QB-78

Wszystko co dotyczy wiatrówek CO2

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
hyena

Post autor: hyena »

Regulator wcale nie jest konieczny.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
Irak

Post autor: Irak »

No to reduktor, a to nie to samo? Skoro ciśnienie robocze co2 to koło 70 bar. Przecież nie puścisz z kartusza 200 bar.
PFTA
Awatar użytkownika
jarn
Administrator

Post autor: jarn »

Może tak regulator 7J od Waltera :D
AA EV2 + EB10x42
Awatar użytkownika
Irak

Wątpię czy to takie proste. Z tego 7j, żeby wyciągnąć 16j to trzeba go rozebrać i ustawiać i też ma trochę za małą pojemność na te 16j. Nie wspomnę o tym, że zaraz za regulatorem jest zaworek w który uderza zbijak i ten zaworek trzyma powietrze w regulatorze. Cena nowego regulatora 16j to coś pod 600zł. Tu trzeba by inaczej pokombinować, a najlepiej oprzeć się na pomysłach działających.
PFTA
Awatar użytkownika
jarn
Administrator

Post autor: jarn »

No ale mi chodziło właśnie o sam regulator, bo zbijak to od co2 by chyba podpasił. Ale skoro Walter ma zintegrowany regulator z zaworem, to od niego nie przypasi. Zawsze można regulator Igora wykorzystać.
AA EV2 + EB10x42
Awatar użytkownika
Irak

Mi się wydaje, że wtedy to jest już przerost formy nad treścią i czy opłacalne, bo te koszt już podchodzą pod CZ200
PFTA
Awatar użytkownika
onichimor

Post autor: onichimor »

To ja z innej mańki. Pawełku a jak wygląda w niej gwint i czy ma ona zrobioną koronę lufy? Jak oceniasz pracę mechanizmu przeładowywania? Dużo polerki trzeba robić? Czy spust można w niej regulować i jak to wygląda w praktyce? A, i co to za lupka?
HW-80ksd + DOT 4-16x42AO, QB78 Deluxe - UKRADZIONY PRZEZ MACIEJA BAJKOWSKIEGO Z PSEUDO SERWISU WIARUS, Crosman 1077 + Leapers Mini 4x32, a Swawolna uber alles!
Awatar użytkownika
pj26

Post autor: pj26 »

A więc tak. Na Gwintach się nie znam ale w QB jest gwint podobny do slavii dużo płytszy niż w airmaste-rze. Korona jest szczątkowa, taka mała fazka. Slavia zakończenie lufy ma "pół-okrągłe" z widocznym wgłębieniem zaś QB ma lufę uciętą na prosto. Przeładowanie na początku chodziło dość ciężko ale się troszkę wyrobiło więcej to kwestia wprawy. Lupka to zwykłe tasco zdjęte ze slavi ale jutro na nią wraca bo dziś przyszła BSA 3-12x40 Ao
Co Do spustu to na zewnątrz nie widać żadnej regulacji ale według tego:

http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... D%26sa%3DN

jest jakaś regulacja po rozebraniu. Porównując do mojej slavi jest podobnie miękki jednak ma za długą drogę (pierwszy stopień)

Dodam też jedno. Mam mało doświadczenia z wiatrówkami, mało ich miałem w rękach i nie mam pojęcia jak wygląda idealna korona a jak lipna. Po prostu ta wiatrówka mi się podoba ale ktoś inny może mieć całkiem odmienne zdanie.
The South will rise again!
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

Paweł, dobra korona nie wygląda tylko powoduje lepsze skupienie, aby była równa, głębokość nie gra roli.
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
Awatar użytkownika
pj26

Wygląda na równą co do skupienia to ja nie zrobię dobrego nawet z lepszego sprzętu bo mi łapa lata itp. Niech ją kupi ktoś kto umie robić 1 dziurkę w tarczy 10 śrutami z iluś tam metrów to zobaczymy co ona potrafi :D
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

Przywieź ją tu:
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=703
Damy, Czarkowi albo innemu Ligowemu medaliście, oni mają celnego cela ;)
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
Awatar użytkownika
pj26

A zobaczymy może kiedys :P
Awatar użytkownika
Cezar

Post autor: Cezar »

KbUr35 pisze:oni mają celnego cela ;)
Celne oko chiba :P
Już tak się nie podpierajmy medalami, aczkolwiek sprawdzić i popykać można :mrgreen:
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...

żyj , a nie istniej
PS+GS
Awatar użytkownika
onichimor

Post autor: onichimor »

A ja tymczasem dziękuję za informacje... :)
HW-80ksd + DOT 4-16x42AO, QB78 Deluxe - UKRADZIONY PRZEZ MACIEJA BAJKOWSKIEGO Z PSEUDO SERWISU WIARUS, Crosman 1077 + Leapers Mini 4x32, a Swawolna uber alles!
Awatar użytkownika
mmajstruk

Post autor: mmajstruk »

Miałem QB-78 - to była moja pierwsza wiatrówka.
Też miałęm tuningować, przerabiać... jednak jest to chinka. Metal z jakiego jest wykonana nei daje jej szans na przeżycie bardziej intensywnych przeróbek czy eksploatacji. Śruby poszły do wymiany po 2-4 odkręceniach. Po 3 rozłożeniach przestał działać zawór. Na początku wymieniałem części, dorabiałęm... a potem stwierdziłem że musiałbym tak naprawdę wykonać kopię tej wiatrówki, tylko w uczciwej stali.

Popatrzcie zresztą na zdjęcia w instrukcji rozkręcania (pare postów wyżej jest link) . Tam śruby już nie są orginalne lub zajechane.

Proponowałbym więc trochę więcej dystansu, mniej entuzjazmu, dobrze się przyjrzeć. Szkoda przeżyć potem takie rozczarowanie jak ja... ;)

P.S. A, i wcale tak łatwo się nie przełądowuje. Proponuję zrobić sobie sesję na 200-300 strzałów. Wtedy pogadamy... ;)
Miłek Majstruk