAĆ nie dać się rutynie.
Strzelam bo lubię :-) AR 50 PCP.
( Celuj w księżyc- jeśli nie trafisz, trafisz między gwiazdy )
Odkopię.
Miałbym prośbę. Na Fb chciałem poprawić kolegę co sprzedaje pistolet wiatrówkę. Napisał że z takiego pistoleciku na CO2 jest w stanie trafić na 100m w cel o wielkości 50cm. Zaciekawiło mnie jak jest naprawdę. Jak sobie wstawiłem do chairguna 130m/s i wagę 0,35g to mi wyszło ze na 100m bedzie 8m opadu... czy to jest prawidłowe?
No i wiem że to było wielokrotnie przerabiane -ale jakos sam ciągle nie mogę do końca znaleźć. Jaki jest maksymalny zasięg wiatrówki krótkiej na co2 -takiego pistoleciku- te 100m kulka da radę polecieć-nie zakładam strzelania w niebo artyleryjskiego. Tak samo wiatrówka -zakładamy 4,5mm limit - czy na 150m ten śrut doleci i powiedzmy zrobi dziurkę w tarczy?
Jest wiele czynników , które pozwalają /przeszkadzają trafiać na tak ogromne (przy tak małej energii ) odległości . Ale ... przy 3-ech Julach , kal. 4,5 mm z mojego "Gnoma" (zoraki HP-01 Light ) 130 m zamknąłem polem trafień o średnicy 15 cm.
Pistolet na Co2 w większości przypadków generuje podobną energię , a zatem jest możliwe , ze kulka doleci i rozerwie papier . Przypominam również , ze 2,9 J Bajkała mp-61 wystarczyło , by na 50m trafiać cel wielkości kapsla . Zatem cel wielkości ludzkiego tułowia (50x50 cm) jest również osiągalny .
Nie podpierajcie się bezgranicznie chairgunem . W zależności od ustawień przyrządów celowniczych , sposobu trzymania pistoletu i sposobu/techniki oddawania strzału opad nie będzie miał żadnego znaczenia .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali.... HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
Dlatego własnie pytam praktyków. Wg chairguna wychodzi że na 100m dla kuleczki BB przy prędkości 130m/s będzie opadu 8m - co by znaczyło że realnie celując na wprost nie powinno dolecieć-z drugiej strony -jesli chcemy podnieśc o 8m/100m to kąt jest ~~4,6st -czyli tyle co nic. Więc z teorii spokojnie może być tak że ktos dostrzeli na te 100m i trafi. Ale czy kuleczka w ogóle doleci na te 100m-a jak tak to na ile w ogóle da rady polecieć?