Chronograf
Moderator: Hiszpan63
-
Moim zdaniem cena chronografu jest tak przystępna, ze nie ma o czym gadać, za tą kowotę dostajemy profesjonalne urządzenie mikroprocesorowe. Proste jak zapałki w obsłudze.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
-
-
Ale jak zwykle trochę poględze bo to moje hobby. Fajnie by bylo aby można zobaczyć wartości poprzednich strzałów a nie tylko wartości średnie , maksymalne ,etc. Ciekawe czy da się to tak przeprogramować. Bez względu na trudność obsługi. Bo jak by się dało to ja bardzo chętnie.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
-
- Ściepnik
-
-
Panowie dowcipnisie, proszę bez takich uwag. Tak się zasatanawiam głośno i publicznie. Cóż w dzisiejszych czasach kartki i pisadła to przeżytek niestety. Może poczekamy co powie na ten temat konstruktor. A z wami policzę sie kiedy indziej.

-
Cześć - Dzięki za podziękowaniaMaruda pisze:Muszę jeszcze raz podziękować Radkowi

Można zrobić przeglądanie np. 10 ostatnich pomiarów, jeżeli się przyda.hyena pisze: Fajnie by bylo aby można zobaczyć wartości poprzednich strzałów a nie tylko wartości średnie , maksymalne ,etc. Ciekawe czy da się to tak przeprogramować
Dodatkowo filtrowanie błędnych wyników na podstawie tolerancji R[m/s].
W ten sposób będą odrzucane wszystkie pomiary, które leżą poza V1 +/-R.

-
Mnie by bardzo się podobało przeglądanie ostatnich 10 pomiarów, a nawet 20

-
-
-

To jest kwestia chcenia

PFTA
-
Irku. Żartowałem sobie. Już kiedyś pytałem o możliwość odczytywania poszczególnych wyników pomiaru.
Przy okazji uwaga dla budujących pudełko na przyrząd. Okienka przez które przelatuje śrut, muszą mieć minimalny wymiar 40x30 mm. Diody nadawcze podczerwieni muszą częściowo wystawać poza skraj obudowy. Muszą "widzieć" nadlatujący śrut. Szczególnie przy energiach powyżej 15 J.
Dodam jeszcze, że dla energii powyżej 15 J, wylot wiatrówki musi być oddalony od chrono o jakieś 25 cm. Darek przedłużał szynę. Myślę żeby zrobić taką nakładaną.
Przy okazji uwaga dla budujących pudełko na przyrząd. Okienka przez które przelatuje śrut, muszą mieć minimalny wymiar 40x30 mm. Diody nadawcze podczerwieni muszą częściowo wystawać poza skraj obudowy. Muszą "widzieć" nadlatujący śrut. Szczególnie przy energiach powyżej 15 J.
Dodam jeszcze, że dla energii powyżej 15 J, wylot wiatrówki musi być oddalony od chrono o jakieś 25 cm. Darek przedłużał szynę. Myślę żeby zrobić taką nakładaną.
-
- -#Kustosz
witam, odebrałem dziś chrono, szło pocztą 12 dni!!!
mam od razu kilka pytań:
1. pomiar odległości bramek - rzeczywisty wewnętrzny pomiędzy "szubiniczkami", czyli długość kęska ALU do którego są przymocowane? Diody pomiarowe są lekko wysunięte na zewnątrz.
2. czy oświetlenie ma wpływ na pomiar. przy intensywnym pomiary w ogóle nie wychodziły 8 -11 m/s. Przy zmianie natężenia na słabe zaczęły pomiary wychodzić.
3. Przy takim samym chwycie lufy z chrono pomiary były znacząco rożne. od 8m/s poprzez 30 do 95 m/s np dla iża 53. dlaczego?
4. kłopot z wagą śrutu. mam kilka gatunków i rozumiem by otrzymać rzetelne wyniki należy każdy typ ważyć. czy można przyjąć jakąś średnią wagę? Następny wydatek - waga ?
nastawy oryginalne autora: waga śrutu 0,9g, odległość 6,63cm. czy to nastawy prawidłowe - chodzi przede wszystkim o odległość. wg mnie i suwmiarki jest 6,1cm
szybkie pomiary na nastawie śrut 0,52 g odległość 6,1cm:
hatsan 80 około 196m/s niecałe 10J
iż 53 2,2J
łucznik 38 1,8J
łucznik 70 1,3J
( coś chyba pieprzę!!!)
mam od razu kilka pytań:
1. pomiar odległości bramek - rzeczywisty wewnętrzny pomiędzy "szubiniczkami", czyli długość kęska ALU do którego są przymocowane? Diody pomiarowe są lekko wysunięte na zewnątrz.
2. czy oświetlenie ma wpływ na pomiar. przy intensywnym pomiary w ogóle nie wychodziły 8 -11 m/s. Przy zmianie natężenia na słabe zaczęły pomiary wychodzić.
3. Przy takim samym chwycie lufy z chrono pomiary były znacząco rożne. od 8m/s poprzez 30 do 95 m/s np dla iża 53. dlaczego?
4. kłopot z wagą śrutu. mam kilka gatunków i rozumiem by otrzymać rzetelne wyniki należy każdy typ ważyć. czy można przyjąć jakąś średnią wagę? Następny wydatek - waga ?
nastawy oryginalne autora: waga śrutu 0,9g, odległość 6,63cm. czy to nastawy prawidłowe - chodzi przede wszystkim o odległość. wg mnie i suwmiarki jest 6,1cm
szybkie pomiary na nastawie śrut 0,52 g odległość 6,1cm:
hatsan 80 około 196m/s niecałe 10J
iż 53 2,2J
łucznik 38 1,8J
łucznik 70 1,3J
( coś chyba pieprzę!!!)
Krzysztof
Quackenbush i nowsze
Quackenbush i nowsze
-
-
- Ściepnik