Hatsan mod.20

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
onichimor

Post autor: onichimor »

Co do tej blaszki zgiętej, to kowadło, na nim kawałek filcu czy wykładziny. Do łapki młotek plastikowo-gumowy - blacharski (taki z odkręcanymi końcówkami, można takie kupić po kilkanaście zyli). Walnąć parę razy i po sprawie, a oksyda powinna zostać spoko.
Pozdrawiam i życzę owocnych prac.
HW-80ksd + DOT 4-16x42AO, QB78 Deluxe - UKRADZIONY PRZEZ MACIEJA BAJKOWSKIEGO Z PSEUDO SERWISU WIARUS, Crosman 1077 + Leapers Mini 4x32, a Swawolna uber alles!
Awatar użytkownika
RomekS

Post autor: RomekS »

Dzięki, tak właśnie zrobię.
A tymczasem kawałek jest przygotowany do rzeźbienia.
Z tym, że chyba najpierw zrobię
mocowanie części metalowej do osady.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dla chcącego nie ma NIC...
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Zaraz będzie ładniejszy ten pistolet, ja nie lubię polimerów. Dałbym drewno wszędzie gdzie to tylko możliwe.
guntuning.com
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Ja też bym dał ale nie mam :(
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
NEWBY

Post autor: NEWBY »

Wielu moich znajomych twierdzi że polimer ładniejszy ale ja uważam że drewienko lepsze.Niby drewno to jakieś zacofanie a nawet jeśli to co mnie to obchodzi jeśli mi sie podoba :mrgreen: .

Pozdrawiam
hatsan70s+Alchemik+tłumiczek+PP 6x40
Awatar użytkownika
onichimor

Zacofanie? No to kolega pojechał... A w kwestii toreb sklepowych, też bawełnianki zacofane wobec cudownych, rozkładających się x tysięcy lat jednorazówek? Ekologiczne znaczy trendy!!! :D
HW-80ksd + DOT 4-16x42AO, QB78 Deluxe - UKRADZIONY PRZEZ MACIEJA BAJKOWSKIEGO Z PSEUDO SERWISU WIARUS, Crosman 1077 + Leapers Mini 4x32, a Swawolna uber alles!
bjudas

Post autor: bjudas »

NEWBY pisze:Wielu moich znajomych twierdzi że polimer ładniejszy ale ja uważam że drewienko lepsze.Niby drewno to jakieś zacofanie a nawet jeśli to co mnie to obchodzi jeśli mi sie podoba :mrgreen: .

Pozdrawiam
Polimer to tylko kawał plastiku.. Drewno ma duszę ;) Każda osada jest niepowtarzalna, ma inne usłojenie, inny sposób wykończenia, o każdą tzreba dbać, żeby ładnie wyglądała itd..
Drewno to materiał, który był powszechnie popularny, jest popularny i założę się, że będzie :)
Awatar użytkownika
hyena

Post autor: hyena »

Nie wiem czemu wszyscy nazywają plastik polimerem, to obudowa telefonu jest polimerowa czy plastikowa czy telewizor jest polimerowy czy plastikowy co Panowie. Ogólnie drewno w dzisiejszych czasach jest uważane za luksus. Ja uważam że drewno ma duszę a niektóre gatunki drewna są naprawdę piękne. Jak ktoś umie sobie zrobić piękny opał do giwerki to tylko zazdrościć. W końcu ja się zdenerwuje i też może sobie coś wystrugam myślę o tym ale nie wiem czy podołam.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
RomekS

Najlepiej porównać model żaglowca drewnianego i plastikowego.
z żaglami z materiału i z plastiku.
Co do osady to zastosowałem drewno bukowe
no bo i wiatrówka jest podłej jakości.
Druga sprawa, że robię to pierwszy raz i nie
wiem jak wyjdzie.
Jednak drewno to drewno :roll: Czuć je w dotyku...
Awatar użytkownika
onichimor

Buk wcale nie jest taki podły. To twarde i trwałe drewno. Niestety układ słojów i kolor w orzeszku ładniejszy :)
Awatar użytkownika
Maruda

Post autor: Maruda »

Też kocham drewno. Da się coś wydłubać. Też robiłem to po raz pierwszy. Pewnie, że daleko mi do takich arcydzieł Darka, ale mnie to cieszy i tak. Jak zdobędę jakieś ładne drewno, będę próbował.
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Post autor: krzysztof »

Zobaczycie, co Romeks wyczaruje. Zajrzyjcie na Kogę - tu możemy reklamować inne forum - modele Romka są przednie.

Jaką taśmówką wycinałeś profil i czym będziesz robił wyżłobienia pod "metal"?
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Awatar użytkownika
RomekS

krzysztof pisze: Jaką taśmówką wycinałeś profil i czym będziesz robił wyżłobienia pod "metal"?
Krzysztof grubo przesadzasz,
w dziedzinie wiatrówek a szczególnie rzeźbienia osad jestem kompletnym laikiem.
Modele też są kartonowo fornirowe.
Tak, że osada będzie taka sobie...

Profil był cięty zwykłą wyrzynarką za 60 zł, natomiast wyżłobienia pod metal będą robione frezarką ręczną i pogłębiane dłutkiem bo frez po długości jest za krótki. Reszta będzie obróbką ręczną bo szlifierka wysokoobrotowa przypala materiał i jest mało precyzyjna.
Na razie mam rozrysowane miejsca i głębokości frezowania.
Awatar użytkownika
NEWBY

Post autor: NEWBY »

onichimor pisze:Zacofanie? No to kolega pojechał... A w kwestii toreb sklepowych, też bawełnianki zacofane wobec cudownych, rozkładających się x tysięcy lat jednorazówek? Ekologiczne znaczy trendy!!! :D
Ja nie twierdze że drewienko to zacofanie :P ,to powiedział któryś z moich znajomych.Mi osobiście drewienko bardzo się podoba,polimer to taka pusta kupa plastiku.Marzy mi sie własnoręcznie zrobiona osada ale do tego jeszcze daleko,w planach narazie mam inne rzeczy.

Pozdrawiam
hatsan70s+Alchemik+tłumiczek+PP 6x40
Awatar użytkownika
RomekS

No cóż człowiek uczy się na błędach.
Jeden nieostrożny ruch frezarki i bok osady do d....
Teraz zanim wyciąłem to najpierw pofrezowałem
wnętrze dechy (17 mm szerokie i 3,5 cm głębokie).
Następnie wywierciłem otwory na spust i dopiero wyciąłem.
Powiem szczerze, myślałem, że jest to wszystko łatwiejsze.
No ale "jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz".
Czwarta wersja mam nadzieję, będzie ostateczna.
Jak to mówią " do 10 razy sztuka"......
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.