wladimir pisze:Wracając do sedna sprawy, przepatrzyłem sobie jeszcze tematy nt. Sharpa i wywnioskowałem, że tak jak ze wszystkim raz się zdarzy trafić super model, raz totalny szmelc. Aczkolwiek może jest tak, że te najnowsze modele są po prostu wykonane słabiej i wymagają więcej pracy (to mnie jednak nie przeraża bo pomajsterkować to ja uwielbiam).
Kolego !
Co byś tutaj nie przeczytał to i tak będziesz miał głosy za i przeciw.
Masz już jeden głos na tak więc ślepo wal do sklepu i kup drewno.
Takie karabinki jak SHARP INNOVA są dobre, ale na odstrzał szkodników w krajach gdzie jest to legalne i dozwolone. (pompujesz 10 razy i czekasz 5 - 10 minut na okazje do strzału)
Nijak się nie sprawdza w strzelaniu rekreacyjnym a jeszcze bardziej sportowym (chociaż celność kwalifikuje ten karabinek do zawodów).
Gdy wybierałem się z kolegami postrzelać to strzelali chętnie, ale zawsze słyszałem "teraz ja strzelam ale napompujesz mi co ?"
Kolego - ten karabinek nie kosztuje wielkiej fortuny i proponuję Tobie zakupić używany sprawny za mniejsze pieniądze - postrzelasz i sam ocenisz czy zostawić czy się go pozbyć czy sprzedać i kupić nowy.
Ja wiem co zrobisz - sprzedasz !!! i zapomnisz o pompkach (dla sprawdzenia weź pompkę ręczną samochodową, spuść powietrze w samochodzie i napompuj wszystkie cztery koła - zobaczysz czy to strzelanie jest przyjemne).
No i jeszcze jedna sprawa, po miesiącu - musisz zainwestować w nowe ubrania bo mięśni na 100% Tobie przybędzie.
Ja po dwóch miesiącach z rozmiaru „X” przerzuciłem się na „XXL”
Jeśli chodzi o smarowanie uszczelek w pompkach sprężających powietrze w wiatrówkach PCA to raczej nie zaleca się stosowania żadnych specyfików bo powoduje to nieszczelność - uszczelki są z odpowiednich materiałów i powinno się je wymienić po jakimś okresie czasu.
Ważne, jeśli kupisz nie pompuj więcej niż 5 razy bo zniszczysz zasadę działanie zaworu bezpieczeństwa !!!.
Po napompowaniu więcej niż 5 razy później karabinek będzie słabszy nawet jak będziesz pompował te przepisowe 5 razy.
Ważne, nie napalaj się na jakieś wymysły z zaworem który pozwala pompować więcej niż 5 razy , 10 a nawet więcej – totalna bzdura . Ten karabinek po 5 razie ma wystarczająco energii by dość celnie postrzelać nawet na 70 metrów !!!.
Jak napompujesz z 10 może 15 razy o ile starczy Tobie „pary w ramionach” to będą Ci tak łapki chodziły że na 70 metrów nie trafisz nawet w drzwi od stodoły.
No to do sklepu na zakupy i życzę miłego pompowania, pompowania bo tego pompowania jest dużo więcej niż strzelania.