HW90 dylemat

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

zbysiak

HW90 dylemat

Post autor: zbysiak »

Witam szanowne forum :)
Mam pytanie odnośnie zakupu używanej wiatrówki HW90. Wiatrówka jest do kupienia za dobre pieniądze, w bardzo dobrym stanie, ale nie mam pojęcia jak to zrobić aby było zgodnie z regułami prawa. Mianowicie, posiada ona moc powyżej 17J (podobno 20). I teraz moje pytanie czy jest możliwość rejestracji jeżeli np sprzedawca wystawi mi umowę kupna-sprzedaży? Nie ma mowy o żadnej FV lub certyfikacie gdyż jest to osoba prywatna, a wiatrówka ma już dobre 15 lat. A jeśli spuszczę powietrze do wymaganej przez prawo normy, to czy muszę ją wtedy rejestrować?
Przepraszam za być może dla Was tendencyjne pytania, ale naprawdę poświęciłem dwa wieczory na szukanie rozwiązania i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Wszystko zależy od faktu , czy sprzedający te 15 lat temu zakupił wiatrówkę czy też broń pneumatyczną . Jeżeli ten karabinek jest zarejestrowany , wprowadzony do ewidencji broni pneumatycznej , to jest to broń pneumatyczna . Jeżeli takiej klauzuli nie ma , to sprzedający jak popuści ciśnienie , to sprzeda Ci wiatrówkę w limicie bez potrzeby rejestracji.
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Jacentus
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Jacentus »

Dokładnie jak Przemek pisze.
Gdyby zdarzyło się tak, że niegdyś była i jest zarejestrowana, a chciałbyś ją mimo to kupić to czeka cię sporo załatwiania papierologii i troszkę kasy też to kosztuje. I jeszcze dwie istotne rzeczy - masz 5 dni na dostarczenie wszystkich dokumentów od momentu zakupu i strzelać z broni pneumatycznej możesz tylko na strzelnicy z atestem
A tu pomocny link
http://www.airguns.pl/porady-prawo-reje ... umatycznej
Daystate MK3 FT-R
zbysiak

Post autor: zbysiak »

Dziękuję koledzy za szybką odpowiedź. Nie wiem czy wiatrówka była rejestrowana. Właścicielem jest znajomy znajomego. Wszystkiego się dowiem i jeśli zakup się powiedzie to nie omieszkam się pochwalić :)
Życzę miłego dnia.