Diana 26 t04
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Diana 26 t04
Witam mam takie pytanko, kolega chce mi sprzedać wiatrówkę Diane 26 t04 z lufą gładką i lunetą za ok 350 zł i teraz pytanie do was, to będzie moja 1 wiatrówka wiec jestem w tym zielony, czy za tę pieniądze to się opłaca czy to jest dobra,celna,kolega mówił ze wystrzelił z niej ok 500 śrutów (paczkę) i teraz leży parę lat i zbiera kurz w pudełku, oczywiście na oliwiona
czy raczej na początek szukać coś innego z gwintem.
Pozdrawiam.
czy raczej na początek szukać coś innego z gwintem.
Pozdrawiam.
-
- Ściepnik
To dobra wiatrówka, ale z uwagi na gładką lufę niezbyt celna. Na początku błędy strzelca będą większe niż niecelność spowodowana brakiem gwintu, jednak szybko może się okazać, że jej celność nie będzie cię zadowalać.
Nie wiem czy jeszcze ktoś rysuje (zabieg kiedyś stosowany, żeby zastąpić gwint w gładkiej lufie) lufy, w grę wchodziłaby pewnie wymiana na gwintowaną - przykładowe ceny masz tu: http://www.akhobby.pl/index.php?a=lista&k=69&ppw=0 akurat do Diany 26 nie ma, ale masz pogląd to może kosztować.
Pytanie jeszcze jaka luneta, jeśli miernej jakości chińska to nie warto sobie głowy zawracać.
Generalnie to oferta dla majsterkowicza, żeby z 2 wiatrówek złożyć jedną, tyle że nie za te pieniądze. Chyba że chcesz strzelać z lotek, śrutów w teflonie i innych wynalazków, wtedy trudno o coś lepszego.
Nie wiem czy jeszcze ktoś rysuje (zabieg kiedyś stosowany, żeby zastąpić gwint w gładkiej lufie) lufy, w grę wchodziłaby pewnie wymiana na gwintowaną - przykładowe ceny masz tu: http://www.akhobby.pl/index.php?a=lista&k=69&ppw=0 akurat do Diany 26 nie ma, ale masz pogląd to może kosztować.
Pytanie jeszcze jaka luneta, jeśli miernej jakości chińska to nie warto sobie głowy zawracać.
Generalnie to oferta dla majsterkowicza, żeby z 2 wiatrówek złożyć jedną, tyle że nie za te pieniądze. Chyba że chcesz strzelać z lotek, śrutów w teflonie i innych wynalazków, wtedy trudno o coś lepszego.
-
- Ściepnik
-
No właśnie głównie chodzi mi o tą lufę gładką a luneta niby dobra bo mówił ze trochę za nią dał i to nie jest jakiś szmelc i jeszcze jakiś facet z pojęciem mu to ustawiał wiatrówka prawie nowa bo mało używana chociaż już swoje lata ma
bo jeszcze patrzyłem na kadar b3 to nie wiem czy lepsza będzie ta chinka z gwintowaną lufą czy diana
A może macie jakieś namiary kto zajmuje się rysowaniem lufy albo ktoś zajmuje się tym na forum.
bo jeszcze patrzyłem na kadar b3 to nie wiem czy lepsza będzie ta chinka z gwintowaną lufą czy diana
A może macie jakieś namiary kto zajmuje się rysowaniem lufy albo ktoś zajmuje się tym na forum.
Ostatnio zmieniony 2016-08-24, 23:59 przez LUKI, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Kiedyś rysował Hogan - http://nasze-wiatrowki.pl/profile.php?m ... ofile&u=74 , ale na tym forum rzadko bywa, prędzej na bron.iweb.pl
Dopóki nie podasz modelu lunety nie ma co się zastanawiać ile jest warta. Natomiast szukając wiatrówki ja nad tą Dianą bym się zastanawiał jeśli by kosztowała 100-150zł.
Od B3 jednak bym chyba wolał gładkolufową Dianę.
Najtańsze co warto kupić to Crosman Vantage, Copperhead i Filo twierdzi, że Tytan GS 750/1250.

Dopóki nie podasz modelu lunety nie ma co się zastanawiać ile jest warta. Natomiast szukając wiatrówki ja nad tą Dianą bym się zastanawiał jeśli by kosztowała 100-150zł.
Od B3 jednak bym chyba wolał gładkolufową Dianę.

Kiedyś już ci o tym pisałem.Gebi pisze:o najwyraźniej "cóś" dla mnie

-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Gdy dobierzesz śrut , który Dianie smakuje , to do 15-20 metrów nie poczujesz różnicy w celności , przynajmniej na początku . A przy tym , możliwość korzystania z różnych śrutowych wynalazków , o których pisał Gebi , też jest czegoś warta . Marka zacna . Być może trafi się pasująca , gwintowana lufa od innej Diany . Niskoenergetyczna wiatrówka nawet chińskiej lunety łatwo nie "załatwi" . Reasumując , jeśli się nie zdecydujesz , to daj mi namiar do gościa . Może , dzięki Dianie , zakończę " projekt badawczy " polegający na uzupełnieniu gładkiej lufy , kilkucentymetrową wkładką z lufy gwintowanej .witeg pisze:Od B3 jednak bym chyba wolał gładkolufową Dianę.
-
Bardzo kreci mnie ta wiatrówka ale dzisiaj się dowiedziałem od niego ze wpadła mu i ma przestawiony krzyż w lunecie i owiną ją taśmą i w dodatku podwyszył cenę chce za nią 400 zł a nie wiadomo czy ta luneta jest coś teraz warta i mówił ze wystrzelił z niej ok 300 śrutów i przesz parę lat zalewał lute olejem i strzelał na sucho a słyszałem ze nie wolno strzelać na sucho tylko śrutem i na pewno jest tam lufa zawalona,wydaje mi sie ze te 400 zł to trochę dużo bo on ją kupił za 800 zł ale z 5-7 lat temu i teraz chce połowę z uszkodzoną lunetą ale mam drugą dianę na oku za 250 zł z gwintowaną lufą tylko nie znam modelu bo kolega ma ją u dziadka myśliwego i do niedzieli ma mi napisać jaki to model
-
- Ściepnik
Czyli wychodzi, że jest to wiatrówka jak raz dla Filo do dłubania i eksperymentów za cenę o której pisałem - 100-150 zł. Na pewno trzeba rozebrać, wyczyścić i zobaczyć co jest w środku, na 99% do wymiany jest uszczelka tłoka i na dwoje babka wróżyła czy nie ma innych uszkodzeń. O tej zapomnij, natomiast co do drugiej to kwestia stanu, jeśli jest sprawna, w przyzwoitym stanie to 250zł warto dać za każdy model i to razem z pocałowaniem w rękę. 

-
Tak z ciekawości szukając w internecie znalazłem coś takiego Hatsan - SHARG-APACHI 1100X kal.4,5mm za 400 zł wydaje mi się ze będzie lepszy niż ta diana 26 może lepiej kupić coś nowego bo urzywka jak będzie w kiepskim stanie to trzeba będzie dołożyć żeby jakoś wyglądała no i trzeba się z tym bawić, co o tym myślicie ??
http://allegro.pl/wiatrowka-hatsan-shar ... 24866.html
I do tego może taka sprężyna ?
http://allegro.pl/tuning-absolutny-380m ... 68022.html
http://allegro.pl/wiatrowka-hatsan-shar ... 24866.html
I do tego może taka sprężyna ?
http://allegro.pl/tuning-absolutny-380m ... 68022.html
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik
-