Hatsan Vortex seria 150/155 lub 125/135 ewentualnie 105

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
mtx
TROLL
TROLL

Post autor: mtx »

Jak za jakieś trzy tygodnie dotrę na ul. Obrońców Helu do kuzynki to może dasz sobie wytłumaczyć o co biega w tym hobby, na 100% nie o szmoc.
Jak najbardziej jestem za, mam do tego miejsca jakieś 5minut pieszo :)
Z tym, że ja nie nastawiam się na moc, chodziło mi o to, dlaczego tutaj to badziew, a gdzie indziej nie.
Nie muszę, ale Ci odpowiem - tylko ze względu na przynależność do ESKB i K/S.
Cieszę się, że odpowiedziałeś i dziękuję :)
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

mtx pisze:...chodziło mi o to, dlaczego tutaj to badziew, a gdzie indziej nie.
Już się ta odpowiedź tu pojawiła, ale podkreślę jeszcze raz - nie ma wiatrówek uniwersalnych (dotyczy to zresztą nie tylko wiatrówek). Inne będą do strzelania do tarczy, inne do FT (oraz zakrętek od PET), inne do puszek po złocistym, inne do pest control.

Próba skonstruowania wiatrówki uniwersalnej skończyłaby się tak, że nie spełniałaby dobrze żadnej roli. Dlatego wiatrówki dobre do pest control (abstrahując od ich legalności w PL) nie sprawdzą się w interesujących nas dziedzinach.

Misiam, że przysłowiowy Hatsan do pest control, aby dobrze spełniać swoją funkcję, musi być nieźle ztuningowany. I wtedy się nadaje. Tymczasem my, na tym Forum głównie odpowiadamy na pytania typu "co kupić na początek, żeby się nie wydać zbyt dużo, bo jak się hobby nie spodoba?". A więc odradzamy sprzęt, z którego nie da się satysfakcjonująco strzelać w stanie "pudełkowym". Poza tym FAC nie nadaje się dla początkującego użytkownika (sprawy legalności, które hunterów nie obchodzą).

PS. Co to jest ESKB?
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Awatar użytkownika
Jarecki

Post autor: Jarecki »

Tu masz wszystko (lub prawie wszystko) o Hatsanach: http://www.e-tawerna.pl/viewforum.php?f=30
Dwa Haenele, Kebab i coś krótkiego.
Awatar użytkownika
drunkmaster

Post autor: drunkmaster »

Odświeżę temat, głównie dlatego że nie mam wielkiego doświadczenia organoleptycznego w tym sporcie, ale jak już coś wpadnie w rękę to można kilka słów rzec. Wczoraj miałem okazję potrzymać i postrzelać z hatsana striker edge z vortexem i doświadczenie bardzo pozytywne. Wiatrówka celna i na pewno mniej szarpie niż chińska sprężyna, jedyny minus to kolba z polimeru i uczucie lecącej z powodu ciężaru lufy. Pierwsze wrażenie ze spotkania z tureckim sprzętem dla mnie bardzo pozytywne.
Awatar użytkownika
mironTG
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: mironTG »

Drunk, ja mam HW w polimerku i kilka zabiegów sprawiło że lufka już nie leci. Jak dla mnie polimer może nie jest piękniasty ale praktyczny, nie muszę bać się o wgniecenia i zadrapania osady.
Strzelam bo lubię :-) AR 50 PCP.

( Celuj w księżyc- jeśli nie trafisz, trafisz między gwiazdy )
Awatar użytkownika
mtx
TROLL
TROLL

Post autor: mtx »

zbisz41 pisze:
JesperKyd pisze:dlaczego starasz się podważyć nasze opinie i rady?
bo są merytoryczne ,szczere i jakże fachowe :D
No popatrzcie taki wielki przeciwnik i prześmiewca AH a teraz co robi?
http://airgun-hunting.pl/viewtopic.php? ... 05#p131626
Zbysiu to już teraz nie zwyrodnialcy itp.? Że teraz tak chętnie tam przebywasz i nawet o bipody pytasz? :lol:
Cayin
Ściepnik
Ściepnik

Re: Hatsan Vortex seria 150/155 lub 125/135 ewentualnie 105

Post autor: Cayin »

mtx pisze:jak to faktycznie z tymi sprzętami jest? .
Moim nieobiektywnym zdaniem jest tak, że zakładając chęć precyzyjnego trafiania do celu i doskonalenia się w tej sztuce dobrze jest nabyć to co na tym forum jest chwalone a chwalone jest dlatego, że egzemplarze pudełkowe mają z reguły większe możliwości niż ich początkujący użytkownicy.
W chwalonych tu modelach wystarczą niewielkie i niedrogie czary żeby zadowolić nie tylko początkujących ale i średnio zaawansowanych.
Po poważniejszych zmianach chwalone tu AA czy HW spokojnie nadają się na różnej maści zawody podczas gdy takie możliwości "hatsany" uzyskują i owszem ale po przejściu tuningu na tyle zaawansowanego, że zostaje z nich niewiele więcej niż nazwa.
Co innego gdy poszukuje się szmocy i narzędzia do rozwałki, w takim przypadku faktycznie jak to mawiają politycy „zmienia się optyka”.
hw97k+ DOT 4-16 AO
Zoraki hp-01 ultra