rozterki niemłodego Wertera:))) Co2 czy PCP za i przeciw

Wszystko co dotyczy wiatrówek CO2

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Janusz FWB

Post autor: Janusz FWB »

unkas pisze:
smaruje wszystko olejem silikonowym, nie wiem czy to dobrze ?
Olej silikonowy powoduje zacieranie się części stalowych myślę że ZnAl będzie podobnie niszczony.
Taką informację otrzymałem od Firmy Feinwerkbau.
Łuk z badyla i sznurka
Awatar użytkownika
unkas

Post autor: unkas »

To czym to smarować ?
AA ProSport, Buris Timberline 4,5-14x32

http://www.23hq.com/23/slideshow-inline ... d=20279577
Awatar użytkownika
npv8

Post autor: npv8 »

Mnie polecił znajomy któremu ufam bo jest doświadczony w temacie następujące środki ;
do konserwacji Znalu -MoS2Oil firmy Sonax - to jest olej silikonowy na bazie nanotechnologii z dodatkiem dwusiarczku molibdenu
do konserwacji sprężyn-smar Motor-life 6 na kanwie dwusiarczku molibdenu
do zaworów i uszczelek w magazynku jak i kropelkę na każdy nabój Co2-olej silikonowy firmy Leda

stosuję to prawie od początku z moim TW 1911 i nie było żadnych problemów ani z uciekającym gazem w magazynku ani żadnych problemów z zacięciami ....mówię że prawie od początku bo dopóki się nie zaprzyjaźniłem ze sprzedawcą to oczywiście dostałem do konserwacji Balistol Silikon Spray który wszyscy sprzedają i jest w sumie ok...ale przy którejś wizycie towarzyskiej w sklepie zacząłem drążyć temat ponieważ zobaczyłem że oni w sklepie używają innych środków do konserwacji:)..od słowa do słowa dowiedziałem się co i jak...wszystko można kupić w Castoramie za niewielkie pieniądze ..oczywiście nie namawiam a tylko dzielę się informacjami a wybór jest zawsze indywidualny...może ktoś inny ma swoje doświadczenia w temacie-chętnie poznam opinie kolegów
strzelać każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej....
Janusz FWB

Post autor: Janusz FWB »

unkas pisze:To czym to smarować ?
Myślę że zwykły BRUNOX byłby wystarczający.
Kiedyś przekonałem się na jak długo tworzy powłokę ślizgową na powierzchni metalu !!!
Żona ćwiczyła na steperze i ten steper strasznie piszczał i zgrzytał na powierzchniach trących - psiknąłem brunoxem i na dwa miesiące był spokój !!! :lol:
Tarł metal o twardy plastik oraz metal o metal.

Osobiście używam BRUNOXU do swoich wiatrówek.
Łuk z badyla i sznurka
Awatar użytkownika
unkas

Mam jeszcze coś takiego jak "oilo speciale per armi " (oliwa do broni w sprayu) chyba firmy "stil crim" myślicie że lepiej tym oliwić a olej silikonowy tylko na bombiczke ?

Awatar użytkownika
npv8

Co do spasowania to nie jest one aż tak szczelne po prostu są zniwelowane te luzy, mysle ze celność sie poprawiła bo tak z 10m praktycznie każdy strzał w tarczy (14/14) a większość w czarnym polu (7

Ale strzelasz wtedy spokoinie-w sensie długo mierząc każdy strzał?...czy dynamicznie?(przez dynamicznie rozumiem szybkie strzelanie raz za razem w odstępach nie większych niż sekunda)
Awatar użytkownika
unkas

Nie no aż tak dobrze to nie jest :D raczej chwilka 2-3 sekundy na celowanie

Awatar użytkownika
npv8

unkas pisze:Mam jeszcze coś takiego jak "oilo speciale per armi " (oliwa do broni w sprayu) chyba firmy "stil crim" myślicie że lepiej tym oliwić a olej silikonowy tylko na bombiczke ?
nie znam tego specyfiku więc nie mogę powiedzieć...jedyne co robie teraz to inny na bombiczkę a inny do Znalu...ten molibden powoduje taką fajną strukturę i poślizg że klamka chodzi jak po maśle:))
Awatar użytkownika
unkas

Awatar użytkownika
npv8

unkas pisze:Nie no aż tak dobrze to nie jest :D raczej chwilka 2-3 sekundy na celowanie
Ja dlatego staram się max skrócić czas celowania nawet kosztem trafię czy nie ale chcę się nauczyć intuicyjnego zgrania przyrządów celowniczych z linią oka...nawet nie wiesz jaka jest frajda jak po godzinie takiego szybkiego treningu -kiedy trafiasz co drugi pocisk albo co trzeci:))...nagle dajesz sobie chwilę spokoju ..spokojnie dłużej celujesz i okazuje się że wszystko trafiasz:)...wtedy wiesz że to ma sens...nauka szybkiego strzelania to jedno a przekonanie się że wystarczy chwila dłużej i nie ma żadnych problemów z trafieniem-bezcenne:))
Awatar użytkownika
npv8

olej jest dokładnie ten sam....zobacz nawet napisałem ci że firmy leda...tam też tak jest....a pewnie oliwy mogą być różne...nie neguję że twoja jest gorsza...ja po prostu używam takiej i może nawet lepiej że używamy różnych bo jeśli któryś z nas będzie miał problem to wtedy zobaczymy która jest lepsza:))...oby obie okazały się równie dobre:))
Awatar użytkownika
npv8

Mam pytanie do kolegów którzy mają TW 1911 czy strzelacie kulkami polecanymi przez Military ?....do mnie dziś właśnie dotarł zapasowy magazynek , kupiłem także kulki i Co2 dedykowane przez Cyber Gun,a...ciekawe czy będzie jakaś różnica w jakości strzelania czy to tylko taki bełkot marketingowy jak zwykle u sprzedawców:))...
Awatar użytkownika
Arnie

Post autor: Arnie »

Każde są dobre oprocz Crosman Copperhead :mrgreen: . Dlaczego - wystarczy na nie popatrzeć, to nie są kulki tylko miniaturowe pileczki golfowe, miniaturowo dziurkowane :mrgreen:
STRZELECKA GRUPA SIEKIERKI
cheng13
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: cheng13 »

Piotrze, obkleiłem tę nakrętkę zamykającą lufę, wewnątrz też. Luz lufa-zamek jest dużo mniejszy, ale wciąż są luzy na zamku (zamek-korpus) których nie wyeliminuję, więc ciągle trafianie będzie tylko trochę mniej "przypadkowe" :) Żeby ta klamka była bardziej celna, musiałaby być wykonana bardziej precyzyjnie (dokładności i pasowania), a przecież są to części odlewane ze znalu, w większości bez jakielkojwiek obróbki skrawaniem, więc nie ma co wymagać. Po prostu trzeba przyjąć jako dogmat, że "ten typ tak ma" i tyle, a na pytanie o celność TW należy odpowiadać że pistol strzela do przodu .... i to wystarczy (nam wystarcza :))
Rozbiera się go fajnie, nie miałem nigdy w łapkach prawdziwego Colta 1911, ale jak mówią ci co mieli - wierność demontażu i podobieństwo użytych części jest bardzo wysoka.
Od razu nabrałem chęci do naprawy mojego PPK/s -a który od kilku lat zalega w szufladzie uszkodzony :) Trzeba będzie przerobić docisk bombiczki i poszukać wszystkich sprężynek. On też dawał mi dużo frajdy w "działkowym" strzelaniu.
orzeszki....koniecznie :)
zorro

Post autor: zorro »

a mnie się marzy magazynek zrobiony na ładowanie z gaśnicy coś na wzór januszowego lov 21.