Żywotność sprzętu

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

krzysiekjaslo

Żywotność sprzętu

Post autor: krzysiekjaslo »

Zdecydowałem się na zakup wiatrówki ma to być moja trzecia wiatrówka. Wybór padł na hw97k.Powiedzcie czy jak kupię sprzęt używany 3 lata to będę się borykał z problemami technicznymi typu spadek celności itd. Szukałem w sieci o zużyciu lufy ale znalazłem tylko na temat broni prochowej.Generalnie pytam czy 3letni przebieg nie dyskwalifikuje wiatrówki jeśli chcę celnie i na 60m strzelać.
Awatar użytkownika
krystian

Post autor: krystian »

Ja mam wiatrówkę sprzed 53 lat - i da się celnie strzelać ;)
Lgm2 + Doc
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Nie tylko nie dyskwalifikuje, ale jeszcze jest to wybór bardzo korzystny - o ile poprzedni posiadacz był kumaty i zrobił przy niej co trzeba, oraz nie wydziwiał pchając np. jakiś "teflonowy" śrut czy stalowe lotki do lufy.
Z zasady śrut ołowiany będzie miał mniej w skali Mohsa niż lufa, więc nie ma takiej możliwości, żeby przewód był nie w porządku. Wg niektórych sam przelot śrutu przez lufę konserwuje ją poprzez pozostawianie cienkiej warstwy ołowiu.
Lufa to raczej nie jest to, o co ja bym się martwił. Gorzej sprężyna (ale tylko pod warunkiem, że właściciel nie umiał obchodzić się ze sprzętem). Zresztą nowe akcesoria do wiatrówki w tej cenie to w sumie groszowe sprawy.
krzysiekjaslo

Post autor: krzysiekjaslo »

Dziękuję za szybkie odpowiedzi i rozwianie wątpliwości.