Test skupienia - skif a3000 na odl 5m
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
- -#Złoty Dobromir
-
-
- Ściepnik
Załapie się do HFT1 , bo to sprzęt bezodrzutowy ... tylko jak zmierzą energię ... płuc ...??maximus pisze:Się śmiej, w przyszłym sezonie Darek ma w planie udział w kilku imprezach hft z taką właśnie dmuchawką.

Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
Dziś w ramach dalszych testów ale i tez po prostu przyjemności postrzelałem sobie dokładnie w takich samych warunkach jak opisałem wczoraj z tym że dziś za Waszą poradą bez imadła. Pistol w obu dłoniach podpartych na małym stołku. Odległość 5m ( z czego jeden metr na balkonie bo tam tarcza była a dziś wiało jeszcze bardziej) i śrut dwojaki taki jak wczoraj. Zrobiłem 8 serii. z czego na trzeciej mi się skończył nabój CO2. Na czwartej nowy crosman 12g.
W sumie miałem tego nie załączać bo chwalić się nie ma czym jednak daras pisał:
Na podstawie zdjęc tarcz można jednak inne wnioski wysnuć i nie zgadzam się z darasem.
Przynajmniej w skifie ma to znaczenie.. duże nawet. Zauważyłem że tym gorszym śrutem (Air cos tam) trafienia są mało przewidywalne. Wymagają dużo większej precyzji strzału. Drobny błąd przy celowaniu i śrut niesie gdzie popadnie. Zresztą sami zobaczcie.
PS: we wszystkich seriach starałem się tak samo i przykładałem do strzału na tyle na ile umiem.. a narazie niewiele umiem ale widać że lepiej niż z imadła. Teraz wiem że imadło nie trzymało wczoraj tego pistoletu tylko udawało
jeszcze muszę nieco wyregulować szczerbinkę bo musiałem korygować strzały za każdym razem.. dziś celowane w 10tke a nie tylko test na skupienie.
pozdro

W sumie miałem tego nie załączać bo chwalić się nie ma czym jednak daras pisał:
więc postanowiłem wyprowadzić go z błędu:)daras pisze: Zaś jeszcze co do śrutu to na 5 metrów nie ma żadnego znaczenia jaki to śrut. Odległość jest tak mała że wszystko powinno być chociaż pod złotówką.
Na podstawie zdjęc tarcz można jednak inne wnioski wysnuć i nie zgadzam się z darasem.
Przynajmniej w skifie ma to znaczenie.. duże nawet. Zauważyłem że tym gorszym śrutem (Air cos tam) trafienia są mało przewidywalne. Wymagają dużo większej precyzji strzału. Drobny błąd przy celowaniu i śrut niesie gdzie popadnie. Zresztą sami zobaczcie.
PS: we wszystkich seriach starałem się tak samo i przykładałem do strzału na tyle na ile umiem.. a narazie niewiele umiem ale widać że lepiej niż z imadła. Teraz wiem że imadło nie trzymało wczoraj tego pistoletu tylko udawało

jeszcze muszę nieco wyregulować szczerbinkę bo musiałem korygować strzały za każdym razem.. dziś celowane w 10tke a nie tylko test na skupienie.
pozdro

-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Jak obiecałem sprawdziłem mojego SKIF’a. Należał mu się przegląd i trochę śrutu do lufy.

Zamocowany w imadle dobrze się prezentował. Tarcza w odległości 10m. Śrut ostry średnio-ciężki czyli Crosman Pointed 7,90gr (0,51g)
Zacząłem test i musiałem go przerwać. Nastąpiło zacięcie i
Odblokowałem śrut i kontynuowałem. Rozrzut śrutu był duży. Tarcze nie do oceny. Bywało lepiej.
Po nie wystrzeleniu śrutu przeładowałem zamkiem – wystrzelił. Kolejny znowu nic. Wyjąłem magazynek bez oporów i to zobaczyłem.

Dwa śrutu ścięte, ale pozycja ostatniego dużo powiedziała. Fakt
 magazynki od nowości nie czyszczone. To one tutaj sprawiały problem. Przez dwa magazynki przeszło może 1000-1500 śrutów. Widoczne były niewielkie opiłki ołowiu ale przez trzy lata strzelania razem z oliwką się nazbierało.
Przerwa w teście na czyszczenie magazynków.
Ładując przyrządem śrut do czystych magazynków

przez boczny otwór podawałem odrobinkę oliwki do maszyn. Pod koniec ładowania odczułem znaczącą poprawę w przesuwaniu koralików

Powrót do testu.
Zrezygnowałem z imadła. Doszedłem do wniosku, że się nie przyda, gdyż przeładowywanie będzie pewniejsze jak będzie wykonywane bardziej dynamicznie, zdecydowanym ruchem (prawie jak pistoletu z ostrą amunicją).
Pistolet trzymany oburącz, pozycja siedząca, a ramiona wsparte na kolanach, tarcza ppn10 na 10m. – cały magazynek w cel.
Wystrzeliłem trzy magazynki bez zacięć. Chociaż odczuwałem pewne różnice w kolejnych strzałach.
Tarcza 1

Tarcza 2

Zdejmując trzecią tarczę jeden śrut (strzałka TU) pozostał w kartonie podkładki wiec go obejrzałem i okazało się że był lekko ścięty.
Tarcza 3

Od lewej - pierwszy śrut z tarczy nr 3, drugi i trzeci wyjęty z magazynka.

Więc jak nie będzie poprawy po kolejnym czyszczeniu magazynków – trzeba będzie kupić nowe!
Mówiono (pisano) i ja to potwierdzam, że SKIF’a słabą stroną jest magazynek. Opory w przesuwaniu koralików i zbyt duże luzy są właśnie przyczyną tych zacięć i rozrzutu śrutu po tarczy!
Tak, jak A3000 był nowy, miałem dwa nowe magazynki, to nie było problemów.
Moje tarcze z Ligi Wiosennej 2008 - Ppn6 kolejka 10

Zamocowany w imadle dobrze się prezentował. Tarcza w odległości 10m. Śrut ostry średnio-ciężki czyli Crosman Pointed 7,90gr (0,51g)
Zacząłem test i musiałem go przerwać. Nastąpiło zacięcie i

Odblokowałem śrut i kontynuowałem. Rozrzut śrutu był duży. Tarcze nie do oceny. Bywało lepiej.
Po nie wystrzeleniu śrutu przeładowałem zamkiem – wystrzelił. Kolejny znowu nic. Wyjąłem magazynek bez oporów i to zobaczyłem.

Dwa śrutu ścięte, ale pozycja ostatniego dużo powiedziała. Fakt

Przerwa w teście na czyszczenie magazynków.
Ładując przyrządem śrut do czystych magazynków

przez boczny otwór podawałem odrobinkę oliwki do maszyn. Pod koniec ładowania odczułem znaczącą poprawę w przesuwaniu koralików

Powrót do testu.
Zrezygnowałem z imadła. Doszedłem do wniosku, że się nie przyda, gdyż przeładowywanie będzie pewniejsze jak będzie wykonywane bardziej dynamicznie, zdecydowanym ruchem (prawie jak pistoletu z ostrą amunicją).
Pistolet trzymany oburącz, pozycja siedząca, a ramiona wsparte na kolanach, tarcza ppn10 na 10m. – cały magazynek w cel.
Wystrzeliłem trzy magazynki bez zacięć. Chociaż odczuwałem pewne różnice w kolejnych strzałach.
Tarcza 1

Tarcza 2

Zdejmując trzecią tarczę jeden śrut (strzałka TU) pozostał w kartonie podkładki wiec go obejrzałem i okazało się że był lekko ścięty.
Tarcza 3

Od lewej - pierwszy śrut z tarczy nr 3, drugi i trzeci wyjęty z magazynka.

Więc jak nie będzie poprawy po kolejnym czyszczeniu magazynków – trzeba będzie kupić nowe!
Mówiono (pisano) i ja to potwierdzam, że SKIF’a słabą stroną jest magazynek. Opory w przesuwaniu koralików i zbyt duże luzy są właśnie przyczyną tych zacięć i rozrzutu śrutu po tarczy!
Tak, jak A3000 był nowy, miałem dwa nowe magazynki, to nie było problemów.
Moje tarcze z Ligi Wiosennej 2008 - Ppn6 kolejka 10

Crosman 3576, 2xŁucznik KL.170, PRO77, Lider S-9, Sharp Innova 1210+Delta 3-9x40
-
- Ściepnik
W sumie to 'pyknąłem" tą tarczkę w zeszłym tygodniu celem skonfrontowania możliwości pistola CO2 z gładka lufą w porównniu ze Skifem . A zatem ; Gamo PT-80 ( dziesięciolatek) , GL , KTK , 6,5m, pozycja siedząca podparta. Pierwsza seria na godz.9 , potem 12, 3, 6, i środek ...
Tarcza i sprawca ;

Tarcza i sprawca ;

-
Z zainteresowaniem na wyniki z tego Gamonia obejrzałem.
Mam identycznego GL, właśnie pojechał do "doktora" co by lufkę wymienić na gwintowaną - a i przy okazji zamiast 100 mm na 150 mm po długości.
Lufka to będzie obcinek Sławci.
Zobaczymy po powrocie czy tyż tak ładnie jak u Kolegi na w/w tarczce będzie pykał.
Mam identycznego GL, właśnie pojechał do "doktora" co by lufkę wymienić na gwintowaną - a i przy okazji zamiast 100 mm na 150 mm po długości.
Lufka to będzie obcinek Sławci.
Zobaczymy po powrocie czy tyż tak ładnie jak u Kolegi na w/w tarczce będzie pykał.
motto tak mądre, że aż ukraść je koledze musiałem:
"Jeśli broń zabija, to długopisy robią błędy ortograficzne"
"Jeśli broń zabija, to długopisy robią błędy ortograficzne"
-
fajnie że podjęliście temat. W skifie duże znaczenie ma śrut. pewnie nawet nie tylko w Skifie. Ostatnio strzelałem z odległości 7m z pozycji stojącej bez podparcia i zauważyłem że na płaskim diabolo celność i skupienie o wiele lepsze. Wykonałem też kilka strzałów z pozycji leżącej i skupienie całkiem całkiem.. śrut Lider do niczego raczej się nie nadaje. Leci obracając sie jak popadnie. często zdarza się że wpada w tarcze bokiem.
Informacja dla Piotrka. Otóż ja mam dwa magazynki. Nie są nowe i może masz rację że z nowymi nie ma problemu. jednak patrzac na obie moje sztuki to raczej dochodzę do wniosku że po prostu te magazynki mają zbyt duży luz w komorze rękojeści pistoletu. Powinien się ciasno zapinać tak by nie miał luzu góra dół. Ja dopasowałem do nieco wg instrukcji darasa z tym że nic nie szlifowałem tylko nadkleiłem tam 1mm plastiku. Ponadto owinąłem na dole tąśmą izolacyjną by magazynek nie "latał" na boki w rękojeści. Po tym zabiegu trzeba jeszcze nadkleić na łapki popychaczy tulejek w pistolecie. Bo jeśli dopasujesz porządnie magazynek czyli będzie on max dopchnięty do góry wtedy lapki nie sięgają tak wysoko i powodują niedostateczne przesuwanie tulejek przez co z kolei śrut nie będzie cięty dołem lufy ale będzie cięty bokiem lufy. Po nadklejeniu łapek idealnie podaje magazynek śrut. Równiez dałem oliwy maszynowej i magazynek nie zacina się.
Z doświadczenie wiem kiedy blokuje się magazynek. Otóż w sytuacji gdy przeładowanie jest za pomocą jezyka spustowego i naciągamy pistolet językiem i zrezygnujemy w połowie tego ruchu tulejki zostaną przesunięte i pewien skok i po puszczeniu języka nie powrócą do pierwotnego połóżenia. Następne naciągnięcie niezależnie od sposobu najczęsciej staje się niemozliwe lub z takim samym błedem przesuwu tulejek. Wynika to z faktu że owe tulejki magazynka nie chcą sie przesuwać we wstecznym kierunku (po połowicznym naciągnięciu spustu) i nie wrócą już do pierwotnego położenia.
Załączam fotki dopasowania magazynka i łapek popychaczy tulejek. Czyli to co zrobiłem by dopasować magazynek w celu uniknięcia kaleczenia śrutu. Daras jeszcze szlifował stopkę magazynka (ten czarny plastik) gdyż widocznie zniwelowanie luzu było nie wystarczające i nadal kaleczyło śrut. U mnie na obu magazynkach nie trzeba było nic szlifować. Dodam tylko że grubośc nakładek na łapkach popychaczy w pistolecie uzależniona jest od grubości wklejonego plastiku na magazynku. Jesli ktoś ma dwa magazynki to radzę oba podkleić jednakowo bo potem może być problem ile podkleić na lapkach popychaczy w pistolecie.
Informacja dla Piotrka. Otóż ja mam dwa magazynki. Nie są nowe i może masz rację że z nowymi nie ma problemu. jednak patrzac na obie moje sztuki to raczej dochodzę do wniosku że po prostu te magazynki mają zbyt duży luz w komorze rękojeści pistoletu. Powinien się ciasno zapinać tak by nie miał luzu góra dół. Ja dopasowałem do nieco wg instrukcji darasa z tym że nic nie szlifowałem tylko nadkleiłem tam 1mm plastiku. Ponadto owinąłem na dole tąśmą izolacyjną by magazynek nie "latał" na boki w rękojeści. Po tym zabiegu trzeba jeszcze nadkleić na łapki popychaczy tulejek w pistolecie. Bo jeśli dopasujesz porządnie magazynek czyli będzie on max dopchnięty do góry wtedy lapki nie sięgają tak wysoko i powodują niedostateczne przesuwanie tulejek przez co z kolei śrut nie będzie cięty dołem lufy ale będzie cięty bokiem lufy. Po nadklejeniu łapek idealnie podaje magazynek śrut. Równiez dałem oliwy maszynowej i magazynek nie zacina się.
Z doświadczenie wiem kiedy blokuje się magazynek. Otóż w sytuacji gdy przeładowanie jest za pomocą jezyka spustowego i naciągamy pistolet językiem i zrezygnujemy w połowie tego ruchu tulejki zostaną przesunięte i pewien skok i po puszczeniu języka nie powrócą do pierwotnego połóżenia. Następne naciągnięcie niezależnie od sposobu najczęsciej staje się niemozliwe lub z takim samym błedem przesuwu tulejek. Wynika to z faktu że owe tulejki magazynka nie chcą sie przesuwać we wstecznym kierunku (po połowicznym naciągnięciu spustu) i nie wrócą już do pierwotnego położenia.
Załączam fotki dopasowania magazynka i łapek popychaczy tulejek. Czyli to co zrobiłem by dopasować magazynek w celu uniknięcia kaleczenia śrutu. Daras jeszcze szlifował stopkę magazynka (ten czarny plastik) gdyż widocznie zniwelowanie luzu było nie wystarczające i nadal kaleczyło śrut. U mnie na obu magazynkach nie trzeba było nic szlifować. Dodam tylko że grubośc nakładek na łapkach popychaczy w pistolecie uzależniona jest od grubości wklejonego plastiku na magazynku. Jesli ktoś ma dwa magazynki to radzę oba podkleić jednakowo bo potem może być problem ile podkleić na lapkach popychaczy w pistolecie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
aa info dla Piotra jeszcze. Mówisz że Skif CI tnie śrut ale tak naprawdę nie wiadomo czy tnie dołem czy bokiem lufy. Jeśli chcesz to sprawdzić to pomaluj śrut markerem tak byś wiedział gdzie jest góra dół i boki następnie włóż go do magazynka i ustaw na pozycji w której podaje on do lufy (nie przed) Naciąg bez magazynka zamek i załaduj magazynek - zamek wskoczy i oddaj strzał. Strzel np do plasteliny lub czegoś miękkiego by śrut sie nie zniszczył. Następnie naciąg pistolet np kurkiem i znów strzel i zobacz różnicę. Zrób dwie próby po 2 strzały. Raz Dociskająć magazynek do góry i próbę bez dociskania (a nawet bez dotykania stopki magazynka)
Złe podawanie i ścinanie boków śrutu jest wtedy gdy magazynek jest dociśnięty do góry (czyli bez luzu) ale łapki nie sięgają tulejek. Zbyt nisko magazynek spowoduje cięcie śrutu na dole. Odkąd przerobiłem magazynki i łapki pistoletu i nasmarowałem oliwą magazynki nie miałem problemu z podawaniem Śruty są nienaruszone. Poprawiła się celność i zasięg. Prawdą jest że trzeba dbac o czystośc w magazynku. Jakiekolwiek zabrudzenie np łuską ołowiu lub drobiną piasku powoduje zacięcia i złe przesuwanie tulejek.
Aha.. bezpośrednie wkręcenie Skifa w imadło za szynę nie bylo ryzykowne? nie pokaleczył się?
Mam nadzieje że w czwartek zrobie test trochę lepszym śrutem (o ile wyzdrowieje)
Wtedy pokażę wyniki.
Test z Gamo PT80 godny podziwu. I fajnie wygląda.. szkoda że nie wiedziałem że jest taki celny.. może jego bym wybrał
Złe podawanie i ścinanie boków śrutu jest wtedy gdy magazynek jest dociśnięty do góry (czyli bez luzu) ale łapki nie sięgają tulejek. Zbyt nisko magazynek spowoduje cięcie śrutu na dole. Odkąd przerobiłem magazynki i łapki pistoletu i nasmarowałem oliwą magazynki nie miałem problemu z podawaniem Śruty są nienaruszone. Poprawiła się celność i zasięg. Prawdą jest że trzeba dbac o czystośc w magazynku. Jakiekolwiek zabrudzenie np łuską ołowiu lub drobiną piasku powoduje zacięcia i złe przesuwanie tulejek.
Aha.. bezpośrednie wkręcenie Skifa w imadło za szynę nie bylo ryzykowne? nie pokaleczył się?
Mam nadzieje że w czwartek zrobie test trochę lepszym śrutem (o ile wyzdrowieje)
Wtedy pokażę wyniki.
Test z Gamo PT80 godny podziwu. I fajnie wygląda.. szkoda że nie wiedziałem że jest taki celny.. może jego bym wybrał
-
- Ściepnik
musstaffa, ... to było 6,5m ... co to za celnośćmusstaffa pisze:Test z Gamo PT80 godny podziwu. I fajnie wygląda.. szkoda że nie wiedziałem że jest taki celny.. może jego bym wybrał

-
tak wiem że to z 6.5m ale nie porównuj do długich wiatrówek lepszej klasy. Pytanie moje brzmi czy jest jakiś pistolet wiatrówka (replika a nie sportowy) który radzi sobie lepiej.Hiszpan63 pisze:musstaffa, ... to było 6,5m ... co to za celnośćmusstaffa pisze:Test z Gamo PT80 godny podziwu. I fajnie wygląda.. szkoda że nie wiedziałem że jest taki celny.. może jego bym wybrał. Być może , gdyby miał gwintowaną lufę byłoby lepiej , a tak ... mam go z 10 lat i trzymam z sentymentu ...
-
- Ściepnik
... CP 88 ...musstaffa pisze: Pytanie moje brzmi czy jest jakiś pistolet wiatrówka (replika a nie sportowy) który radzi sobie lepiej.

-