Zasięg wiatrówki
Moderator: Hiszpan63
-
-
- Ściepnik
O ile czasem (... no dobra, często) nie zgadzam się z Santafer'em (jeśli źle odmieniłem to przepraszam) to tu się zgadzam w 100 procentach.
Ostatnio Zdzichu (uszanowanko) pisał o cenzurze. Dziś też jest cenzura, tyle, że nie brzydka, obleśna i brutalna, tylko uładzona i ugrzeczniona. w swojej skrajnej formie jest poprawnością polityczną.
Ja Ciebie Logan rozumiem, bo niestety w wielu sprawach mam podobne zdanie tyle, że sam uważam że to chore, że właśnie dajemy się zepchnąć do podziemia.
przepraszam, że to takie nieskładne, ale popiłem dziś, dużo na prawdę. bo parapet chrzciłem.
Ostatnio Zdzichu (uszanowanko) pisał o cenzurze. Dziś też jest cenzura, tyle, że nie brzydka, obleśna i brutalna, tylko uładzona i ugrzeczniona. w swojej skrajnej formie jest poprawnością polityczną.
Ja Ciebie Logan rozumiem, bo niestety w wielu sprawach mam podobne zdanie tyle, że sam uważam że to chore, że właśnie dajemy się zepchnąć do podziemia.
przepraszam, że to takie nieskładne, ale popiłem dziś, dużo na prawdę. bo parapet chrzciłem.
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
-
To nie cenzura a jedynie walka o zmianę świadomości. Biorąc pod uwagę ilości sensacyjnych doniesień o zamykaniu handlarzy bronią, postrzeleniach, snajperach miejskich, w których treści okazuje się że wcale nie bronią a wiatrówką handlował/posługiwał się zatrzymany to chyba warto było by próbować stworzyć jakaś przeciwwagę. No ale widzę że niewielu ludzi ze środowiska wiatrówkowego zdaje sobie sprawę jak to się może skończyć. Fajnie jest że możecie sobie strzelać tu i teraz, ale ja bym chciał kiedyś moje ewentualne dziecko również uczyć strzelectwa. W tej nowelizacji chyba limitu nie ruszą, ale to znowu praca wyłącznie kilku osób. Nowelizacja wprowadzająca limit 17j i znosząca podział GL/GW(konkretnie ten fragment o wiatrówkach i limicie) była dziełem bodajże 3 osób ze środowiska. Wiecie dlaczego nie udzielam się na ajłebie? Bo tam 99% oczekuje że wszystko ktoś zrobi za nich. Kiedy trzeba coś zrobić i pada pytanie kto pomoże odwracają głowy i udają że nie słyszą...
to tyle...
[ Dodano: 2008-05-31, 14:29 ]
Monika mi zwróciła uwagę na jedną kwestię i zrobiłem mały test...
Ten temat jest za świeży żeby go google zindeksowały ale po wpisaniu w wyszukiwarkę
"strzelanie cel człowiek" na 9 pozycji pojawia się taki link:
[ Dodano: 2008-05-31, 14:31 ]
Dla przykładu osławiony ajłeb jest dopiero na 3 stronie wyników... Tam się pilnują...
to tyle...
[ Dodano: 2008-05-31, 14:29 ]
Monika mi zwróciła uwagę na jedną kwestię i zrobiłem mały test...
Ten temat jest za świeży żeby go google zindeksowały ale po wpisaniu w wyszukiwarkę
"strzelanie cel człowiek" na 9 pozycji pojawia się taki link:
e-tawerna.pl :: Zobacz temat - Tarcze i cele
Wto 06 Maj, 2008 21:40, Tarcze i cele. Autor, Wiadomość ... głośno o tym nie powiedziano - oswaja się go ze strzelaniem do człowieka, do wroga, przestępcy. ...
e-tawerna.pl/viewtopic.php?t=50&start=90&sid=68dad7d63f1e48b63b6d087e1bd5f5ab - 94k - Sprzed 19 godzin - Kopia - Podobne strony
[ Dodano: 2008-05-31, 14:31 ]
Dla przykładu osławiony ajłeb jest dopiero na 3 stronie wyników... Tam się pilnują...
Haenel Suhl 310 - IIWW Rifle Project
HW 25 oddałem żonie...
HW 25 oddałem żonie...
-
Panowie mam pytanie...2 możliwości
kupić wiatrówke cal.4,5 i cieszyć się wiekszą predkością
czy
kupić wiatrówkę cal. 5.5 dołożyć jedną mniejszą sprężyne i trafiać w puszki z 60 metrów...
chce w nie trafiać i jak się da to je przebijać...ale czy 4.5 będzie na tyle mocny żeby lecieć taki dystans bez opadu 10cm ?nie wiem może ktoś wie?
kupić wiatrówke cal.4,5 i cieszyć się wiekszą predkością
czy
kupić wiatrówkę cal. 5.5 dołożyć jedną mniejszą sprężyne i trafiać w puszki z 60 metrów...
chce w nie trafiać i jak się da to je przebijać...ale czy 4.5 będzie na tyle mocny żeby lecieć taki dystans bez opadu 10cm ?nie wiem może ktoś wie?
na zło odpowiadaj dobrem...
-
- Administrator
-
W puszkę po "bezalkoholowym" na 60m trafisz i z 7J. Jeżeli 5,5 to tylko FAC, ale to już rejestrowanie, strzelanie w wyznaczonych miejscach, pozwolenia, sejfy... Nie warto. Wiatrówka o energii około 14J w kal. 4.5 jest wystarczająca, aby podziurawić aluminiaki na wybranej przez Ciebie odległości.
Pozdrawiam
KWP
Pozdrawiam
KWP
-
-
- Ściepnik
Kuba, cierpliwość jest cnotą,poszukaj, poczytaj .Na tym forum jest kopalnia wiedzy o dmuchawkach .
Ja popełniłem zasadniczy błąd kupując pseudo-wiatrówkę zanim coś o nich poczytałem,dla tego chcę Cię ustrzec,może to za mocne określenie,poradzić,abyś się nie gorączkował z "wkładaniem rączek" ,zanim nie rozważysz różnych opcji.
Powodzenia i cierpliwości.
FOREST
Ja popełniłem zasadniczy błąd kupując pseudo-wiatrówkę zanim coś o nich poczytałem,dla tego chcę Cię ustrzec,może to za mocne określenie,poradzić,abyś się nie gorączkował z "wkładaniem rączek" ,zanim nie rozważysz różnych opcji.
Powodzenia i cierpliwości.
FOREST
[scroll]# GAMO FALCON # SLAVIA 634#[/scroll]
-
-
Na wiatrówki PCP nie dobierasz lunety względem energii tylko wg przeznaczenia. Na zawody HFT coś z powiększeniem ok. x10, na strzelanie "long-range" dużo więcej. Nie ma jednej najlepszej lunety do wszystkiego, tak samo jak nie ma jednego najlepszego śrutu. Generalnie do strzelania na dalekie dystanse zwyczajowo używa się JSB Exact (w paru odmianach), H&N FTT czy Crosman Premier. Czyli śrut z zaokrągloną główką, która stawia mniejszy opór powietrza.
-
- Ściepnik
Przykleję się do tego tematu z tym :
Czy to możliwe w w tym kalibrze i limicie
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?p=150 ... 58#1503815Tomix241 pisze:Skupienie na 100m zamyka się w 5x5cm
Czy to możliwe w w tym kalibrze i limicie

Daystate MK3 FT-R
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-