Jak usprawnić

Można wpisywać tu rady które przydadzą sie nowym posiadaczom wiatrówek. Rady związane z użytkowaniem wiatrówki jak również z bezpieczeństwem podczas strzelania.

Moderator: Hiszpan63

magik46

Post autor: magik46 »

Jarn litości!Pisz po ludzku bo ja ciemniak!Co za osłonka??jaka prowadnica??Co to ertalit? Bonzoo zgadzam się z tobą zupełnie trening x 3 odnośnie oka.Ale jak juz trafie to fajnie by był efektowny "bęc' a nie odbije się śrut od głupiej flaszki.Udało misie złożycz karabinek,oczywiściwe nie obeszło sie bez lipy/została jedna nakretka i wszystko od nowa/.Facet w sklepie polecił mi srut EXACT,pisaliście o nim-faktycznie całkiem inaczej go 'nosi'! Ale dobrze też strzela mi się z kulek ołowianych,bardzo celne.zastanawiałem się nad wymianą sprężyny ale ja dopiero wystrzeliłem zaledwie 5paczek srutu,to chyba mam jeszcze czas.
Marek
Awatar użytkownika
arturio111
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: arturio111 »

:) Skoro podprowadziłeś małżonce aparat...to idź dalej :P Na początek podprowadź jej jakiś lakier do paznokci i potraktuj nim te wredne śrubki co się odkręcają :) No chyba że masz w okolicy sklep z klejami i zakupisz tam średniego loctite (klej do połączeń gwintowanych). Ten problem będziesz miał z głowy. Jeden z kolegów napisał żebyś wyrzucił WD40.......no może nie wyrzucaj ale do wiatrówki nie używaj :) nie nadaje się. To tak naprawdę odrdzewiacz który nie wypłukany powoduje......korozję.... Poczytaj o smarach i ilościach jakich należy użyć (nie za wiele). Pozbędziesz się diesla. Wypoleruj elementy styku w spuście. To na początek wystarczy. Potem dużo czytaj i potem czytaj jeszcze więcej :P Jak czegoś nie doczytasz to pytaj. Masz co robić przy dmuchawce aby stała się bardziej "miodna (czytaj przyjemna w strzelaniu). Daruj sobie ołowiane czy jakiekolwiek inne kulki. Twoja wiatrówka nie jest do nich przystosowana. Odnośnie śrutu, sprzedawca Ciebie nie okłamał, polecił dobry śrut. Pozdrawiam Artur
stareńkie HW35 :) Gamoń PR-45, Walther CP88
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Witaj :)
Na poniższym zdjęciu są przedstawione wnętrzności od Hatsana, ale chodzi o wskazanie odpowiedzi na twoje pytania.

Obrazek

na zdjęciu widać przeźroczysty kawałek plastiku (potocznie zwana PET-em, zrobiona z butelki od napoju).
Trzeba ja dociąć tak, żeby idealnie dotykała wewnętrznych ścianek tłoka.
Ząbki na końcu osłony opierają się o dno tłoka i są dociskane do niego sprężyną, a dokładnie odpowiednio dobrana podkładką, o która opiera się odpowiednio splanowany koniec sprężyny.
Osłona powoduje zniwelowanie nadmiernego luzu pomiędzy sprężyną a ścianami tłoka (jeśli go nie ma, to osłony nie stosujemy).
W przypadku Diany, która ma tłok z nacięciem, o które opiera się koniec popychacza, osłona zapobiega wyrzucaniu smaru ze sprężyny na ściany cylindra.

Obrazek

Kolejne zdjęcie przedstawia odpowiednio splanowana sprężynę.
Powierzchnia jej końca powinna być pod kątem prostym do osi podłużnej sprężyny.
Robimy to szlifierką powoli, co by nie przegrzać materiału sprężyny.
Potem juz tylko papierki w różnej gradacji i pasta polerska.
Wszystko po to, żeby koniec swobodnie mógł sie obracać przy ściskaniu i rozprężaniu.
Mądrzy ludzie napisali, że przy ściskaniu sprężyna się skręca, a potem rozkręca.

P.S.
Artur dobrze pisze. Czytaj, czytaj, czytaj. Wszyscy tak zaczynaliśmy.
Na forum jest opcja Szukaj, działa jak przeglądarka i wyszukuje interesujące Cię tematy.
Pytaj, zawsze odpowiemy, choć nie zawsze od razu, ale każdy ma jakieś obowiązki.

Uczę się strzelać od nowa 8-)
magik46

Dzieki panowie za "zrozumiałe" dla mnie podpowiedzi.Odnożnie śrubek to myślałem zastosować podkładki kątrujące ale z klejem moze być lepiej tylko czy potem odkręce?Osłonkę będe chciał zrobić bo luz sprężyny w tłoku jest ok 3 mm,nie będzie łatwo ją dobasować.Poczytałem o smarowaniu i zgłupiałem,za dużo tego jak dla mnie i nie wiem gdzie zdobć.Czy nie ma jednego do wszystkiego?Czy i smarować tłok wewnątrzi czy smarować lufę?A może smarować śrut??
Marek
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Poszukaj z informacje znajdziesz :mrgreen:

A na zachęte masz kilka linków, ten pierwszy dotyczy konkretnie twojej wiatrówki, ten drugi niech posłuży jako ściąga przy smarowaniu:
diana21
slavia_konserwacja

co do smarów, bez problemu dostaniesz w sklepie motoryzacyjnym MOS2 (molibdenowy) do sprężyny i miedziak do części ruchomych
ewentualnie możesz zerknąć na aukcje kolegi z naszego forum dostaniesz u niego wszystko co trzeba w jednym miejscu za małe pieniądze
linka

a lufy to nie smaruj :mrgreen: jak coś nie jasne to pytaj, a tak na marginesie, strzelanie do butelek to kłopot, raz ze zbieraniem rozbitego szkła, dwa ze względu na dość częste rykoszety, gdy nie trafisz centralnie. Lepiej przestaw sie na puszki lub zainwestuj w takie coś
ptaszek
lub to:
spinerek

pozdrawiam
magik46

Bonzoo no teraz to jestem w "domu",już wiem wszystko o konserwacji i wiem że trzeba ponownoe rozebrać diankę.Zamówiłem wskazany zestaw smarów/oleje/ x3 tak na zapas.Teraz niech mi jeszcze ktoś podpowie czy można zwiększyć "power" i czy ona musi tak mocno kopać?No i spóst jest dość twardy.
Marek
Awatar użytkownika
Maruda

Post autor: Maruda »

Energię zawsze można zwiększyć, tylko po co? Na zmniejszenie kopa też sa sposoby np dzielona sprężyna. Spust da się troszkę zmienić przez polerkę elementów.
magik46

Dzielona sprężyna?Co to takiego?A gdzie można dostać części zamienne,mam uszkodzoną szczerbinkę.Prosze też o jakąś prostą padę jak polerować cylinder?
Marek
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

dzielona sprężyna? a takie coś:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

części szukaj na allegro albo TUTAJ!

Idealnie na gładko to cylindra nie poleruj ja zrobiłem sobie takie coś link albo poleruje ręcznie albo zdejmuje rączkę montuje we wkrętarke i na małych obrotach poleruje przesuwając w górę i w dół cylindra[/b]
magik46

Bonzoo bardzo przydatna stronka.Znalazłem tam swoją diankę 21 i tam podają jej predkość wylotową 175 a tam gdzie kupowałem podawali że 260 i chyba mnie wysterowali.Znalazłwm tam też pojęcie "sprężyna eksportowa",chcę taką dokupić do swojej ale nie znalazłem tam,nie wiem czy może pasuje od innego modelu o podobnej budowie.Zestaw do polerki cylindra zrobię jak na fotkach tylko jeszcze podaj jaki zastosować papier/ziarnistość/
Marek
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

granulacje mam bodaj 400 ale ten patent ostatnio modyfikuje. Dotaczam sobie kołeczek z drewna, obkleje go taśmą taką do której przyczepia się rzep i będzie można przypinać różne papierki. W kołeczek wkręce mosiężą wkładkę i będzie można wkręcić pręt. Jak zrobię pokażę.

W temacie sprężyny to zmierz długośc, iliść zwoi, grubość drutu, średnicę wewnętrzną, średnicę zewnętrzną a dopasujesz jakąś np w tym sklepie albo w innym, czy na allegro
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Post autor: krzysztof »

czy w SKS musimy sie bawić w ukrywanie linków do sklepów i innych cudów?
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Nie musimy, zawsze powtarzałem że to normalne forum.
guntuning.com
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

krzysztof pisze:czy w SKS musimy sie bawić w ukrywanie linków do sklepów i innych cudów?
Ja nie musze...ale nie wiem co reszta na to?

A może warto założyć temacik z linkami do sklepów...
magik46

o jakim sklepie panowie mowa?Ja jestem za linkami bo muszę kupić szczerbinkę i nie wiem gdzie.
Marek