Wyniki strzelań na 50 m i więcej

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
Emhyrion

Post autor: Emhyrion »

Różnie bywa... Przykładowo ja ze Steyra wsadzonego w imadło wystrzelałem niedawno coś takiego:
Obrazek
seria 10 strzałów, imadło przymocowane do stołu, całość jednak troszeczkę kiwała się na boki, trzeba było tłumić drgania przed strzałem...

Nie strzelałem z 4.53, nie widzę takiej potrzeby - 4.50 był na tyle fajny, że swzkoda mi byłoby nerwów szukać czegoś lepszego. Ale niestety jest tak, że ten sam śrut z róznych partii jest inny. Ja strzelam z tego nowego, z czerwoną naklejką, matryca 4. Sprawdził się, poczyniłem większy zapas, mam spokój. Śrut trzeba do lufy dobrać, a na poważnie można to zrobić tylko w sterylnych warunkach. Dobieranie śrutu na dworze, nawet jak nie wieje, strzelając z ręki a nie z karabinu unieruchomionego w imadle mija się chyba z celem...

Post autor: maximus »

Jaki dystans?
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: DZIKIslupsk »

Emhyrion pisze:Różnie bywa... Przykładowo ja ze Steyra wsadzonego w imadło wystrzelałem niedawno coś takiego:
[url=http://images37.fotosik.pl/959/c52028f81f12b8cdmed.jpg]Obrazek[/URL]
seria 10 strzałów, imadło przymocowane do stołu, całość jednak troszeczkę kiwała się na boki, trzeba było tłumić drgania przed strzałem...

Nie strzelałem z 4.53, nie widzę takiej potrzeby - 4.50 był na tyle fajny, że swzkoda mi byłoby nerwów szukać czegoś lepszego. Ale niestety jest tak, że ten sam śrut z róznych partii jest inny. Ja strzelam z tego nowego, z czerwoną naklejką, matryca 4. Sprawdził się, poczyniłem większy zapas, mam spokój. Śrut trzeba do lufy dobrać, a na poważnie można to zrobić tylko w sterylnych warunkach. Dobieranie śrutu na dworze, nawet jak nie wieje, strzelając z ręki a nie z karabinu unieruchomionego w imadle mija się chyba z celem...
Kolego, a jak była by okazja tak dla przykładu zrobił byś porównanie z KTK?
Pozdrawiam: Mateusz
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
Awatar użytkownika
Emhyrion

maximus pisze:Jaki dystans?
Odległośc minimalna, coś koło 18 metrów.
Nie chodziło o sprawdzenie skupienia karabinu (choć na tych 18 metrów skupienie w piionie wyniosło 4.5mm, więc - że tak powiem - "rokujące") tylko o dobranie kalibru. Jak widać, w moim Steyrze najlepiej latał 4.50, z kolei w córki Waltherze najlepsze skupienie wystrzelałem selekcjonowanym 4.52.

Kolego, a jak była by okazja tak dla przykładu zrobił byś porównanie z KTK?
Nie mam KTK i napewno nie będę na tę okoliczność specjalnie kupował...

Ale wsadzałem też kiedyś H&N FTT oraz inne śruty i skupienie było gorsze niż dobrany JSB. Przy czym, jak widać nie każdy JSB daje skupienie, z którego byłbym zadowolony.
A kiedyś z BSA robiłem testy i najlepiej latał Crosman, zaś JSB siało po całej tarczy.

Dlatego nie widzę specjalnie sensu w testowaniu KTK - ja go do lufy wsadzać u siebie nie będę, bo kaliber juz dobrałem i dobrze mi z tym. śrut się dobiera do konkretnej lufy. Jak u mnie będzie fajne skupienie, to nie oznacza, że u Ciebie tez będzie.

Post autor: radecek »

Emhyrion pisze:Różnie bywa... Przykładowo ja ze Steyra wsadzonego w imadło wystrzelałem niedawno coś takiego:
[url=http://images37.fotosik.pl/959/c52028f81f12b8cdmed.jpg]Obrazek[/URL]
...
Czy w Steyr można zaobserwować takie zjawisko jak przesuwanie się punktu trafienia na skutek zmian ciśnienia w kartuszu od Pmax do Pmin? Przemieszczanie spowodowane jest drganiami rezonansowymi lufy.
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

1 - próbna przed kręceniem gałami - ciekawostka: 3 Eleye, 2 x Lapua z puszki i 5 x CCI (5 to na pewno CCI, tylko to wcale nie musi znaczyć, że to taka słaba amunicja);
2 - "oceniana" po kręceniu gałami, 10 x CCI.
Ledwo, ale w czarnym się zmieściłem, więc jestem z siebie dumny ;p
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Z czego strzelałeś ??
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Rlyeh

MC 55-1.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Rlyeh pisze:MC 55-1.
.. a łapa Ci pasuje do "rękawiczki" ?? ... To ten egemplarz , co kiedyś-kiedyś pisałeś , że dla klubu ??
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Rlyeh

Tak, ten sam. Ni groma nie pasuje, mam dziury między drewnem nad dłonią a dłonią, a z kolei taka półka między palcem wskazującym i środkowym skutecznie wrzyna się między nie. Ogólnie da się przeżyć ale wolę nie myśleć o powtarzalności chwytu.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Rlyeh pisze:Tak, ten sam.
Przy okazji cyknij kilka fotek "oryginała"... nawet telefonem .. :D
Rlyeh

Mówisz, masz...

[center][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ybcMbiWj4zc[/youtube][/center]
Mało tu tego pistoletu, ale generalnie nie o niego chodziło. W piątek może zrobię sesję.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Rlyeh pisze:Mało tu tego pistoletu, ale generalnie nie o niego chodziło. W piątek może zrobię sesję.
Ja pistolet znam. Z nieco inną "rękawiczką" . Chciałem popatrzeć na ten , konkretny egzemplarz , zwłaszcza , że pewnie odnowiony .. ;)
Rlyeh

Oj nie. Ale sezon się kończy, to może coś się pomyśli. Tyle że chyba części serwisowe i rękojeści teraz będą praktycznie nieosiągalne.