problem z celnością HW97

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Tylko moja ocynkowana. :lol:
No i denko ma odgięte do góry, niby że za kulochwyt ma robić - dla niepoznaki jakieś spinnery, czy tarcze na niej ustawiam, ale tak naprawdę to dla zwiększenia powierzchni. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Jacentus pisze:
Filo pisze:Jak nie mogę trafić , za każdym razem , w zwykłą puszkę na 40 m...
To postaw ją na 25-30m :P. Włodziu, nic na siłę ;)
Toteż własnie . Nic na siłę . Na cholercię mam przesuwać drabinkę z kocykiem , stoliczek i krzesełko , o 10 m do przodu , gdy o wiele przyjemniej przygotować cel podwójną puszką z piwskiem ?
madraks

Post autor: madraks »

...przerost treści nad formą...
Psiasiam,ale nie ogarniam.
MP-61 Ultra
HW 45 Black Star .22(.177)
adrian3202

Post autor: adrian3202 »

Witam jestem po testach i potwierdzam że, exact heavy 4,52 robi lepsze skupienie, udało mi się wystrzelać 5 strzałów po kolei, robiąc fajną koniczynkę w centrum tarczy, więc z czego to się bierze? z oddechu, z drżenia rąk, po zamianie na exacta diabolo 4,53 na 5 strzałów 3 sieje po tarczy i robi dziwne odskoki, dlaczego?
Dzisiaj miałem zbyt mało czasu, ale równolegle wypuszczę te dwie paki śrutu znacząc tarczki którym było strzelane. Karabinek wiadomo musi przejść ze stanu pudełkowego w stan użytkowy, ale z tym śrutem to dziwne jest i co dalej strzelać heavym? skoro ten śrut jest za ciężki do tego karabinka? :-? czy miał ktoś z was takie doświadczenia? a może powinniście spróbować postrzelać z exact heavy? w celach porównawczych. Jakieś sensowne wyjaśnienie?
HW97,Hawke Vantage 3-9X40 AO,Crosman Copperhead,3-9x56 EG,
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Exact Heavy , nie sprawdził się w żadnym z kilkunastu sprawdzanych karabinków . Ale może znajdzie się jakaś lufa która go polubi . Dobrać optymalny śrut dla Twojego sprzętu , możesz tylko poprzez doświadczenie . Ja , do każdego zakupu w internecie , dorzucam jedną paczkę dla przetestowania . Jak się nie sprawdzi na żadnym z moich karabinków i pistolców , to go utylizują goście grillowi na działce . Ponieważ sprzętów mam już ponad 10 szt , to mam listę karmy dla każdego , z wyszczególnieniem ulubionej . :> .
soda

Post autor: soda »

Też się naczytałem o śrutach. Postanowiłem zrobić testy.
Kupiłem exacta 4.53, 4.52 oraz expressa 4.52. Testowałem, testowałem, nastrzelałem się.
Wnioski jakie wyciągnąłem po testach.... Za słabo strzelam aby się tym przejmować.

Foto kartonika testowego. Strzelałem z postawy podpartej z 30m.

Obrazek

No okej. Wychodziłoby że przy 30 strzałach express zrobił średnio najmniejszą dziurę.
Błędów też nawaliłem, ale większość strzałów padała i zrobiła najmniejszą dziurę.

Czyli niby śrut dobrany, wiem co kupować i można strzelać. Temat do zamknięcia.

Ale stwierdziłem że kolejnego dnia, znów zrobię test.

Obrazek

No i.... Wnioski są takie, jak nie umie się strzelać, nie ma co się przejmować śrutem ;-).
To nie PCP gdzie możliwe że łatwiej opanować technikę, (albo wkręcić karabin w imadło). Opanowanie powtarzalnego chwytu, powtarzalnej siły z którą się stopkę karabinu przykłada do dołka, nie popełnianie błędu na bace i spuście... wszystko to moim zdaniem powoduje większy rozstrzał na tarczy. Więc ja takie testy śrutu zamierzam zrobić za kilka lat. Na razie strzelam z 4.53 bo 4.52 nie było w sklepie ;-)
Awatar użytkownika
mironTG
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: mironTG »

Haevy dobry był w Crosie ( z pudełka 22J ) przed cywilizowaniem, po ucince lufy i sprężyny i zrobienie go w limicie już był za ciężki chociaż latał powtarzalnie.
Strzelam bo lubię :-) AR 50 PCP.

( Celuj w księżyc- jeśli nie trafisz, trafisz między gwiazdy )
adrian3202

Chyba masz rację soda, podejdę do testów przez 3 kolejne weekendy i wtedy się wypowiem puki co mam podejrzenia odnośnie lunety.
Dam przykład;. strzelam na 30m biję w prawy górny róg, ściągam wieżyczkę górną i boczną o 4 kliki, aby przesunąć punk bliżej środka, strzelam 5x,
pierwszy zawsze pada tam gdzie chce? (jakieś luzy) ? następnie kolejne wędrują w ,,jednym'' punkcie dajmy na to 20gr. widzę że brakuję jeszcze do środka ze 2 no 3 kliki podkręcam boczną wieżą i.....d_._pa, śrut bije w lewy dół na 2,3cm od środka celu? w jeden punkt. o co chodzi skąd ten przeskok na regulacji??? Być może to stanowi jakiś problem tej lunety? Poza tym oglądałem ją bardzo dokładnie i nie wiem czy sprzedawca nie wcisnął mi jakiejś używki? z podkreśleniem na ,,używki'' ja raczej ze sprzętem takim jak optyka obchodzę się jak z jajkiem zboczenie po hobbystycznej fotografii, i dbałość o obiektywy. Być może podczas zerowania lunety właśnie w punkcie zero dzieje się coś z gwintem śruby regulacyjnej (zerwana nitka gwintu?) dalej brnąc w temat doszedłem do wniosku że, cięższy śrut podczas zerowania lunety mija ten punkt ,,zerwanej nitki gwintu'' i już dobry gwint regulacji trzyma zero jak powinien. Nie wiem misiam wysyłam lunetę do reklamacji, a zamawiam drugą żeby nie czekać miesiąc na tą. myślałem nad taką;
Luneta celownicza Hawke 4-12X40 AO (14141)
link; http://www.hawke.sklepy24h.pl/index.php ... aj=w_nazwa
tamta po powrocie pójdzie na copperheada
soda

Post autor: soda »

Ciężko mi powiedzieć. Mi jak kiedyś padła optyka, to nie mogłem się zmieścić przestrzelinami w obrysie talerza na drugie danie z 20m. Ostatnio też strzelałem w papier, chciałem sprawdzić zero. Co się okazało, co któryś raz trafiałem w jakieś trawki, których nie widziałem w optyce. Efektem były przestrzeliny dość losowo, nawet kilka cm od miejsca gdzie celowałem.
Cayin
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Cayin »

I jak tam ?
Wiadomo już co było problemem ? sprzęt czy jak to się ładnie mówi "czynnik ludzki" ?
hw97k+ DOT 4-16 AO
Zoraki hp-01 ultra
adrian3202

Cayin pisze:I jak tam ?
Wiadomo już co było problemem ? sprzęt czy jak to się ładnie mówi "czynnik ludzki" ?
Tak czynnik ludzki ,,chińskie rączki'' :cholera: wina montażu źle wykonany! eeehhhh.........
po wizycie u pana frezera problem wyeliminowany ;)
Adamus

Post autor: Adamus »

Hiszpan63 pisze: rozumiem , że 65 zł , to płaciłeś za jedną śrubę ??? ... bo chyba nie za cały ten montaż ...???
Witam
Ja miałem montaż jakoś za 30-40zł jednoczęściowy na delcie entry i wierzgającym hw97 pod limit na starym typie uszczelki, To serie 10 strzałów większość w 5gr.
Więc montaż montażowi nie równy albo co innego nie równe.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Adamus pisze:Ja miałem montaż jakoś za 30-40zł jednoczęściowy na delcie entry i wierzgającym hw97 pod limit
... nie Ty pierwszy i nie Ty ostatni . Ale opisujesz jeden montaż , jeden celownik i jeden karabin. Czyli konkretny zestaw .

W morzu i zalewie takich zestawów występowanie wszelkich problemów z optyką kręci się w okół kiepskiej jakości montaży PP , Delty czy Leapersa . Jedna jaskółka wiosny nie czyni .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Adamus

Post autor: Adamus »

Przykład podaje tylko z hw97k ale mógłbym podać jeszcze kilka z innych na pozostałych tylko po co.
Nie ma co wieszać psów kiedy się kupi coś śmiesznie taniego i nie działa jak trzeba.Ilość postów z problemami proporcjonalnie do zalewu tanich montaży na rynku jest bardzo mała. Tak uważam.

Raz miałem tylko droższy montaż dampa a reszta to zazwyczaj jednoczęściowe z allegro na 3-4 śruby szyna i łącznie 8 śrub na tubus w cenie do 50zł specjalnej różnicy nie odczuwałem a trochę wiatrówek się przewinęło i nigdy nie miałem problemu osiągać skupienia jak przystało na sprzęty w klasie średniej np sprężyny tx,hw97 czy jakieś tam pcp powiedzmy s400 także nie jest to jedna jaskółka tylko, u mnie pewnie z 5-6 by się znalazło i każda latała.Powodu do zachwalania też nie mam od tak tylko napisałem po sobie co myślę.
Wolałem dołożyć stówkę czy dwie do lepszej wiatrówki.
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=8772
Montaż , to tylko i wyłącznie prymitywny, mechaniczny uchwyt na lunetę . Nie ma żadnego uzasadnienia podkreślanie jego jakości , no chyba , ze jest zrobiony z gównianego plastiku miękkiego jak guma . Generalnie , to polega na tym , że markowe dbają o to by w szerokim zakresie regulacji dało się zamocować na każdej szynie o dość szerokiej tolerancji wykonania . Bardzo często , niestety , w tańszych montażach mamy do czynienia z sytuacją , że zamiast zaciskać montaż w przeznaczonym do tego celu wcięciu , zginamy śruby zacisku montażu . I po prostu trzeba to poprawić jak w linku .