Dla ścisłości testu nadmienię co jest poskręcane ze sobą do dziurawienia kartki.
QB 78 deluxe 4,5 z lufą AA S400, napęd bombiczkowy CO2, (nowe uszczelki+delikatnie poszerzone doloty+2mm podkładka pod spręż. zbijaka), bez specjalnego tuningu szmocy, kartusz fabryczny. Optyka Leopers 3-9x40 (podczas testu powiększenie 4,5x), osada lekka ze spienionego PCV (waga całego zestawu 2,6 kg).
Strzelnica: biuro-pracownia (korytarz), warunki suche, bezwietrzne, temp. 18C, czas 17 z minutami (bez jaskrawego słońca), cisza.
Śrut Gamo ProHunt 4,5 7,56gr.
Dystans 10 m.
Siedząca, z podpórką na oparciu drugiego krzesła.
Na początku chaos, świeże bombiczki, ja dopiero siadłem, nie wiadomo gdzie PT. Wieżyczki wirowały.

Druga kartka, celowanie w niebieskie kropki 5 mm. Strzały układają się w kolejność z góry na dół, od lewej do prawej (po chińsku?). Na lewym słupku po każdym strzale korekta wieżyczkami, potem to już moja słabizna.

Na koniec zwolniło się 5 metrów warsztatu.
Dystans 15 m.
Leżąca, z podpórką. Powiększenie 5,5x.
Niebieska kropka 5 mm, a na niej zawartość magazynka (7 pel.)

Opis dodatkowy. Strzelałem w szybkim tempie z magazynkiem, więc gaz się sam dochładzał. Na pierwszej kartce 30 trafień, na drugiej 12 koło niebieskich kropek i na koniec 7 w jednej gromadzie. Plus 4 strzały na sucho na początku. = 53 strzały. Ostatnia gromada 7'u strzałów ma 15 x 10 mm, więc gazożerna chyba nie jest (podkładka 2mm na sprężynie zbij+doloty powiedzą o sobie na 35+ metrów).
Po 53 strzałach odstawiłem karabinek do walizy na noc. Zobaczę jak jutro ciśnienie.
Oczywiście to tylko zerowanie, w bliskiej przyszłości chciałbym dodać tu kolejne tarczki z innych dystansów. Na pewno też zrobię testy opadu podczas strzałów pod górę itp.
Oczywiście kwintesencja to chrono, dostęp kłopotliwy, ale z czasem będą dukaty.
BEZ chronometru nie ingeruje w moce (każdy wie jaki efekt w fabrycznym QB daje podkładka 2 mm (strzelam: 0,34 J ?)).
Test zamieszczam, może kogoś zainteresuje co robi chińska kopia amerykańskiej konstrukcji, poprawiona w Polsce, z angielską lufą i z hiszpańskim śrutem.
PS. dla tych, którzy myślą o zakupie QB: za QB dałem 360, luneta trzysta, lufa trzysta dziesiąt, osada i magazynki własne. =ok. 1000 zł. Miesiące pasji, grzebania i projektów.
Dołożyć kilkaset zł i można kupić doskonałe CZ200.
Pozdrawiam!