Gamo Compact
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
- Ściepnik
-
-
-
Gamonia zakupiłem na beżowym od Młynka, czyli jestem drugą ręką 
Jest Faktura zakupu z Kaliber sp. z zoo (20.10.2010), jest "Manual", ale obcojęzyczny ;(
Ponieważ jeszcze siedzę w pracy:
- pudełko - walizeczka
otwieram a w środku Gamoń + śrut + papierologia stosowana
- pierwsze wrażenie
kawał giwery - 34 cm z rękojeścią - i "ciężki" wygląd
- leży w ręku - po prostu - suuuper. Profilowana rękojeść robi swoje ! I jeszcze regulowana półka
- ciężki na lufę, ale to dobrze.
- popmpowanie - nieźle, może nawet trochę lepiej niż HW (IMHO)
Narazie tyle bo mam zaraz spotkanie
[ Dodano: 2010-02-24, 22:19 ]
Wczoraj wróciłem baardzo późno z pracy, niestety
Dziś powalczyłem.
Ustawiłem półkę rękojeści do mojego łapska, wypróbowałem regulacje spustu - nie wiem po co ?
Ustawiłem szerokość szczerbinki - też nie wiem po co. Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu !!
Zaczęły się schody ze wzrokiem
Gołym okiem - szczerbinka i muszka absolutnie "rozpłynięte", ale tarczę widzę
Założyłem okulary (+1,5) muszka i szczerbinka wyraźne, ale tarcza ni chu.. chu.. .
I co ja mam biedna ślepa sierota robić ?? Pani dochtór to mi ostatnio powiedziała, że mam już "starczą nadwzroczność". Jak na nią popatrzyłem, chyba dość brzydko, to stwierdziła, że ona też
Spróbuję jeszcze z +1.0 - jak je znajdę.
Zacząłem, z odrobiną nieśmiałości, strzelać. Śrut Gamo Match Diabolo płaski 0,5g.
Po 20 strzałach próbnych z 6m na siedząco z podparciem łokcia, w miarę ustawiłem szczerbinkę
- nastawy były chyba na 10 m. Poza tym przy niej niepotrzebnie gmerałem.
Postanowiłem popróbować na stojąco.
W załączeniu tarczka - 6m - stojąca - oburącz trzymany Gamoń.
Pierwsze wrażenia:
- wyczuwalny dwustopniowy spust. Na szczęście go nie regulowałem
- może trochę za twardy, ale to kwestia przyzwyczajenia,
- pompowanie - prawie jednakowa siła jest potrzebna na całej drodze pompowania,
- ładowanie śrutu - jak w HW, mało wygodne dla moich dużych paluchów
- strzał krótki i dość cichy,
Wnioski:
- pistolet gwizda - strzelec z bombowca,
- ja mu ewidentnie przeszkadzam,
- teraz trzeba zacząć trenować

Jest Faktura zakupu z Kaliber sp. z zoo (20.10.2010), jest "Manual", ale obcojęzyczny ;(
Ponieważ jeszcze siedzę w pracy:
- pudełko - walizeczka

- pierwsze wrażenie

- leży w ręku - po prostu - suuuper. Profilowana rękojeść robi swoje ! I jeszcze regulowana półka

- ciężki na lufę, ale to dobrze.
- popmpowanie - nieźle, może nawet trochę lepiej niż HW (IMHO)
Narazie tyle bo mam zaraz spotkanie
[ Dodano: 2010-02-24, 22:19 ]
Wczoraj wróciłem baardzo późno z pracy, niestety

Dziś powalczyłem.
Ustawiłem półkę rękojeści do mojego łapska, wypróbowałem regulacje spustu - nie wiem po co ?
Ustawiłem szerokość szczerbinki - też nie wiem po co. Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu !!
Zaczęły się schody ze wzrokiem

Gołym okiem - szczerbinka i muszka absolutnie "rozpłynięte", ale tarczę widzę

I co ja mam biedna ślepa sierota robić ?? Pani dochtór to mi ostatnio powiedziała, że mam już "starczą nadwzroczność". Jak na nią popatrzyłem, chyba dość brzydko, to stwierdziła, że ona też

Spróbuję jeszcze z +1.0 - jak je znajdę.
Zacząłem, z odrobiną nieśmiałości, strzelać. Śrut Gamo Match Diabolo płaski 0,5g.
Po 20 strzałach próbnych z 6m na siedząco z podparciem łokcia, w miarę ustawiłem szczerbinkę

Postanowiłem popróbować na stojąco.
W załączeniu tarczka - 6m - stojąca - oburącz trzymany Gamoń.

Pierwsze wrażenia:
- wyczuwalny dwustopniowy spust. Na szczęście go nie regulowałem

- może trochę za twardy, ale to kwestia przyzwyczajenia,
- pompowanie - prawie jednakowa siła jest potrzebna na całej drodze pompowania,
- ładowanie śrutu - jak w HW, mało wygodne dla moich dużych paluchów

- strzał krótki i dość cichy,
Wnioski:
- pistolet gwizda - strzelec z bombowca,
- ja mu ewidentnie przeszkadzam,
- teraz trzeba zacząć trenować

Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
*/ CPR=CustomPabloRudnik
-
-
- Ściepnik
Miałem okazję postrzelać z tego pistolaStarszy_Pan pisze:dwustopniowy spust. Na szczęście go nie regulowałem
- może trochę za twardy, ale to kwestia przyzwyczajenia

Rzekłbym , iż celność i skupienie na wysokim poziomie.Można sporo wywojować tym zacnym pistolempiotrass pisze:Celność i skupienie przyzwoite.

Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
-
- Ściepnik
Przyjemność po mojej stronie , jeżeli zwolnisz mnie z danego słowa , że więcej się nie dotknę do Twojego GamoniaStarszy_Pan pisze:napewno pomożesz

-
-
Witam.
Mam prośbę do posiadaczy wyżej wymienionego jak i cieszacych się z wersji PR o wymiary korpusu zaworu i samego zaworu. Mam takie cudo które zwie się Gamo PR 15. To taka wersja na kulki BB. Compacta kiedyś miałem i sobie chwaliłem. Za minus uważam brak blokady spustu...piękna bliznę mam z tej okazji
.
Pozdrawiam
Mam prośbę do posiadaczy wyżej wymienionego jak i cieszacych się z wersji PR o wymiary korpusu zaworu i samego zaworu. Mam takie cudo które zwie się Gamo PR 15. To taka wersja na kulki BB. Compacta kiedyś miałem i sobie chwaliłem. Za minus uważam brak blokady spustu...piękna bliznę mam z tej okazji

Pozdrawiam
-
- Ściepnik
... teraz to już mogę pomóc , mając konkretną wiedzę i praktykę ...Starszy_Pan pisze:Przemku - podumać będzie trzeba nad twardością spustu. Jest parę pomysłów w necie, ale... ty stary praktyk - napewno pomożesz

Bowiem nie mając czasu na strzelanie z karabinka

System ten sam co Gamo Compakt , tyle , że bez drewnianej matchowej rękojeści (to akurat w moim przypadku zaleta , bo półeczki mi przeszkadzają) i regulowanego spustu ( prosta operacja ze sprężynką i wszystko jest jak należy

... postrzelam i zobaczymy co z niego wyciągnę ...

-
Czy mnie się wydaje, czy PR ma bezpiecznikHiszpan63 pisze:System ten sam co Gamo Compakt , tyle , że (...)

Oj tam, oj tam... wydaje z siebie ciche "puff"Muszę się tylko przyzwyczaić , że pistolet nie sygnalizuje oddania strzału jak to jest w sprężynowcach ...

Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
*/ CPR=CustomPabloRudnik
-
- Ściepnik
... ma ...Starszy_Pan pisze:Czy mnie się wydaje, czy PR ma bezpiecznik

... ale ani drgnie w rękach ...Starszy_Pan pisze:Oj tam, oj tam... wydaje z siebie ciche "puff"

-
-
- Ściepnik
... tzn. ?? ...Starszy_Pan pisze:Przemo - a może źle do tego podchodzisz
Mnie chodziło o to , że sprężynka sygnalizuje strzał , moment opuszczenia śrutu z lufy , a tu nic ... puff i dziurka