Nowy korpus (plany, opinie, uwagi)

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
kk84

Post autor: kk84 »

Prosty i smukły
HW97K + D.O.C. 4-16x50 AOMD
Taurus PT92
W drodze BMK40 + lupka nieznana
Awatar użytkownika
szycha79

Post autor: szycha79 »

SMUKŁY :)
DIANA 34 CLASSIC (IMPROVED BY SENIO) + PP 3-9x40 AO, SHARP INNOVA (IMPROVED BY JANUSZMARIUSZ) 1210 + BUSHNELL 3-9X40, QB 78 DELUXE + SIMMONS 4x32 (MOJEJ ŻONY), WALTHER CP99 COMPACT (IMPROVED BY MARCIN SMOLAREK), BARNETT STRIKE 9 (NO IMPROVEMENTS YET)
Jacq

Post autor: Jacq »

A może uprościć jeszcze bardziej kształt korpusu i zrobic ścianki boczne proste, ale oczywiśćie pod kątem. Pozwalam sobie załączyć screeny z modeli 3D.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

Drobne pytanko :oops:
Czy nie jest zbyt głębokie podfrezowanie pod portem ładowania ?
Rozumiem, że jest to przyszłościowo pod magazynek.
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Jacq

Prawda jest taka, że wykonując ten model sugerowałem się wymiarami z netu i dlatego tak głęboko jest to wyfrezowanie, docelowo w tym miejscu chciałbym przykręcać coś w rodzaju podstawki z wykonanym rowkiem pod śrut i oczywiście tak żeby dosyłacz mógł się nad tym zmieścić, ale to potem. Jedna rzecz która ciągle nie daje mi spokoju to pozycja otworu łączącego komorę pompki /zaworu sprężonego powietrza z komorą lufy, a mianowicie gdy przeglądałem rysunki zamieszczone na forum to wynika z nich że dosyłacz będzie zamykał światło tego otworu, czy mam rację?
Awatar użytkownika
Nelo

Post autor: Nelo »

No rzeczywiście z tego co widać, trzeba będzie wciskać śrut w lufę, a nie kłaść na rynience.
Kolega mnie ubiegł.

Po co zwiększać koszty o następny przykręcany element?
Hatsan85 + PP 4x32AO
Qb78 + Hawke Eclipse 4x32
Jacq

Wszystko się zgadza, ale ja tylko zrobiłem model 3D wg rysunków zamieszczonych wcześniej na forum, więc się do nich dostosowałem, to jest raz, a dwa to przy konstrukcji dosyłacza wg rysunku, który również był zamieszczony na forum, to i tak śrut trzeba będzie wkładać do lufy. Poniżej rys. który mam na myśli.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Nelo

Post autor: Nelo »

No fakt... mało to wygodne. Zwłaszcza przy jednoczęściowym montażu.
Hatsan85 + PP 4x32AO
Qb78 + Hawke Eclipse 4x32
BoW

Post autor: BoW »

Chyba coś tu misiu-jemy. We wszystkich wyczynowych "sprzętach" wkładamy śrut do lufy - bo to zapewnia najlepszą powtarzalność. Rozwiązania inne są niekiedy wygodniejsze, ale nie lepsze. ;)

Pozdrawiam,
Bogdan
nieodwracalny jest skutek naciśnięcia na spust
Awatar użytkownika
lotam

Post autor: lotam »

Konstrukcja pozwala na dorobienie rynienki jak np w AA S200 ktoś wrzucał kiedyś fotkę, pozostawienie takiej rynienki w korpusie to niezbyt dobry pomysł bo jedni mają kaliber 4,5 inni 5,5. Dosyłacz będzie skonstruowany w ten sposób aby wpychał śrut na odpowiednią głębokość i nie blokował wlotu powietrza. Co do kształtu to pozostawiam decyzję Wam.
Sharp Innova 1210 4,5 + Sutter 3-7x20
Jacq

To co zamieściłem na forum jest tylko moją propozycją wykonania korpusu, więc jeśli są jakieś uwagi to za nie dziękuję i na pewno będę je brał pod uwagę oraz postaram się nanosić je na model 3D. Przypominam jednak, że sprawą wykonania korpusu zajmuje się ktoś inny i powinniśmy poczekać na wynik prac nad "korpusem właściwym".
Awatar użytkownika
lotam

Jacq a w jakim programie robiłeś ten model? Bo wygląda naprawdę GIT :D

Zastanawiam się nad zrobieniem jednej czy dwóch szt. na zapas jakby ktoś za późno się dopisał do listy ??
Jacq

po zrobieniu modelu 3D dosyłacza stwierdzam, że może być ok, podkreślam może ponieważ nie analizowałem tego dokładnie. Jedyne co mnie martwi to uszczelnienie na dosyłaczu, ponieważ sprawdzałem w katalogu Simrit-a i może być problem z dobraniem O-ringów o tak małym przekroju, ale sprawa jest jeszcze otwarta, więc na razie tylko sygnalizuję, a na początku przyszłego tygodnia postaram się trochę nad tym pogłówkować i może wrzucę jakieś screeny z moją koncepcją.

Modele są wykonane w NX-ie

co do kilku sztuk więcej to uważam że pomysł jest ciekawy, choćby dlatego że sam ciągle się zastanawiam /czekam na wolną chwilę, żeby zrobić rys i wysłać do wyceny, niestety firmy o których myślę są dość trudne we współpracy i wątpię żeby się podjęły wykonania choćby jednego korpusu.
Awatar użytkownika
lotam

Szczerze powiem że o rozmiarze uszczelek nie myślałem, więc jeśli kolega zaproponuje zmianę wielkości na jakieś standardowe, które łatwo dostać i wymienić to naniesiemy poprawki. Przypominam że projekt zakładał założenie na końcu węższej części dosyłacza uszczelki zamykającej więc ostrze cofnie się o grubość uszczelki.
Co do poszukiwań tańszego wykonawcy jestem jak najbardziej ZA. :)
Awatar użytkownika
forestkorsze
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: forestkorsze »

Ja mam obok siebie dobry zakład z dobrze wyposażonym warsztatem "PHILIPS". Dorabiałem tam dwie głowice do pilarki dwu-głowicowej do cięcia aluminium,a przy tym potrzebna jest dokładność.Zrobili to bardzo dobrze.

Jak już projekt będzie gotowy ,to jeżeli nie będzie problemu,poproszę o przesłanie dla mnie i podskoczę do nich z prośbą o wycenę.
[scroll]# GAMO FALCON # SLAVIA 634#[/scroll]