Zasięg wiatrówki

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
Santafer

Post autor: Santafer »

Loganrozumiem Twoje intencje,ale nie schodźmy do podziemia :shock:
były kochane 9,był szmelc,był FWB 300,jest Baikal 512M i do tego dodam inne wyzwanie ...
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

O ile czasem (... no dobra, często) nie zgadzam się z Santafer'em (jeśli źle odmieniłem to przepraszam) to tu się zgadzam w 100 procentach.

Ostatnio Zdzichu (uszanowanko) pisał o cenzurze. Dziś też jest cenzura, tyle, że nie brzydka, obleśna i brutalna, tylko uładzona i ugrzeczniona. w swojej skrajnej formie jest poprawnością polityczną.
Ja Ciebie Logan rozumiem, bo niestety w wielu sprawach mam podobne zdanie tyle, że sam uważam że to chore, że właśnie dajemy się zepchnąć do podziemia.

przepraszam, że to takie nieskładne, ale popiłem dziś, dużo na prawdę. bo parapet chrzciłem.
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
Awatar użytkownika
Logan

Post autor: Logan »

To nie cenzura a jedynie walka o zmianę świadomości. Biorąc pod uwagę ilości sensacyjnych doniesień o zamykaniu handlarzy bronią, postrzeleniach, snajperach miejskich, w których treści okazuje się że wcale nie bronią a wiatrówką handlował/posługiwał się zatrzymany to chyba warto było by próbować stworzyć jakaś przeciwwagę. No ale widzę że niewielu ludzi ze środowiska wiatrówkowego zdaje sobie sprawę jak to się może skończyć. Fajnie jest że możecie sobie strzelać tu i teraz, ale ja bym chciał kiedyś moje ewentualne dziecko również uczyć strzelectwa. W tej nowelizacji chyba limitu nie ruszą, ale to znowu praca wyłącznie kilku osób. Nowelizacja wprowadzająca limit 17j i znosząca podział GL/GW(konkretnie ten fragment o wiatrówkach i limicie) była dziełem bodajże 3 osób ze środowiska. Wiecie dlaczego nie udzielam się na ajłebie? Bo tam 99% oczekuje że wszystko ktoś zrobi za nich. Kiedy trzeba coś zrobić i pada pytanie kto pomoże odwracają głowy i udają że nie słyszą...

to tyle...

[ Dodano: 2008-05-31, 14:29 ]
Monika mi zwróciła uwagę na jedną kwestię i zrobiłem mały test...
Ten temat jest za świeży żeby go google zindeksowały ale po wpisaniu w wyszukiwarkę
"strzelanie cel człowiek" na 9 pozycji pojawia się taki link:
e-tawerna.pl :: Zobacz temat - Tarcze i cele
Wto 06 Maj, 2008 21:40, Tarcze i cele. Autor, Wiadomość ... głośno o tym nie powiedziano - oswaja się go ze strzelaniem do człowieka, do wroga, przestępcy. ...
e-tawerna.pl/viewtopic.php?t=50&start=90&sid=68dad7d63f1e48b63b6d087e1bd5f5ab - 94k - Sprzed 19 godzin - Kopia - Podobne strony

[ Dodano: 2008-05-31, 14:31 ]
Dla przykładu osławiony ajłeb jest dopiero na 3 stronie wyników... Tam się pilnują...
Haenel Suhl 310 - IIWW Rifle Project
HW 25 oddałem żonie...
Kuba

Post autor: Kuba »

Panowie mam pytanie...2 możliwości

kupić wiatrówke cal.4,5 i cieszyć się wiekszą predkością

czy
kupić wiatrówkę cal. 5.5 dołożyć jedną mniejszą sprężyne i trafiać w puszki z 60 metrów...

chce w nie trafiać i jak się da to je przebijać...ale czy 4.5 będzie na tyle mocny żeby lecieć taki dystans bez opadu 10cm ?nie wiem może ktoś wie?
na zło odpowiadaj dobrem...
Awatar użytkownika
jarn
Administrator

Post autor: jarn »

Fakt, opad śrutu przy kal. 5,5 mm jest dużo większy (taka sama energia śrutu). Podatność na wiatr boczny prawie nie robi różnicy pomiędzy 4,5 a 5,5 mm.
AA EV2 + EB10x42
KWP

Post autor: KWP »

W puszkę po "bezalkoholowym" na 60m trafisz i z 7J. Jeżeli 5,5 to tylko FAC, ale to już rejestrowanie, strzelanie w wyznaczonych miejscach, pozwolenia, sejfy... Nie warto. Wiatrówka o energii około 14J w kal. 4.5 jest wystarczająca, aby podziurawić aluminiaki na wybranej przez Ciebie odległości.
Pozdrawiam
KWP
Kuba

Post autor: Kuba »

no właśnie o to mi chodzi :)

niektórzy piszą że "podkręcona energia" jak sie jej dokonuje?
poprzez właśnie czyszczenie,oliwienie,polerowanie? nie wiem czy warto sie bawic w mocniejszą sprężyne do HW 50...ale chciałbym żeby miała owe 15J a nie 10
na zło odpowiadaj dobrem...
Awatar użytkownika
forestkorsze
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: forestkorsze »

Kuba, cierpliwość jest cnotą,poszukaj, poczytaj .Na tym forum jest kopalnia wiedzy o dmuchawkach .

Ja popełniłem zasadniczy błąd kupując pseudo-wiatrówkę zanim coś o nich poczytałem,dla tego chcę Cię ustrzec,może to za mocne określenie,poradzić,abyś się nie gorączkował z "wkładaniem rączek" ,zanim nie rozważysz różnych opcji.

Powodzenia i cierpliwości.

FOREST
[scroll]# GAMO FALCON # SLAVIA 634#[/scroll]
Krajan

Post autor: Krajan »

Jaka jest najlepsza luneta do PCP z mocą około 15-16J? Chodzi mi o podrasowanie swojej wiatrówki na pseudo snajperkę tak aby miał jak największą celność na jak największym dystansie.
Aha i jaki śrut jest najlepszy na dystans?
Awatar użytkownika
Emhyrion

Post autor: Emhyrion »

Na wiatrówki PCP nie dobierasz lunety względem energii tylko wg przeznaczenia. Na zawody HFT coś z powiększeniem ok. x10, na strzelanie "long-range" dużo więcej. Nie ma jednej najlepszej lunety do wszystkiego, tak samo jak nie ma jednego najlepszego śrutu. Generalnie do strzelania na dalekie dystanse zwyczajowo używa się JSB Exact (w paru odmianach), H&N FTT czy Crosman Premier. Czyli śrut z zaokrągloną główką, która stawia mniejszy opór powietrza.

Post autor: Cortez »

Dokładnie. Zdecyduj, na jakich dystansach najczęściej będziesz strzelał i do czego?
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
Awatar użytkownika
Jacentus
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Jacentus »

Przykleję się do tego tematu z tym :
Tomix241 pisze:Skupienie na 100m zamyka się w 5x5cm
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?p=150 ... 58#1503815
Czy to możliwe w w tym kalibrze i limicie :?
Daystate MK3 FT-R
Awatar użytkownika
mironTG
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: mironTG »

O ile to 5cm, no o drobinę wiecej. Kubek1/2 l na 90m HW97 JSB 4,52 lupka Lepersik UTGx9 poz. stojąca podparta 8 na 10 w celu. Dla mnie satysfakcjonujące nie wiem jak dla kogo.
Strzelam bo lubię :-) AR 50 PCP.

( Celuj w księżyc- jeśli nie trafisz, trafisz między gwiazdy )
Awatar użytkownika
Jacentus
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Jacentus »

mironTG pisze:O ile to 5cm, no o drobinę wiecej
Miron, ale w podanym linku gość pisze (sprzedaje Galatiana III) o kalibrze 5,5. Czy można strzelać ze skupieniem 5cm x 5cm na 100 m z karabinka w limicie i tym kalibrze :?. To chyba jest FAC.
Daystate MK3 FT-R
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Wżdy gdyby nie był faciem, to też można.
e: teorię Chairgun objawi.