problem z celnością HW97

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

Filo pisze:Montaż , to tylko i wyłącznie prymitywny, mechaniczny uchwyt na lunetę . Nie ma żadnego uzasadnienia podkreślanie jego jakości , no chyba , ze jest zrobiony z gównianego plastiku miękkiego jak guma . Generalnie , to polega na tym , że markowe dbają o to by w szerokim zakresie regulacji dało się zamocować na każdej szynie o dość szerokiej tolerancji wykonania . Bardzo często , niestety , w tańszych montażach mamy do czynienia z sytuacją , że zamiast zaciskać montaż w przeznaczonym do tego celu wcięciu , zginamy śruby zacisku montażu .
No właśnie.

Kiepsko wykonany montaż, oprócz wad materiałowych może mieć np. nieosiowe obejmy na lunetę. W takim przypadku tubus lunety nie jest poprawnie mocowany, tylko zginany w coś w rodzaju litery S. Jeśli dodamy do tego błędy średnicy może się okazać, że zamocowanie lunety bez luzów oznacza zniszczenie powłoki ochronnej tubusa, lub wręcz zarysowanie go (za mała średnica), lub niemożność zamocowania w ogóle (za duża średnica).

Przy tanich (jednorazowych ;^) ) lunetach można to zaakceptować. Przy lunetach za kilka tysięcy złotych, stosowanie taniego montażu jest bez sensu.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Ślubek pisze: Kiepsko wykonany montaż, oprócz wad materiałowych może mieć np. nieosiowe obejmy na lunetę.
Dobrze wiesz , że montaż jedno czy dwuczęściowy jest wykonywany z profilu aluminiowego , ciętego na plastry . Prawdopodobieństwo nieosiowości jest więc znikome i występuje , jeśli już , raczej w montażach dwuczęściowych , gdy trafi się , że obie części wykonane są z profilu z różnych dostaw . Problemy, o których pisałem w linku , powstają raczej z powodu źle zaprojektowanego profilu , na co firma szanująca swoją markę nie może sobie pozwolić . Ale ten problem daje się poprawić .
Adamus

Post autor: Adamus »

Ślubek pisze: Przy tanich (jednorazowych ;^) ) lunetach można to zaakceptować. Przy lunetach za kilka tysięcy złotych, stosowanie taniego montażu jest bez sensu.
Jeśli kogoś stać na lunety za kilka tysięcy to w ogóle nikt się nikt szczypać nie będzie żeby na montażu oszczędzać.
Jakieś lunetki pokroju doc czy leapersy,nikko z dolnej półki,hawke <1000zł to w ogóle nie ma się co zastanawiać. Ja używałem tych tańszych lunet ale nigdy nie zaobserwowałem takiego problemu.

Strzelam od czasu do czasu z przerwami od blisko 16lat ale szczerze jeszcze nie trafiłem na wątek skrzywiona lunetka od montażu.Nie twierdzę że nie było(może przegapiłem) i że to nie możliwe ale to raczej bardzo sporadycznie i prędzej luneta padnie od wiatrówki niż od montażu. Jeśli miałbym dać 200zł więcej na montaż to pewnie wybiorę to ryzyko które w ogólnym rozrachunku po tych parunastu latach pozwoliło mi zaoszczędzić na co najmniej 2 z dolnej półki lunetki lub jakieś hw 95. Nie namawiam nikogo na tanie montaże ale tak to widzę :)
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

Adamus pisze:Strzelam od czasu do czasu z przerwami od blisko 16lat ale szczerze jeszcze nie trafiłem na wątek skrzywiona lunetka od montażu.
Nie mam takiego doświadczenia, jak Ty, ale w co drugim*) ogłoszeniu sprzedaży lunety na beżowym jest "brak wgnieceń od montażu", stąd mój wniosek, że jednak może to być problem.

*) 95% statystyk przytaczanych w dyskusjach internetowych jest wyssanych z palca ;^)
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Ślubek pisze:Nie mam takiego doświadczenia, jak Ty, ale w co drugim*) ogłoszeniu sprzedaży lunety na beżowym jest "brak wgnieceń od montażu", stąd mój wniosek, że jednak może to być problem.
Żeby zacisnąć lunetę w obejmie , otwór obejmy musi być mniejszy niż średnica lunety . W praktyce , jest to średnica z "wycinką" . Jeśli ktoś użyje "gazrurki", żeby mocniej zacisnąć lunetę , to nie ma "wuja we wsi" , żeby nie zdeformował tubusu lunety . Tak więc warto mocować lunetę z "uczuciem".
Adamus

Post autor: Adamus »

Ślubek pisze: Nie mam takiego doświadczenia, jak Ty, ale w co drugim*) ogłoszeniu sprzedaży lunety na beżowym jest "brak wgnieceń od montażu", stąd mój wniosek, że jednak może to być problem.

Ja nigdy nie miałem ani używanej wiatrówki ani lupki więc sporo mnie ominęło widać masz większe doświadczenie z kupnem lub obserwowaniem używek niż ja . Wszystkie które sprzedałem na żadną nikt nie narzekał mimo montażu. Jak ktoś nie ma wyczucia w mocowaniu optyki to taki jest efekt jak wspomniałeś.
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Adamus pisze:ak ktoś nie ma wyczucia w mocowaniu optyki to taki jest efekt jak wspomniałeś.
...i to jest clou...