Chronograf
Moderator: Hiszpan63
-
-
- Ściepnik
-
-
- -#Złoty Dobromir
-
Panowie, mam mały problem z ładowaniem baterii
Popełniłem pewną konstrukcję która działa w każdym wypadku (zasilanie z baterii, zasilanie z zasilacza), ale przy ładowaniu baterię (akumulator) mi gotuje (chronograf odłączony - czerwony na 0). Bateria ładowana bezpośrednio z ładowarki zachowuje się normalnie... Dodam jeszcze, że jak chronograf zasilam baterią przyczepioną do portu na ładowanie baterii, to chronograf działa (czerwony na 1). Tylko to ładowanie...
Aha, i jeszcze jedno. Przełączniki to IRS-2 (20A 125VAC; 15A 250VAC)
Byłbym wdzięczny za pomoc.

Aha, i jeszcze jedno. Przełączniki to IRS-2 (20A 125VAC; 15A 250VAC)
Byłbym wdzięczny za pomoc.
-
Stawiam że ładowarka ma gdzieś tam w okolicach terminali do baterii czujnik jej temperatury i na jej podstawie ogranicza prąd ładowania (gdy za ciepła zmniejsza prąd). W takim wypadku ładowarka nie ma jak stwierdzić że bateria jest za ciepła i jedzie non stop po bandzie...Mihauek pisze:ale przy ładowaniu baterię (akumulator) mi gotuje
-
-
- -#Srebrny Dobromir
-
Już się udało. Zaskakujące, że wpadłem na to samo co radecek, z jakąś minutę przed sprawdzeniem pw od niego
. Oczywiście biegunowość była przestawiona. Trzeba było scrossować kabelki między ładowarką a "pudłem", tzn + do - i - do + (oczywiście względem kolorów kabli). A ja tego nie zrobiłem, bo zamiast się zastanowić jak prąd idzie od razu polutowałem, no i efekt był jaki był. Anyway, dzięki za pomoc.
Akumulatorek się ładuje, sprawdziłem ozorem napięcie na stykach
Tylko, że mi się totalnie nie grzeje, jak to było w przypadku ładowania bezpośrednio z ładowarki (bo trochę ciepły był), ale chyba to ciepło z układu ładowarki przechodziło przez styki.
Teraz mam inny problem
Dzisiaj przestrzelałem lova 21 (co2) i tx'a. Nic nie wychodziło. Za każdym razem wyświetlał się napis "zakres". Raz mi wyszedł wynik lova 196m/s, czyli według urządzenia 9,8J (licząc przez mV^2 wychodzi mi 19,6J przy śrucie 0,51g). Ja już nie wiem... Bramka ma 6,52cm (to chyba radecek ustawiał, nic nie zmieniałem, w fizycznej szerokości bramki również) Czego ja nie ustawiłem i co robię źle

Akumulatorek się ładuje, sprawdziłem ozorem napięcie na stykach

Teraz mam inny problem
Dzisiaj przestrzelałem lova 21 (co2) i tx'a. Nic nie wychodziło. Za każdym razem wyświetlał się napis "zakres". Raz mi wyszedł wynik lova 196m/s, czyli według urządzenia 9,8J (licząc przez mV^2 wychodzi mi 19,6J przy śrucie 0,51g). Ja już nie wiem... Bramka ma 6,52cm (to chyba radecek ustawiał, nic nie zmieniałem, w fizycznej szerokości bramki również) Czego ja nie ustawiłem i co robię źle

-
- -#Złoty Dobromir
-
-
- -#Złoty Dobromir
-
Ja swojego PCP kładę lufą bezpośrednio na ten kawałek aluminium i jest ok.daras pisze:Największe przekłamania dają CO2 i PCP,
Nie można natomiast nawet troszkę przekrzywić na boki, wtedy mam błąd odczytu...
pozdrawiam, Cezar
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...
żyj , a nie istniej
PS+GS
żyj , a nie istniej
PS+GS
-
Test sprawdzający bramki:Mihauek pisze:to samo dotyczy sprężynówek![]()
Strzelić przez chrono za pomocą słomki i kulki papierowej. Wynik powinien być powyżej 5m/s.
Jeżeli cały czas jest komunikat "Zakres" i kulka przechodzi przez 2 bramki to może być uszkodzone jedno z wejść procesora. Jeżeli zmierzy prędkość to jest OK.
-
Zrobiłem coś takiego.
Odległość wylotu lufy od bramki to około 18cm. Strzelałem z tx'a i ciągle pojawiał się napis "zakres"
Wciąż napis zakres...
Kulki przelatywały kilkakrotnie. Ciągle to samo.
Odległość wylotu lufy od bramki to około 18cm. Strzelałem z tx'a i ciągle pojawiał się napis "zakres"
No niestety nie zmierzył.radecek pisze: Test sprawdzający bramki:
Strzelić przez chrono za pomocą słomki i kulki papierowej. Wynik powinien być powyżej 5m/s.
Jeżeli cały czas jest komunikat "Zakres" i kulka przechodzi przez 2 bramki to może być uszkodzone jedno z wejść procesora. Jeżeli zmierzy prędkość to jest OK.