Sprężarka do PCP
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
-
- Administrator
Zgadzam się, że nie najtańsze. Butla stalowa, lekka (co prawda mniej wygodna, bo cięższa), przetoczka.Bigkaliber.pl pisze:Moim zdaniem nie ma co kombinować i najlepiej kupić jakiegoś Safera np. http://bigkaliber.pl/index.php?p1478,bu ... napelniona i do tego przetoczka http://bigkaliber.pl/index.php?p841,zes ... -do-300bar
Nie jest to najtańsze rozwiązanie, ale na pewno bardzo wygodne, butla waży tylko 2,8 kg.

PS. Zapraszam do Powitalni - dobry zwyczaj napisać o sobie parę słów "na dobry początek". :^)
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
-
- Ściepnik
Jeszcze inne bardzo dobre i w miarę ekonomiczne rozwiązanie to drugi napełniony w domku kartusz...
Problem w budowie małego kompresora na 300 bar jest relacja objętości przed i po sprezentuj która musioodbyć się w zamkniętej przestrzeni i do tego rola strat pomiędzy ostatnim stopniem a punktem odbioru. I'm mniejszy kompresor tym mniej sprawny i w efekcie przy pewnej wielkości wogole przestanie działać.
Problem w budowie małego kompresora na 300 bar jest relacja objętości przed i po sprezentuj która musioodbyć się w zamkniętej przestrzeni i do tego rola strat pomiędzy ostatnim stopniem a punktem odbioru. I'm mniejszy kompresor tym mniej sprawny i w efekcie przy pewnej wielkości wogole przestanie działać.

:-D
-
- Ściepnik
Powodem są tzw. objętości szkodliwe , w których gaz się spręża i rozpręża , ale nie jest przetłaczany do następnych objętości , np. kolejnych stopni lub samego kartusza . To są objętości nad tłokami ( bo luz jakiś musi być ), objętości rurek , zaworów itp. Im mniejszy kompresor tym udział objętości szkodliwych w całej objętości układu sprężania jest coraz większy .mildot pisze:I'm mniejszy kompresor tym mniej sprawny i w efekcie przy pewnej wielkości wogole przestanie działać.
Przepraszam . My tu sobie teoretyzujemy a kartofelki kipią

-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
- Administrator
-
- Ściepnik
Są tu i tacy co sami karabinki produkują... więc nie ma się co śmiać. Są tacy co lubią strzelać i tacy dla których strzelectwo jest tylko pretekstem. Jednych i drugich trzeba szanować lub przynajmniej uprzejmie ignorować. 
Offtop: właśnie jestem na strzelnicy.
Jak zobaczycie moja pierwszą tarczę na PPN10 to Wam oko zbieleje. Ja sam musiałem szczękę zbierać z podłogi.
No dobra, trochę przesadzam, ale fajnie mi poszło i cieszę się jak dziecko.

Offtop: właśnie jestem na strzelnicy.

Jak zobaczycie moja pierwszą tarczę na PPN10 to Wam oko zbieleje. Ja sam musiałem szczękę zbierać z podłogi.

No dobra, trochę przesadzam, ale fajnie mi poszło i cieszę się jak dziecko.

:-D
-
- Ściepnik
-
Popieram w całej rozciągłości. Zrobiłem wiele rzeczy dla samego zrobienia do niczego mi niepotrzebne i które potem gdzieś tam w kącie leżą i się kurzą. Niektóre na skończenie musiały czekać z powodu braku czegoś tam, nawet kilka lat. Jak skończyłem to zadowolony odstawiałem do lamusa. Dziś sprawa jest prosta. Jest tak duży wybór wszystkiego i w takich dostępnych cenach, że nie warto samemu coś konstruować chyba że dla przyjemności. Ale są jeszcze ludzie pamiętający czasy kiedy biegało się po sklepach z uszkodzonymi częściami i składało się np. telewizor, radio itp. A taki "Maluch" na ten przykład, mogłem rozebrać i złożyć z zawiązanymi oczami, aby tylko ktoś mi podawał części i narzędzia.
-
-
-
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Potrzebuję odpowiedzi na następujące pytanie - czy karabinek PCP można napełniać powietrzem naolejonym , tzn. takim jakie się powszechnie stosuje w układach pneumatyki przemysłowej ? I drugie pytanie - czy , i jaki sposób smarowane są elementy ruchome PCP współpracujące z powietrzem tzn. zawory i reduktory jeśli stosowane jest powietrze suche , odolejone ? Wyjaśnię w czym problem , wynikający z braku wiedzy o PCP . Znam nieco problem uszczelnień w siłownikach pneumatycznych . Jeśli są to uszczelnienia bezsmarowe , to zastosowanie powietrza z olejem powoduje , ze nie można już powrócić do pracy bezsmarowej . Ponieważ moja sprężarka oddaje powietrze olejowane , to obawiam się jego użycia w karabinku PCP jeśli działa on całkowicie bezsmarowo . Problem jest związany z projektem sprężarki do PCP w którym posiadana sprężarka może stanowić pierwszy stopień sprężania .