Przeróbka Crosman Vigilante?
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Przeróbka Crosman Vigilante?
Witam mam pytanie czy jest możliwość przerobienia Crosmana Vigilante aby można było zamontować tłumik? Wiem że Vigilante nie ma gwintowania z przodu przez co tłumika nie można wkręcić, ale czy można taki gwint zrobić? Sam się tego bym nie podjął bo bałbym się że coś zepsuje a Vigilante to moja perełka(jedyna na razie jaką mam) i nie chcę mu zrobić krzywdy. Czy jeżeli byłaby taka możliwość to w jakich punktach,sklepach mógłbym szukać pomocy w mojej sprawie? Pomysł wziął się z tego że Mama ciągle tylko mi powtarza "kupię Ci tłumik, nie będziesz mi tak hałasował" ale niestety nie jestem w stanie jej wytłumaczyć że się go nie da zamontować, więc dla świętego spokoju (swojego i Mamy) przerobiłbym go i kupił ten tłumik. Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam Karol.
P.S.Nie wiem czy temat powinien być w tym dziale czy w dziale "tuning", jeżeli w złym dziale założyłem temat bardzo proszę o przeniesienie.
Pozdrawiam Karol.
P.S.Nie wiem czy temat powinien być w tym dziale czy w dziale "tuning", jeżeli w złym dziale założyłem temat bardzo proszę o przeniesienie.
Crosman Vigilante.
-
To proste - obcinasz trochę lufy (w Crosach to normalka), robisz koronę i nakładasz tłumik na robaczki. Ja tak robiłem i było super. Pamiętaj, że w sprężynach najbardziej hałasuje sam system - i tego raczej nie wyciszysz do końca.
Pogadaj z Cekaus (hiszpan).
Pogadaj z Cekaus (hiszpan).
Ostatnio zmieniony 2015-10-30, 21:09 przez Cortez, łącznie zmieniany 1 raz.
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
-
- Ściepnik
Jak najbardziej,skoro nie masz gwintu na lufie przystosowanego do zamontowania tłumika to stosuje się tłumiki tzw.nasadkowe,wkładane na lufę (zależne od średnicy lufy) na dwa/trzy robaczki.Wykonanie nie jest teraz problemem.
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
... CortezikuCortez pisze:To proste - obcinasz ok. 10 cm lufy (

Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
-
- Administrator
Lufa w Crosmanie Vigilante, tak jak w 3576 jest tylko rurką, na której nie za bardzo jest jak naciąć gwint. Lufa zamocowana jest w plastikowej obudowie. Na szczęście z przodu ta obudowa kończy się prostopadle do osi lufy:
Aby przykręcić tłumik, na Twoim miejscu zamówiłbym wykonanie śruby z gwintem UNF 1/2" x 20, z wywierconym na wylot otworem, powiedzmy 5 mm (aby ułatwić montaż średnica otworu powinna być większa niż kaliber śrutu:

i przyklejenie jej do czoła obudowy lufy. Oczywiście, trzeba zwrócić uwagę na dwie rzeczy - powierzchnia łba śruby musi być prostopadła do osi. No i klej trzeba dobrać taki, aby złapał zarówno metal przejściówki, jak i tworzywo obudowy lufy.

Aby przykręcić tłumik, na Twoim miejscu zamówiłbym wykonanie śruby z gwintem UNF 1/2" x 20, z wywierconym na wylot otworem, powiedzmy 5 mm (aby ułatwić montaż średnica otworu powinna być większa niż kaliber śrutu:

i przyklejenie jej do czoła obudowy lufy. Oczywiście, trzeba zwrócić uwagę na dwie rzeczy - powierzchnia łba śruby musi być prostopadła do osi. No i klej trzeba dobrać taki, aby złapał zarówno metal przejściówki, jak i tworzywo obudowy lufy.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
-
-
Dobrze pomyślane i nawet byłbym w stanie Sam takie coś przykleić(klej powinien mi odpowiedni Tata doradzić bo już niejedną rzecz kleił), ale tylko jedno małe pytanie bo nie orientuje się gdzie mógłbym taką śrubę zamówić? Bo naprawdę pomysł dobry i wychodzi nawet tani. Pozdrawiam.Ślubek pisze:Lufa w Crosmanie Vigilante, tak jak w 3576 jest tylko rurką, na której nie za bardzo jest jak naciąć gwint. Lufa zamocowana jest w plastikowej obudowie. Na szczęście z przodu ta obudowa kończy się prostopadle do osi lufy:
Obrazek
[url=http://s6.postimg.cc/5nsk3cg59/T_umik_przej_ci_wka.png]Obrazek[/url]
Crosman Vigilante.
-
- Administrator
-