Pierwsza, dobra wiatrówka

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

Śrut kal. 5,5 mm ma większą masę niż 4,5 mm, a więc wymaga większej energii, aby lecieć z tą samą prędkością początkową. Jeśli wiatrówka 5,5 mm nie ma większej energii początkowej, oznacza to mniejszą prędkość wylotową, a więc większy opad "w tarczy". Przy energii granicznej 17 J śrut kalibru 4,5 mm ma bardziej płaski tor lotu (większa prędkość początkowa) niż 5,5 mm, toteż łatwiej jest nim celować (mniejsze poprawki). Jednak na niewielkich odległościach nie ma to aż tak dużego znaczenia.

Poza tym, większa energia wylotowa oznacza większy odrzut. Oczywiście, są rozwiązania mogące zniwelować odrzut wynikający z pracy mechanizmu, ale to dodatkowo kosztuje. No i nie zniweluje to odrzutu wynikającego z nadania masie śrutu prędkości początkowej, a ten odrzut w 4,5 mm jest mniejszy.

Ogólnie, przyjmuje się, że wiatrówki 4,5 mm mogą nieźle działać na dystansie do ok. 50 m (są wyjątki). Do strzelania na większe dystanse stosuje się większe kalibry, jednak łatwo tu przekroczyć limit (FAC), co oznacza potrzebę rejestracji sprzętu i konieczność strzelania tylko na strzelnicy. No i potrzebę ganiania te 100 metrów do tarczy i 100 metrów z powrotem... :^)
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

No i zakaz polowań, więc 5,5 mniej popularny jest.
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

To co napisał Rafał - to tylko w skrócie.
Śrut 5,5mm, 6,35, etc... ma większą moc "dewastacyjno - obalającą", dlatego stosuje się go w niektórych krajach do polowań (np. w UK). Niestety coś za coś...żeby to fajnie latało na 50m+ po w miarę płaskiej trajektorii, to trzeba min. 40J. A więc z uwagi na odrzut, zostaje PCP.
No i cała reszta związana z rejestracją FAC. 8-)
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
wolny

Post autor: wolny »

No to teraz wiem dlaczego teść (który kiedyś polował) pytał o wirówkę 5.5mm :
Cortez pisze:Śrut 5,5mm, 6,35, etc... ma większą moc "dewastacyjno - obalającą", dlatego stosuje się go w niektórych krajach do polowań (np. w UK)
jeszcze bez karabinka:(
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

OT:
wolny pisze:No to teraz wiem dlaczego teść (...) pytał o wirówkę 5.5mm
A może potrzebuje ultrawirówkę do separacji ciężkich pierwiastków :? ;)
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Cortez pisze:No i cała reszta związana z rejestracją FAC.
Tylko po co komu " moc dewastacyjno-obalająca na koncesjonowanej strzelnicy ? Do obalania instruktora ? Nie oszukujmy się . W polskich warunkach używa się kalibrów powyżej 5,5 , głównie do łamania prawa .
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Michał »

Filo pisze: W polskich warunkach używa się kalibrów powyżej 5,5 , głównie do łamania prawa .
A niby dlaczego ? A kto mi zabroni pykać z wiatrówki w limicie o kalibrze .22 ? A jak mam potrzebę to sobie kupię nawet 9mm i zarejestruję i nic komu do tego! Nie rozumiem tego celebrowania kalibru .177 a powyższe to już kryminał,ludzie na Boga dajcie na luz ! I oskarżanie posiadaczy o łamanie prawa ! A to już z .177 nie da się zrobić faca? ...da się a czy ktoś użytkowników innych kalibrów oskarża ich o łamanie prawa ?
Nie doszukujcie się w każdym złych intencji.Bo co nowi przychodzą i zapytają o większy kaliber to zaraz ooo łamacz prawa się znalazł... :evil:
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

@Michał ... spoko loko :idea: ... znam to ze swojego podwórka . Najpierw gość kupuje 6,35 mm w limicie . Potem dociera do niego , że balistyka śrutu na 50m jest podobna do 4J w 4,5mm , a opad mierzony w metrach . I co ??? ... ano pomysł żeby zwiększyć energię . Ale o rejestrowniu mowy nie ma , bo po co . A to już produkcja broni i nielegalne posiadanie ... jakby przestępstwo i wykroczenie ...

... i uwierz , że to jest nagminne .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Zgadza się Przemku,ale mi chodzi o to aby nie robić zaraz z kogoś kryminalisty... W końcu nie mamy na to aż takiego wpływu co faktycznie zakupi i w jakim kalibrze... Z drugiej strony każdy jest dorosły i odpowiada za swoje czyny.
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Hiszpan63 pisze:@Michał ... spoko loko :idea: ... znam to ze swojego podwórka . Najpierw gość kupuje 6,35 mm w limicie . Potem dociera do niego , że balistyka śrutu na 50m jest podobna do 4J w 4,5mm , a opad mierzony w metrach . I co ??? ... ano pomysł żeby zwiększyć energię .
Heh, z mojego Bugelspannera 6,35 ciężko byłoby zrobić FAC. A potem ciężko byłoby naciągnąć... 😊
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Rafale,a on jest sprawny ? To chyba ten z beżowego ?
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Tak, z beżowego. Kupiłem wraz z praską do śrutu.

Drewno i powłoka niklowana były w bardzo kiepskim stanie. Zdjąłem lakier i teraz po kolei poleruję metal i dopasowuję drewienka.

Ale przed demontażem strzelał. :^)

Potem zostanie poprawienie wykrojnika - obecnie wykrawa śruty niecałe 6 mm i trzeba je rozwalcowywać.
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Michał pisze: to zaraz ooo łamacz prawa się znalazł...
...przecież łamiemy energią bez rejestracji, nie kalibrem...no i wytwarzaniem bez koncesji, wiadomo...
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Michał pisze:
Filo pisze: W polskich warunkach używa się kalibrów powyżej 5,5 , głównie do łamania prawa .
A niby dlaczego ? A kto mi zabroni pykać z wiatrówki w limicie o kalibrze .22 ? A jak mam potrzebę to sobie kupię nawet 9mm i zarejestruję i nic komu do tego! Nie rozumiem tego celebrowania kalibru .177 a powyższe to już kryminał,ludzie na Boga dajcie na luz ! I oskarżanie posiadaczy o łamanie prawa ! A to już z .177 nie da się zrobić faca? ...da się a czy ktoś użytkowników innych kalibrów oskarża ich o łamanie prawa ?
Nie doszukujcie się w każdym złych intencji.Bo co nowi przychodzą i zapytają o większy kaliber to zaraz ooo łamacz prawa się znalazł... :evil:
Nie mówię o swobodzie użytkowania , tylko o praktyce . Może być kaliber 12,7 , byle użytkowany w granicach prawa .
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Filo pisze: tylko o praktyce . Może być kaliber 12,7 , byle użytkowany w granicach prawa .
...ciekaw jestem tej praktyki,chyba internetowej...
Dokładnie,byle użytkowana w granicach prawa z tym się zgodze,a nie z góry zakładanie spisków,bo podchodzi to pod syndrom Macierewicza.
I nie piszę tego by wywołać kolejną burzę jak to było jakiś czas temu w temacie o Hatsanie i wypowiedziami ludzi którzy nawet go w rękach nie mieli,tylko po to aby wypowiedzi trzymały się realiów i ludzie pytający o strzeladła byli traktowani jak pełnoprawni obywatele,a nie jak idioci z wiatrówką którym z góry zakłada się niecne uczynki.I po części zgodze się z Wami i tym co Przemek napisał,ale nie wpadajmy w paranoje.
*Domyślam się że zaraz ktoś doczepi się do wyrazu "wypowiedzi trzymały się realiów" ale cóż...
Ja uważam tak,a jak ktoś inaczej to ma do tego pełne prawo,ja w ludziach nie widzę chęci łamania prawa.
I tym chciałbym zakończyć moją wypowiedź w temacie w którym zabrałem głos.