Pierwsza wiatrówka HW 30-50

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Tu masz linka do 103 strony tematu, gdzie na strzelanie umawia się 'Hunterzy'
Patrząc po nickach, wszystko to ludzie z Twojej okolicy

-> http://forum-bron.pl/viewtopic.php?f=77 ... start=1530

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

witeg pisze:może być lepszym rozwiązaniem
...najlepszym...
Wasiek

Post autor: Wasiek »

Dzięki koledzy. :) A jeśli chodzi o możliwości obu wiatrówek to jakie te odległości są ? kolega na początku pisał że 30 -30metrów a 50- 50m
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

green_thunder pisze:
witeg pisze:może być lepszym rozwiązaniem
...najlepszym...
Jasne, jak dadzą mu do ręki jakiego pecepa czy TXa, to będzie miał większy problem jak ma teraz.

Z HW 30 jak kto umie to na 60m też będzie trafiał, HW 50 będzie wymagało mniejszych poprawek. Naprawdę nie ma innej rady tylko przymierzyć się samemu. Z resztą nie masz się czym przejmować, jak byś nie wybierał, będzie dobrze, a jak cię strzelanie wciągnie to i tak będziesz zmieniał.
Awatar użytkownika
marcek1973

Post autor: marcek1973 »

Wasiek pisze:Dzięki koledzy. :) A jeśli chodzi o możliwości obu wiatrówek to jakie te odległości są ? kolega na początku pisał że 30 -30metrów a 50- 50m
Tak jak kolega powyżej napisał - zacznij strzelać to później zaczniesz zmieniać.
Niektórzy wymieniają jeden sprzęt na kolejny. Jeszcze inni pozostawiają sobie do kolekcji :)
Najważniejsze, żeby strzelać - wtedy pozbywasz się wątpliwości i coraz lepiej wiesz czego Ci trzeba.

Ja zacząłem od "chinki" - Perfecta45S - to była taka chinka z lepszej półki, także energii miała jakieś 8-9J i była całkiem celna. Później przerzuciłem się na HW 97K z energią pod limit - zaczęły się schody bo karabinek ciężki jak broń pokładowa w B-17 - strzelanie z pozycji stojącej, bez podpórki to wyzwanie, ale żeby jeszcze przy tym trafiać... to już trzeba być naprawdę "ostrzelanym" :)
HW50s - nie zrobiło na mnie większego wrażenia, dopóki nie poszło do Maćka Dębowego - po powrocie karabinek stał się po prostu miodny.
Najlepsze wrażenie na początku zrobiła na mnie Slavia 631 z energią około 10J - przyjemna jak marzenie, celna - godna polecenia jako pierwszy w życiu karabinek. Na pewno nie odstraszy - raczej wciągnie jak narkotyk. Celność nawet na 60-70m - z poprawkami ale po jaką cholerę targać się na kilometrowe dystanse?
Kolego nie patrz na metraże - zacznij po prostu strzelać i trafiać na 30m później zaczniesz trafiać na 50m nawet ze słabszego energetycznie karabinka. To tylko kwestia doświadczenia.
Jeszcze w kwestii mojego arsenału:
Kolejny karabinek Diana 75 - typowe matchowe cacko. Energia zmierzona to jakieś 8.5 J
Piszą, że karabinek do celnego strzelania na 10m. Zapewniam że na 50m strzelam bez problemu i trafiam w cel wielkości puszki po śrucie - oczywiście popełniłem profanację i na D75 założyłem lunetkę. Dobra Panowie, zrobiłem to tylko na chwilkę :)
Ogólnie przez system dwóch przeciwbieżnych tłoków - karabinek ma kopa jak PCP czyli go w ogóle nie ma. Jeszcze ciekawostka - Dianka jest ciężka jak diabli ale jak już zaczniemy strzelać to się tak bardzo nie odczuwa jej wagi.
Ostatnio kupiłem od kolegi z forum HW57 i karabinek zauroczył mnie swoją klasą. Z niego naprawdę strzela się dla przyjemności. Lekki. Energia około 11.5J. Na którymś forum został "opluty" przez Waldka Hogana jako najgorszy z rodziny Weihrauch. Moje odczucia są zupełnie odmienne. Tak bardzo szanuję zdanie dobrego tunera, że gdybym to przeczytał wcześniej - nie kupiłbym tej wiatrówki. Teraz z ręką na sercu stwierdzam, ze cieszę się że nie przeczytałem tego wcześniej :)
Nadmienię, że wszystkie wiatrówki kupowałem używane, raczej wiekowe bo co najmniej z zeszłej dekady i wszystkie były po tuningu.

Nie ma sensu całkowicie polegać na zdaniu innych. Trzeba samemu postrzelać. Najlepiej postrzelać z używanego sprzętu bo fabryczne potrafią nieprzyjemnie zaskoczyć i nie są wyznacznikiem kultury pracy (dotyczy się to nie tylko "Turków" ale także HW).

Przy kupowaniu karabinka patrz aby to był model, który później łatwo odsprzedasz kiedy będziesz chciał mieć coś innego.
Moim zdaniem - jeśli kupisz HW30 to już go sobie zostawisz i będziesz składał na HW50 w późniejszym czasie.
Jeśli kupisz HW50 to go łatwo później sprzedasz i kupisz coś mocniejszego lub pozostaniesz przy nim już na zawsze.
Slavia 631 (Yogi9)
Diana 75 (r. 1978)
HW 50 (r 1960)
HW 50s (Dębowy)
HW 57
HW 97k (Hogan)
HW 45 (Dębowy)
Łucznik wz. 70 r. 1973 (Dębowy) oraz r. 1975
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

Jakby co - to jest Slavia 634 Ultra od Przemka (Cekaus). Podobno nie śmigana...potargować trzeba:

http://forum-bron.pl/viewtopic.php?f=107&t=148217
Ostatnio zmieniony 2016-09-15, 14:33 przez Cortez, łącznie zmieniany 1 raz.
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
Wasiek

Dzięki Marcek za wyczerpującą odpowiedź. Raczej chciałbym wydać raz i sprzętu nie zmieniać... Piszecie, że tuning po Hoganie, Dębowym, Cekaus... Czym to się różni, do kogo najlepiej oddać.. Bo z tym też można się pogubić :)
Awatar użytkownika
marcek1973

Post autor: marcek1973 »

Wasiek, pomyśl o tej Slavce do której linka na "K/S beżowe" podsunął Ci kolega Cortez.
Uważam, że to najlepszy wybór na początek i później jeszcze na bardzo długo.

Nie zapieraj się teraz, że nie chcesz zmieniać sprzętu bo to brzmi tak jak obiecywanie lasce przed pierwszym seksem, że na pewno nigdy-igdy jej nie zostawisz :)
Życie płata figle więc po co sobie niepotrzebnie robić kalosza z buźki? :)

Co do tunerów - raczej nikt Ci tu jednego z nich nie postawi powyżej drugiego - prosta zasada - to nasi ludzie i nasza duma. Mają swoje własne rozwiązania i patenty, które się sprawdzają i w dodatku chłopaki nie stoją w miejscu tylko są progresywni.
Chwała im za to!
Ostatnio zmieniony 2016-09-15, 14:37 przez marcek1973, łącznie zmieniany 1 raz.
Slavia 631 (Yogi9)
Diana 75 (r. 1978)
HW 50 (r 1960)
HW 50s (Dębowy)
HW 57
HW 97k (Hogan)
HW 45 (Dębowy)
Łucznik wz. 70 r. 1973 (Dębowy) oraz r. 1975
Awatar użytkownika
Cortez

Wasiek pisze:... Piszecie, że tuning po Hoganie, Dębowym, Cekaus... Czym to się różni....
Tak po prawdzie niczym. Wszyscy tunerzy robią tak samo dobrze. Jeśli kupisz coś nowego -to wysyłaj tam, gdzie Ci pasuje. Jak kupisz używkę po ich tuningu, to masz tylko radość ze strzelania. ;)
Wasiek

Czyli to jeden kij gdzie, wszyscy dobrzy i tylko strzelać ? :)
Awatar użytkownika
Cortez

Tak. Właśnie dlatego doświadczeni szukają "używek" po tuningu na różnych forach strzeleckich - zwłaszcza od znanych nam kolegów.... :roll:
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

...masz Piotrek rację z tą slavią, ani chwili bym nie namyślał się, tylko próbował targować, zostawiając te 30-tki i 50-tki właścicielom strzelnic w lunaparkach i dzieciom z rodzicami za raczkę...
Wasiek

green_thunder pisze:...masz Piotrek rację z tą slavią, ani chwili bym nie namyślał się, tylko próbował targować, zostawiając te 30-tki i 50-tki właścicielom strzelnic w lunaparkach i dzieciom z rodzicami za raczkę...
Co ma znaczyć to, że zostawiłbyś dzieciom z rodzicami i właścicielom ? Z tego co wyczytałem na forum to dobry sprzęt ? poprawie mnie jeśli sie mylę.
Awatar użytkownika
Cortez

Taki sam dobry, jak i Slavia....tyle, że ta druga już po Cekausie i tańsza. Poza tym mocniejsza i na 50m jak znalazł za tę kasę. Tyle...decyzję podejmij sam.

P.S. Jak nie masz konta na beżowym - to mogę na PW tel. podesłać do sprzedającego.
Wasiek

na razie orientcyjnie pytam, bo jeszcze troszkę muszę dozbierać :) dziękuję wszystkim za odpowiedzi.. :)