Wiatrówka na start jak co i kiedy.

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
mc_iek
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: mc_iek »

Ten od pipy jest na tym forum od miesiąca i ostatnio szuka awantury, więc nie przejmuj się nim zbytnio.
Gdy patrzę na niektórych ludzi stworzonych na obraz i podobieństwo boże, to cieszę się, że moimi praprzodkami były małpy...
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

Gluzar pisze:A wchodząc na takie forum jak to jako nowicjusz i prosić o pomoc w wybraniu wiatrowki na początek a ktoś cię nazywa pipa. naprawdę takie coś zniechęca. :/
Bez urazy, ale zachowujesz się tak, jakbyś nie potrafił samodzielnie myśleć.

Czytałeś fora, to powinieneś potrafić na tyle znać parametry wiatrówek, aby chociaż zdefiniować swoje oczekiwania. "nie satysfakcjonuje mnie strzelanie na dystansie 10 m" to zbyt mało. Do czego chcesz strzelać (tarcza/FT), kaliber (4,5/5,5/6,3 mm), napęd (PCP/PCA/CO2/sprężyna), materiał (drewno/polimer) - parametrów jest sporo. Określ, czego potrzebujesz, to wtedy nikt nie będzie musiał używać szklanej kuli.

Ja, gdy zaczynałem, wiedziałem, że chcę długiego czterotaktu 4,5 mm napędzanego CO2 (na PCP nie było mnie stać). Takie sobie przyjąłem założenia na podstawie lektury forów. Nie pytałem nikogo o zdanie - wybrałem jedyną wiatrówkę w ofercie kilku sklepów, która spełniała te założenia. Musiałem poczekać, aż sklep mi ją sprowadzi, ale po prostu mi się podobała. Nawet nie przeszła "ucywilizowania"! :^)

A więc da się, trzeba tylko poczytać i wyciągnąć (samodzielnie!) wnioski.

Dzięki temu mam satysfakcję z wyboru, a to, że ten karabinek ma pewne minusy? No cóż, nie mogę na nikogo tego zwalić. To była moja kasa i moja decyzja. Ale ma u mnie miejsce dożywotnio, bo to jest kawałek mojego życia.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
MaxStone

Post autor: MaxStone »

"Ten od pipy" był na tym forum długo przed tobą, kolego. I nie szuka awantury, tylko mówi jak jest. Po prostu przestałem owijać w bawełnę. Jak dorosły facet chce sobie kupić karabinek i nie może skombinować jeszcze 500 pln to - no cóż. Po drugie, tematów typu "wiatrówka na start" jest pełno - nie ma sensu zakładać nowych - SZUKAĆ I CZYTAĆ! Kiedyś byłem jak "pipa" - teraz zakombinuję, przegnę pałkę a kasę zorganizuję. Dzięki takiej postawie mam PS-a w orzechu przy gównianych zarobkach.

MaxStone aka KWP
Ja nie jestem sfrustrowany, mnie tylko ludzie wkurwiają
Awatar użytkownika
mironTG
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: mironTG »

Nooooo a ja mam HW 97 KTB po pełnym tuningu u znanego Waldka w polimerku bo taki mi się podobał i jak Max mam kaski tyle co mam. Śrutu rocznie utylizuję prawie tyle co kosztował karabinek, tylko JSB.
Strzelam bo lubię :-) AR 50 PCP.

( Celuj w księżyc- jeśli nie trafisz, trafisz między gwiazdy )
Awatar użytkownika
mc_iek
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: mc_iek »

MaxStone pisze:(...) Dzięki takiej postawie mam PS-a w orzechu przy gównianych zarobkach.
Skoro dla Ciebie wiatrówka jest celem, a nie środkiem, to Twój wybór, ale wymyślanie innym od "Pip" nie jest mówieniem "jak jest", tylko "jak Ci się wydaje". W dodatku z bufoniastym zadęciem... A że tematów "kupię wiatrówkę do 374,36zł to insza inszość. Takie czasy. Każdy chciałby mieć na smarkfonie aplikację - Zakup wiatrówki, bo Google przekraczają możliwość pojmowania.
Gdy patrzę na niektórych ludzi stworzonych na obraz i podobieństwo boże, to cieszę się, że moimi praprzodkami były małpy...
Gluzar

Post autor: Gluzar »

Wiatrowka kupiona :-) crosman remington vantage ultra że strony cekaus.pl pierwsze wrażenia super sprawa.
Pierwsze strzelanie z dystansu około 35 metrów w puszkę 8 na 10 strzałów. Wiatrówka nie kopie a siłę ma. Narazie strzelanie z podstawowych przyrządów celowniczych za jakieś 2-3 miesiące będę się rozglądać za optyką do mojego rodzynka:-) później jakąś walizka i full zestaw. Powiem tak, strzelalem dzis z niej 1 raz i już się zakochałem.
Awatar użytkownika
Kombat69
-#Brązowy Dobromir
-#Brązowy Dobromir

Post autor: Kombat69 »

Gratuluje nowej pasji i Miłosci ;) .
Dobrej zabawy i samych dyszek!
Obecnie na stanie:
HW95k by' Hogan + SMOP25C + DOC
HW50S by' Hogan + AG-25M412 + DOC
HW30S by' Hogan + PP 4x32 AO
Norica Sport :)
Iż 38 Bakielit +drewno :)
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Miłej zabawy ;)
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
soda

Post autor: soda »

;-) to teraz tylko pogody i samych dyszek ;-)
artfal

Post autor: artfal »

Gratuluję sprzętu, rok temu sam kupiłem wiatrówkę więc wiem, że radość jest ogromna :mrgreen:
HATSAN 90 ( bez tuningu ) + PP 3-12x42 AO
Awatar użytkownika
Jacentus
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Jacentus »

artfal pisze:radość jest ogromna :mrgreen:
.. tym bardziej bo długi "łikęd" :P nadchodzi i jest tuż-tuż :mrgreen:
Daystate MK3 FT-R
artfal

Post autor: artfal »

Jacentus pisze:
artfal pisze:radość jest ogromna :mrgreen:
.. tym bardziej bo długi "łikęd" :P nadchodzi i jest tuż-tuż :mrgreen:
Dokładnie :D oby pogoda dopisała :mrgreen:
HATSAN 90 ( bez tuningu ) + PP 3-12x42 AO
emeryt997
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: emeryt997 »

Witam serdecznie. Jestem nowy i też miałem niedawno dylemat co kupić na początek. Chciałem coś ze sprężyną gazową więc było crosman lub hatsan. Co ciekawe w tym samym sklepie tylko na różnych zmianach rozmawiałem ze sprzedawcami i każdy dokładnie takie same powody podawał za i przeciw tylko jeden za hatsanem a drugi za crosmanem. Kupiłem nitro crosmana i jestem bardzo zadowolony, na 15m skupienie w 2cm H&N a na 30m crosman premier 9 na 10 kapsli nie ma szans. Teraz czekam na zamówiony QB78 od Beorn-a.
:D
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

To może zacznij od ligi, co bedziesz czas marnował...
soda

Post autor: soda »

Co do pogody, to widziałem taki obrazek dzisiaj.
Że w weekend majowy ma być 30 stopni, 10 w sobotę, 10 w niedziele ... ;-)

Pozdrawiam
soda