Wiatrówka , ładna i zgrabna Baikal MP-61

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

Hiszpan63 pisze:
zbisz41 pisze:może kilka słów o tym tłumiku?
... noooo .... tłumik , jak sama nazwa wskazuje , służy w wiatrówce sprężynowej do tłumienia apetytu na posiadanie tłumika :mrgreen:

Ten jest wtykany na lufę i kontrowany robaczkiem . Dociąża lufę i o to właściwie chodziło . Nie ma dedykowanych tłumików do Iż-a ... tam jest nietypiczny gwint . Starszy Pan ma gdzieś informację na temat skoku tego gwintu . Natomiast nasadzane tłumiki muszą być na lufę o średnicy 13-13,1 mm.
U mnie siedzi od Hatsana, nakręcony na oryginalny gwint iżyka.
Jest zapewne lżejszy od "hiszpańskiego". :)

Co do BMK 30. Chińszczyzna to fakt.
Jak włożysz nieco serca to będziesz zaskoczony i zaskoczysz innych.
Nadal bym strzelał z BMK30, gdyby w łapy nie wpadła mi 40'stka. :>
Ale to już inna bajka.

Ps. Ten łysy pan od airguns.pl jest wyjątkowo uczulony na made in china i z góry zakłada że produkt z nad żółtej rzeki jest g... wart.
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

JesperKyd pisze:en łysy pan od airguns.pl jest wyjątkowo uczulony na made in china i z góry zakłada że produkt z nad żółtej rzeki jest g... wart.
Wielu jest uczulonych na " made in PRC " . A u mnie , spośród kilku wcześniej macanych " łamańców " , został Tytan GS750 i rosyjski IŻ38 . :P
zbisz41

Post autor: zbisz41 »

JesperKyd pisze:U mnie siedzi od Hatsana, nakręcony na oryginalny gwint iżyka.
Czy możesz podać dokładny model i miejsce gdzie mogę kupić.
Byłbym wielce rad ;)
Awatar użytkownika
Pan Sołtys

Post autor: Pan Sołtys »

Jeśli interesował, by Cię Tytan z dolnym naciągiem po gruntownym tuningu ( nowa sprężyna, prowadnica i uszczelki) i liftingu (kolba) to kontakt: philutek@gmail.com
Strzelam na dystansie: "jak wzrok sięga" - w moim przypadku jest to ok. 12,5 metra.
Ludzkie słowo tego nie wypowie jak się cieszę gdy czasami trafiam. :mrgreen:
I chwała Bogu, że dzięki Bogu, bo jak by tak nie daj Boże, to niech Pan Bóg broni!!!
zbisz41

Mam na myśli tłumik do iżyka ;)
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

OK :)
Znów wezwano mnie do odpowiedzi :(
W moim IŻu61 jest gwint M12x1 drobnozwojny :! Podkreślam, że w "moim Iż61", gdyż obecnie fabryka wypuszcza MP61 (Vide Przemkowy) a tam już może być inny gwint np. 1/2 UNF lub M12x1,25. Gdzieś na Forum już to opisywałem, ale... nie chce mi się szukać :(
A obecna wersja mojego Iżyka wygląda tak:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
zbisz41

No cóż wszystko można zmienić.
Nawet nie wiem co napisać na te zamiany:mrgreen:
W moim planuje dodać tłumik-ładniej symetrycznie wygląda,kolimator.
Reszta jak dla mnie jest piękna i szałowa ;)
Awatar użytkownika
Pan Sołtys

Jak nic dodać, nic ująć to pozostaje Ci jeszcze tylko pozłocić, albo i... ze szczerego złota... chociaż spust :mrgreen:
Strzelam na dystansie: "jak wzrok sięga" - w moim przypadku jest to ok. 12,5 metra.
I chwała Bogu, że dzięki Bogu, bo jak by tak nie daj Boże, to niech Pan Bóg broni!!!
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

zbisz41 pisze:W moim planuje dodać tłumik-ładniej symetrycznie wygląda,kolimator
Tylko, ze ten "tłumok" powinien być dość ciężki ;) Poza tym trzeba co nieco dociążyć kolbę :) ale co kto lubi. Postrzelasz i po jakimś (bliżej nieokreślonym) czasie spersonalizujesz sobie karabinek.
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
zbisz41

Obecnie jestem w fazie wzrokowej fascynacji :) Z czasem przerodzi się w praktyczną :mrgreen:
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Ja osobiście wolę wiatrówki nieprzerabiane. Wszystkie te niby ozdoby powodują, że karabinek wygląda jak skundlony, czasem firmy nie można poznać na pierwszy rzut oka. Oczywiście, ważna jest dopasowana, zgrabna optyka, zakończenie lufy, ew. mosiężne elementy spustu...slavia z tłumikiem od <hogana> i skróconą lufą prezentuje się doskonale, że nie wspomnę o poprawieniu właściwości, ale nigdy nie kręciło mnie zmienianie osady, a już szczególnie w 61, bo to jakby żołnierzowi zabrać buty taktyczne i włożyć szpilki :roll:
zbisz41

green_thunder,
Zgadzam się całkowicie iz61 jest na tyle oryginalny że szkoda to psuć.Jedynie tłumik poprawia w nim bojowy wygląd :mrgreen:
Co do optyki zamierzam zamienić lupe na kolimator.
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

green_thunder pisze:ale nigdy nie kręciło mnie zmienianie osady, a już szczególnie w 61
zbisz41 pisze:Zgadzam się całkowicie iz61 jest na tyle oryginalny że szkoda to psuć
Zawsze możemy się różnić w poglądach :) Podobno na tym polega demokracja :P
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Starszy_Pan pisze:Zawsze możemy się różnić w poglądach :) Podobno na tym polega demokracja :P
Doświadczenie pokazuje , że demokracja jest wtedy gdy nasze jest na wierzchu :P :mrgreen: . To jak z fałszowaniem wyborów :> .
Awatar użytkownika
Pan Sołtys

Mr green_thunder raczył roztoczyć tu ciekawą wizję, otóż wyobrażam sobie naszego, oczywiście bohaterskiego "misjonarza" pedała, zapitalajacego za Talibami po Afganistanie w szpileczkach zamiast taktycznych buciorów.
Przecież ów misjonarz nie byłby w stanie zawiesić loga najstarszej firmy na Świecie w Talibskiej jaskini. :shock: