Pierwsza, dobra wiatrówka

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

tri99er

Post autor: tri99er »

Skoro wątek to "Pierwsza, dobra wiatrówka", to nie chcąc zaśmiecać forum podepnę się tutaj. Co myślicie o tego typu Hatsanie? Czytałem, że ma dość dobre opinie, jest mocna i celna. Minusem jest łoże polimerowe, ale duuuużym plusem cena.
https://www.bron.pl/wiatrowki-i-akcesor ... -kal-45-mm
Więc jak, warto ją kupić na początek? Czy naprawdę jest taki duży problem z lunetami do hatsanów? Czytałem, że szybko niszczą optykę. W zasadzie to nie bardzo wiem czemu tak jest. Marzy mi się do niego ta lunetka:
https://www.bron.pl/wiatrowki-i-akcesor ... lther-4x32
lub ta:
https://www.bron.pl/wiatrowki-i-akcesor ... 32-compact
nie bardzo wiem jaka jest między nimi różnica.
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

Problem w tym, że niska cena rzadko bywa "duuuużym plusem". :^(

Producent uzyskuje niską cenę tnąc koszty - albo używając gorszych materiałów (tworzywa sztuczne kiepskiej jakości), albo "obcinając" procesy technologiczne (klasycznym przykładem jest zaniedbanie obróbki korony lufy), albo zmniejszając wymogi kontroli jakości (żeby więcej produktów ją przeszło).

Ja, osobiście, nigdy bym sobie pudełkowego (a dodatkowo z polimerowym łożem) Hatsana nie kupił. Jest tyle karabinków uważanych za lepsze. Ale to moja, nie poparta własnym doświadczeniem, opinia.

Jeśli sam, przed zakupem widzisz minusy - to się nie zastanawiaj. Nie kupuj. To ma być Twój wymarzony sprzęt, a nie kompromis "bo tanio". Każde hobby ma to do siebie, że nie musi być (i zazwyczaj nie bywa) tanie, bo nie o pieniądze w tym chodzi.

Zamiast tego, zrezygnuj na początek z lunety i kup lepszy karabinek - za 800 zł trafisz już używany sprzęt, często już po tuningu, np. polecaną na tym Forum Slavię. Naucz się strzelać z przyrządów otwartych (muszka+szczerbina) a dopiero gdy Ci to przestanie wystarczać zastanów się nad lunetą.

I jeszcze jedno - bardzo często widzę osoby początkujące (bez urazy) ekscytujące się "mocą" wiatrówki. Problem w tym, że deklarowana przez producenta prędkość wylotowa "ponad 300 m/s" to zabieg marketingowy. Raz, że taką prędkość osiąga się na specjalnych, lekkich śrutach, dwa, że moc nie idzie w parze w tanich wiatrówkach z celnością (odrzut).

Poza tym, ganianie 70-100 m do celu po każdym strzale szybko się może znudzić, już nie mówiąc o tym, że wiatrówki sprężynowe są bardzo wymagające (stałość chwytu) i trudności z trafieniem na takie odległości są bardzo deprymujące. :^(
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
tri99er

Dziękuję za odpowiedź. Przyznam, że fajnie jest mieć nieograniczony budżet na realizację hobby ale realia są jakie są. Z drugiej strony może warto zacząć od czegoś tańszego, spróbować czy to jest to a potem zainwestować w lepszy sprzęt.
Z uwagi na to że mam blisko to chciałbym zapytać jaką wiatrówkę z oferty bron.pl warto kupić na początek:
https://www.bron.pl/wiatrowki-i-akcesor ... -karabinki

Dlaczego bron.pl? Ponieważ jestem z Częstochowy i mogę do nich podjechać, przymierzyć się obejrzeć karabinek przed zakupem.
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Poczekać chyba do stycznia ( jak robią wyprzedaż) i kupić Rugera, ewentualnie pojechać, przymierzyć się, wybrać co pasuje i poszukać gdzie taniej, albo w podobnej cenie ale po przeglądzie.
tri99er

Tego:
https://www.bron.pl/wiatrowki-i-akcesor ... -kal-45-mm ?

Kto produkuje te wiatrówki?

Robiliście zakupy w bron.pl? Jak oceniacie?
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Tak, choć pewnie wolałbym w drewnie.
Chińczycy.
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

tri99er pisze:fajnie jest mieć nieograniczony budżet na realizację hobby ale realia są jakie są.
Nikt z nas nie ma nieograniczonego budżetu. :roll: Dlatego czasami warto zastanowić się i nie kupować czegoś, o czym z góry wiadomo, że ma wady. Nie lubisz/nie podoba Ci się osada polimerowa? Szukaj czegoś w drewnie - taniej Ci to wyjdzie niż późniejsza zmiana osady (jeśli system "zapasuje"). Dlatego też radziłem zrezygnować na początku z lunety.

Jeśli masz możliwość podjechania do sklepu stacjonarnego - jedź, przymierz się do kilku karabinków i wybierz ten, który Ci najlepiej "leży". Nie słuchaj dobrych rad na forach - każdy karabinek "z pudełka" strzela. Niektóre lepiej, niektóre gorzej. Ale każdy warto poddać tuningowi, bo każdy po tuningu będzie strzelać lepiej. Tylko że tuning systemu jest tańszy niż dopasowywanie osady. A każdy strzelec ma inne wymiary (ramiona, dłonie, rozstaw oczu etc.)

I jeszcze jedno - skoro najpierw chcesz "spróbować czy to jest to" to... tym bardziej kup lepszą wiatrówkę. W razie czego bez problemu ją sprzedasz. Nie będziesz musiał jej wystawiać za grosze. Poobserwuj np. Allegro i zobacz, za jakie ceny "chodzą" Hatsany 90 z gratisami. :^/

PS. Kubuś Puchatek mawiał: "W jedzeniu miodu najprzyjemniejsza jest chwila przed jedzeniem miodu" - rozkoszuj się swoim oczekiwaniem na miodek. :^)
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Ślubek pisze: PS. Kubuś Puchatek mawiał: "W jedzeniu miodu najprzyjemniejsza jest chwila przed jedzeniem miodu" - rozkoszuj się swoim oczekiwaniem na miodek. :^)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

...jeśli chcesz od nas porady, to określ swój budżet, bez żadnego "około"...
tri99er

Dobrze, więc mój budżet 500 zł.
Awatar użytkownika
green_thunder

No, i sakramentalne pytanie - czy musi być "nówka", w którą włożysz na początek 200 zł, czy bezproblemowa "używka" ?
A jak zapatrujesz się na dobre, nie zabawkowe pistolety, np. Gamo PR-45, HW-40, LOV-21 ? Tylko śrut ołowiany diabolo.
Krzysiekpli

Post autor: Krzysiekpli »

Przepraszam za podpięcie, czy HW30S a Slavia631 dzieli wiele w sprawie celności czy to bardzo podobny poziom? Z powodu gęstej zabudowy strzelanie na ogrodzie odpada zostaje strzelanie na 10m w pomieszczeniu. I stąd wybór słabszych modeli, z powodu wyglądu pasuje Bajkał 61 lecz czy on znacząco odstaje od wcześniej wymienionych co do celności?
Na pewno nowy do 1000zł.
Za odpowiedzi dziękuje, drwiny biorę na klatę. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

HW30 i S631 , to ta sama klasa celności . Przewaga jednego czy drugiego będzie wynikała z indywidualnych , organoleptycznych preferencji użytkownika .

Iż 61 to utylizator śrutu . Da się oczywiście do tarczy na 10m , ale to zupełnie inna klasa karabinka . Nie należy go porównywać z powyższymi .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
green_thunder

Do kompletu dorzuciłbym Slavia 630 obowiązkowo w/g mnie bije hw o takiej numeracji