Weihrauch hw95 lux

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

tomeklupus

Weihrauch hw95 lux

Post autor: tomeklupus »

Witam serdecznie
mam na imię Tomek i piszę z prośbą o opinie, podzielenie się swoim doświadczeniem w strzelaniu z wiatrówki Weihrauch hw95.
Planuje zakup ww wiatrowki; do tej pory korzystałem z cz 641lux (celna owszem, ale brakuje troche tzw. szmocy), krótko mówiąc chcialbym strzelać na dalsze dystanse ok.50, 60, 70 m i oczywiście zależy mi na celności.
Troche poczytałem, generalnie hw95 ma dobre opinie, niektorzy napisali, że troche kopię ale mam nadzieje, że nie ma to wierzganie dużego wpływu na celność.

Bardzo będę wdzieczny za porady, opinie.
Krótko mówiąc mam ok.1500 zl na sprzęt. Chce cos na lata, dobrego (slavka 631 troche mi sie znudziła), jeśli moglibyście coś doradzić Szanowni Koledzy będę naprawdę wdzieczny.

ps
podoba mi się hw 97 lub 77 ale ta waga????? przy Slavce juz mi lufka latała przy pozycji stojącej. hw 95 jest lżejsza od 97, 77 i to jest jeden z głównych kryteriów wyboru, a jeszcze trzeba będzie doliczyć wagę optyki.

dziekuje z góry i serdecznie pozdrawiam

Tomek
tomeklupus
Slavia 631lux + Leapers 3-9x32 ao
Awatar użytkownika
rommer

Post autor: rommer »

Witaj Tomku :)

Moja miłość do wiatrówek zaczęła się właśnie od HW 95 i trwa do dziś. W 2009 r kupiłem ten karabinek . Długo zastanawiałem się nad wyborem i moimi kryteriami była przede wszystkim cena a następnie jakość wykonania (w tym przypadku relacja ceny do jakości jest rewelacyjna) . Również długo zastanawiałem się nad portem ładowania . Wybór ostatecznie padł na HW95 i nigdy później nie żałowałem tego wyboru :D

Teraz gdy moja pasja odżyła na nowo dopieściłem ten karabinek :mrgreen: robiąc mu nową osadę typu thumbhole , ucinając lufę i dokładając tłumik wszystko by Hogan :D .
System już w 2009 roku był tuningowany u Hogana i wtedy wszystkie te zmiany "ucywilizowały" odrzut ( bo fabryczny jednak wyraźnie "kopie" :P ). Tuning systemu wg. mnie jest potrzebny choć każdy ma swoje zdanie na ten temat.

Co do mocy i celności jestem bardzo zadowolony choć jeszcze marny ze mnie strzelec :|

Co do wagi to wyobraź sobie, że teraz cały karabinek z nową osadą i lupką waży 4,2 kg :shock: i trenując pozycję stojącą z początku miałem pewne problemy. Teraz jest coraz lepiej i myślę , że ta waga będzie dopiero przynosić pożytek w późniejszym czasie w pozycji siedzącej , klęczącej i leżącej . Wg. mojej oceny większy ciężar całego karabinka przekłada się na stabilniejszy strzał co przyda się w HFT.

Tak myślę , że HW 77 i 97 ma inne zalety np, inny sposób napinania systemu i załadunku śrutu oraz stały układ lufy. Ciężar w tym przypadku nie jest tak istotny .

HW 95 to dobry stosunek ceny do jakości wykonania i trwałości systemu i na pewno posłuży na długie lata.

Moja opinia jest uboga bo nie mam kompletnie porównania z żadnym innym karabinkiem (na moim terenie nie spotkałem jeszcze nikogo z ta pasją ).

W tym przypadku jestem "monogamistą" :D a HW 95 jest moją pierwszą i jedyną miłością :mrgreen:

Pozdrawiam
Romek
HW 95 T by Hogan + DOT 4-16x42 , HW 40
tomeklupus

Post autor: tomeklupus »

dzięki wielkie :)

a teraz gdy założyłeś tłumik, rzeczywiście jest ciszej???
własnie sie zastanawiam, zamawiając w akhobby z "błogosławieństwem"Hogana czy przy okazji nie poprosić o tłumik? to kwestia ok.110 zł.
dzieki wielkie za szybką odpowiedź pozdrawiam podkarpacie :D
tomeklupus
Slavia 631lux + Leapers 3-9x32 ao
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Michał »

własnie sie zastanawiam, zamawiając w akhobby z "błogosławieństwem"Hogana czy przy okazji nie poprosić o tłumik? to kwestia ok.110 zł.
Jak masz kasę to bierz i się nie zastanawiaj,pewnie po jakimś czasie i tak byś się zdecydował na tłumik.
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22