Łucznik wz 70

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

PiotrK

Łucznik wz 70

Post autor: PiotrK »

Cześć! Nabyłem łucznika wz 70 :) jest to moja pierwsza wiatrówka. Zgodnie z instrukcja producenta wykonałem konserwację - wpuściłem ok 0,5 ml oleju do komory sprężania, aby zwilżyć mechanizm. Spalonym olejem śmierdziało tylko pierwsze 3-4 strzały. Nie rozbierałem jej żeby sprawdzić uszczelkę tłoka bo trochę się boję, że później źle to wszystko poskładam. Wiatrówka strzela. Moje pierwsze 4 strzelania po regulacji szczerbinki to: Na 10 strzalow ok 4-5 w czarnym, reszta w pobliżu czarnego na tarczy 14 mm, pole czarne to ok 3 cm - dystans tylko 4 metry. Na razie brak możliwości strzelania z większego dystansu.
Mam jednak kilka pytań:
1. To normalne, ze ta wiatrówka nie przebija butelki plastikowej po np. Żywcu? Śrut gamo pistol plaski i kulka olowiana?
2. Mam lekki milimetrowy luz na tej dźwigni, ktora napina tlok (w miescu, w którym styka się z tłokiem), normalne to? Mi się wydaje, ze tak ale wole dopytać.
3. Jak śrut najlepiej się nadaje do tego łucznika?

Jeśli mieli byście jakieś cenne wskazówki na temat tego sprzętu, Bede wdzięczny :)
Łucznik wz.70
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

PiotrK pisze: Śrut gamo pistol plaski i kulka olowiana?
Kulka ołowiana ma kaliber 4,4-4,46, więc jest podkalibrowa i nie wciska się w gwint, wiec nie ma mowy o celności, a wz.70 i tak jest trudny do opanowania, szczególnie jako pierwszy pistolet. Płaskie diabolo ma problemy z przebijalnościa, butelka pet jest dość wytrzymała (transport napełnionej). Podchodź do sprawy spokojnie, rozkrecaj się i czytaj http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=6731
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Właśnie przestrzelałem zakupionego i przesmarowanego przez siebie , nie używanego Łucznika wz.70 , z rocznika 1975 . Wielkiego podrzutu , wynikającego z umieszczenia tłoka w chwycie , nie zauważyłem . Kopie jak każda sprężynówka . Uzyskuję skupienie o średnicy ok. 40 mm z odległości 7m . Przy dużym ciężarze pistoletu , wynik wydaje się być bardzo dobry , zważywszy , że do prób użyłem śrutu Pointed ( misiek ) szpic , w cenie 9,90 zł za paczkę . Płaskim śrutem ciężko przebić butelkę PET , bo energetycznie to dość słaby pistolet . Spróbuj szpicem . Minimalny luz na popychaczu tłoka jest jak najbardziej wskazany , inaczej tłok by w niego uderzał w momencie strzału . Rozbiera się bardzo łatwo i w dowolnej kolejności , ale do składania warto zachować kolejność następującą : zamontować zatrzask lufy ze sprężyną , wsunąć tłok do cylindra , zamontować tę wyjątkowo długą zapadkę tłoka ze sprężynką i dopiero wówczas montować mechanizm spustowy . Jeśli zacznie się składać w odwrotnej kolejności to można stracić pół dnia , chociaż też się da .
Ze względu na niską energię słabo wycina dziurki płaskim śrutem w zwykłym papierze ( potrzebny specjalny papier ) , o wiele lepiej wygląda ślad trafienia śrutem diabolo lub szpicem .
PiotrK

Dziękuję Wam za informacje :) spróbuje śrutu diabolo ze szpicem i polokraglego w takim razie. Ten plaski sobie odpuszczę.
Co do luzu to spodziewałem się, ze to norma.
Na razie chyba nie Bede lucznika rozkrecal :) chociaż korci mnie żeby uszczelkę tloka sprawdzić. Może w przyszły weekend pomysle nad tym... Zakazy jak bedzie strzelal z większych odleglosci :)
Łucznik wz.70
PiotrK

Filio, a czym smarowales? I ktore elementy? Na forach sa różne informacje.
Łucznik wz.70
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Michał »

PiotrK pisze:Filio, a czym smarowales? I ktore elementy? Na forach sa różne informacje.
Zastosuj się do tego tematu a będzie dobrze http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php ... onserwacja
I edytuj posty ! ;)
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
PiotrK

Filo pisze: Płaskim śrutem ciężko przebić butelkę PET , bo energetycznie to dość słaby pistolet . Spróbuj szpicem .
Dzisiaj postrzelałem szpicem :) Butelki PET idą na wylot, wiaderko również :) Zatem kwestia śrutu.
Zaokrąglony i płaski butelki nie przebijają.

Pistolet co raz bardziej zaczyna mi się podobać... miałem dzisiaj w ręku jakiś pistolecik na CO2 w sklepie militaria i przy Łuczniku wydawał się być zabawką :)

Warto wspomnieć chociażby o ergonomii. Łucznik jest ciężki - lekko ponad 1 kg, ale idealnie się go trzyma, lufa nie leci w dół, jest dobrze wyważony.

P.S.
Dla początkujących jak ja :) Poczytajcie, pooglądajcie filmiki, jak odpowiednio trzymać pistolet. Dopiero prawidłowy chwyt umożliwia oddawanie precyzyjniejszych strzałów :)

Z punktu widzenia totalnego żółtodzioba myślę, że warto o tym wspomnieć :)
Ostatnio zmieniony 2016-05-19, 22:18 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
Łucznik wz.70
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

OT:
P.S. Dla początkujących jak ja Poczytajcie, pooglądajcie filmiki, jak odpowiednio trzymać pistolet.
Tylko nie o "afroamerykańskich" gangach, bo oni jakoś tak dziwnie pistole trzymają ;)
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Starszy_Pan pisze: bo oni jakoś tak dziwnie pistole trzymają
... oni trzymają tak , jak wyjęli z pudełka ...

Obrazek

To chyba jakaś ewolucyjna wada nadgarstka ... :mrgreen:
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Kombat69
-#Brązowy Dobromir
-#Brązowy Dobromir

Post autor: Kombat69 »

Hiszpan63 pisze:
Starszy_Pan pisze: bo oni jakoś tak dziwnie pistole trzymają

To chyba jakaś ewolucyjna wada nadgarstka ... :mrgreen:
Po prostu nie postawili pudełka na kant przed otwarciem... :)
Obecnie na stanie:
HW95k by' Hogan + SMOP25C + DOC
HW50S by' Hogan + AG-25M412 + DOC
HW30S by' Hogan + PP 4x32 AO
Norica Sport :)
Iż 38 Bakielit +drewno :)
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Po wczorajszych porządkach znalazłem kilka porządnych kompletów do tego pistoletu, sprężyna Oteva, zmierzone 2,6J
Jeśli jest ktoś zainteresowany to proszę pisać na PW.
guntuning.com
PiotrK

Starszy_Pan, Hiszpan63, Kombat69, się śmiejecie..., a człowiek uczy się dopiero :)
Łucznik wz.70
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Można się uczyć w klimatach komediowych . Ważne co w zwojach mózgowych zostaje . :P :D
Awatar użytkownika
kejkej
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: kejkej »

Najważniejsze, że lufa nie leci w duł. :mrgreen:
Strzelać nie umiem za bardzo, ale za to bardzo lubię.
PiotrK

kejkej, widzisz... Czasami tak bywa, że się mylimy :) taka nowość :)
Łucznik wz.70