Jak usprawnić
Moderator: Hiszpan63
-
Jarn litości!Pisz po ludzku bo ja ciemniak!Co za osłonka??jaka prowadnica??Co to ertalit? Bonzoo zgadzam się z tobą zupełnie trening x 3 odnośnie oka.Ale jak juz trafie to fajnie by był efektowny "bęc' a nie odbije się śrut od głupiej flaszki.Udało misie złożycz karabinek,oczywiściwe nie obeszło sie bez lipy/została jedna nakretka i wszystko od nowa/.Facet w sklepie polecił mi srut EXACT,pisaliście o nim-faktycznie całkiem inaczej go 'nosi'! Ale dobrze też strzela mi się z kulek ołowianych,bardzo celne.zastanawiałem się nad wymianą sprężyny ale ja dopiero wystrzeliłem zaledwie 5paczek srutu,to chyba mam jeszcze czas.
Marek
-
- Ściepnik

stareńkie HW35
Gamoń PR-45, Walther CP88

-
- Ściepnik
Witaj
Na poniższym zdjęciu są przedstawione wnętrzności od Hatsana, ale chodzi o wskazanie odpowiedzi na twoje pytania.

na zdjęciu widać przeźroczysty kawałek plastiku (potocznie zwana PET-em, zrobiona z butelki od napoju).
Trzeba ja dociąć tak, żeby idealnie dotykała wewnętrznych ścianek tłoka.
Ząbki na końcu osłony opierają się o dno tłoka i są dociskane do niego sprężyną, a dokładnie odpowiednio dobrana podkładką, o która opiera się odpowiednio splanowany koniec sprężyny.
Osłona powoduje zniwelowanie nadmiernego luzu pomiędzy sprężyną a ścianami tłoka (jeśli go nie ma, to osłony nie stosujemy).
W przypadku Diany, która ma tłok z nacięciem, o które opiera się koniec popychacza, osłona zapobiega wyrzucaniu smaru ze sprężyny na ściany cylindra.

Kolejne zdjęcie przedstawia odpowiednio splanowana sprężynę.
Powierzchnia jej końca powinna być pod kątem prostym do osi podłużnej sprężyny.
Robimy to szlifierką powoli, co by nie przegrzać materiału sprężyny.
Potem juz tylko papierki w różnej gradacji i pasta polerska.
Wszystko po to, żeby koniec swobodnie mógł sie obracać przy ściskaniu i rozprężaniu.
Mądrzy ludzie napisali, że przy ściskaniu sprężyna się skręca, a potem rozkręca.
P.S.
Artur dobrze pisze. Czytaj, czytaj, czytaj. Wszyscy tak zaczynaliśmy.
Na forum jest opcja Szukaj, działa jak przeglądarka i wyszukuje interesujące Cię tematy.
Pytaj, zawsze odpowiemy, choć nie zawsze od razu, ale każdy ma jakieś obowiązki.

Na poniższym zdjęciu są przedstawione wnętrzności od Hatsana, ale chodzi o wskazanie odpowiedzi na twoje pytania.

na zdjęciu widać przeźroczysty kawałek plastiku (potocznie zwana PET-em, zrobiona z butelki od napoju).
Trzeba ja dociąć tak, żeby idealnie dotykała wewnętrznych ścianek tłoka.
Ząbki na końcu osłony opierają się o dno tłoka i są dociskane do niego sprężyną, a dokładnie odpowiednio dobrana podkładką, o która opiera się odpowiednio splanowany koniec sprężyny.
Osłona powoduje zniwelowanie nadmiernego luzu pomiędzy sprężyną a ścianami tłoka (jeśli go nie ma, to osłony nie stosujemy).
W przypadku Diany, która ma tłok z nacięciem, o które opiera się koniec popychacza, osłona zapobiega wyrzucaniu smaru ze sprężyny na ściany cylindra.

Kolejne zdjęcie przedstawia odpowiednio splanowana sprężynę.
Powierzchnia jej końca powinna być pod kątem prostym do osi podłużnej sprężyny.
Robimy to szlifierką powoli, co by nie przegrzać materiału sprężyny.
Potem juz tylko papierki w różnej gradacji i pasta polerska.
Wszystko po to, żeby koniec swobodnie mógł sie obracać przy ściskaniu i rozprężaniu.
Mądrzy ludzie napisali, że przy ściskaniu sprężyna się skręca, a potem rozkręca.
P.S.
Artur dobrze pisze. Czytaj, czytaj, czytaj. Wszyscy tak zaczynaliśmy.
Na forum jest opcja Szukaj, działa jak przeglądarka i wyszukuje interesujące Cię tematy.
Pytaj, zawsze odpowiemy, choć nie zawsze od razu, ale każdy ma jakieś obowiązki.
Uczę się strzelać od nowa

-
Dzieki panowie za "zrozumiałe" dla mnie podpowiedzi.Odnożnie śrubek to myślałem zastosować podkładki kątrujące ale z klejem moze być lepiej tylko czy potem odkręce?Osłonkę będe chciał zrobić bo luz sprężyny w tłoku jest ok 3 mm,nie będzie łatwo ją dobasować.Poczytałem o smarowaniu i zgłupiałem,za dużo tego jak dla mnie i nie wiem gdzie zdobć.Czy nie ma jednego do wszystkiego?Czy i smarować tłok wewnątrzi czy smarować lufę?A może smarować śrut??
Marek
-
- -#Srebrny Dobromir
Poszukaj z informacje znajdziesz
A na zachęte masz kilka linków, ten pierwszy dotyczy konkretnie twojej wiatrówki, ten drugi niech posłuży jako ściąga przy smarowaniu:
diana21
slavia_konserwacja
co do smarów, bez problemu dostaniesz w sklepie motoryzacyjnym MOS2 (molibdenowy) do sprężyny i miedziak do części ruchomych
ewentualnie możesz zerknąć na aukcje kolegi z naszego forum dostaniesz u niego wszystko co trzeba w jednym miejscu za małe pieniądze
linka
a lufy to nie smaruj
jak coś nie jasne to pytaj, a tak na marginesie, strzelanie do butelek to kłopot, raz ze zbieraniem rozbitego szkła, dwa ze względu na dość częste rykoszety, gdy nie trafisz centralnie. Lepiej przestaw sie na puszki lub zainwestuj w takie coś
ptaszek
lub to:
spinerek
pozdrawiam

A na zachęte masz kilka linków, ten pierwszy dotyczy konkretnie twojej wiatrówki, ten drugi niech posłuży jako ściąga przy smarowaniu:
diana21
slavia_konserwacja
co do smarów, bez problemu dostaniesz w sklepie motoryzacyjnym MOS2 (molibdenowy) do sprężyny i miedziak do części ruchomych
ewentualnie możesz zerknąć na aukcje kolegi z naszego forum dostaniesz u niego wszystko co trzeba w jednym miejscu za małe pieniądze
linka
a lufy to nie smaruj

ptaszek
lub to:
spinerek
pozdrawiam
-
-
-
-
- -#Srebrny Dobromir
-
Bonzoo bardzo przydatna stronka.Znalazłem tam swoją diankę 21 i tam podają jej predkość wylotową 175 a tam gdzie kupowałem podawali że 260 i chyba mnie wysterowali.Znalazłwm tam też pojęcie "sprężyna eksportowa",chcę taką dokupić do swojej ale nie znalazłem tam,nie wiem czy może pasuje od innego modelu o podobnej budowie.Zestaw do polerki cylindra zrobię jak na fotkach tylko jeszcze podaj jaki zastosować papier/ziarnistość/
Marek
-
- -#Srebrny Dobromir
granulacje mam bodaj 400 ale ten patent ostatnio modyfikuje. Dotaczam sobie kołeczek z drewna, obkleje go taśmą taką do której przyczepia się rzep i będzie można przypinać różne papierki. W kołeczek wkręce mosiężą wkładkę i będzie można wkręcić pręt. Jak zrobię pokażę.
W temacie sprężyny to zmierz długośc, iliść zwoi, grubość drutu, średnicę wewnętrzną, średnicę zewnętrzną a dopasujesz jakąś np w tym sklepie albo w innym, czy na allegro
W temacie sprężyny to zmierz długośc, iliść zwoi, grubość drutu, średnicę wewnętrzną, średnicę zewnętrzną a dopasujesz jakąś np w tym sklepie albo w innym, czy na allegro
-
- -#Kustosz
-
- -#Złoty Dobromir
-
- -#Srebrny Dobromir
-