Hatsan 80 czy Air Master 400 lub 300?

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

forumiinne

Hatsan 80 czy Air Master 400 lub 300?

Post autor: forumiinne »

Planuje w najblizszych dniach zakup wiatrowki (ok. ±300zl) i jestem nablizej Air Master 400, choc nadal zastanawiam sie nad dolnym naciagiem - wer. 300 (zle opinie w ladowaniu srutu) oraz Hatsan 80. Nie planuje od razu jakiegos tuningu co najwyzej niedroga luneta. Prosze o rade dla poczatkujacego co wybrac, czekam na cenne uwagi uzytkownikow ww modeli. pzdr
twardy.cyngiel

Post autor: twardy.cyngiel »

Z klasycznych łamańców wybrałbym jednak Hatsana ze względu na mnogość części tuningowo-zamiennych.
Wybrałem Krala 002 ze względu na dolny naciąg plus drewniana osada - to najtańsza propozycja tego typu na rynku. Kral ma całkiem porządną, długą prowadnicę, której nie trzeba od razu wymieniać. Hatsan zamiast prowadnicy ma plastikowego kikuta i natychmiast trzeba to wymienić.
Gdzieś w necie widziałem Hatsana 105 (polimer) za trzysta siedemdziesiąt parę złotówek -propozycja godna uwagi, tylko ciut drożej niż Kral 002 (drewno).

Co byś nie wybrał za tą kasę wymagać będzie pewnych przeróbek. Strzelać tym się nie da po wyjęciu z pudełka. W Kralu na początku tak drży sprężyna, że chce łapę urwać. Podejrzewam, że w Hatsanach i innych propozycjach o podobnej cenie jest dokładnie to samo...
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Witaj :)

Z trzech podanych modeli, obojętnie który byś kupił, każdy z nich wypadałoby rozłożyć i przesmarować zgodnie ze sztuką.
- obecne Hatsany nie mają wykręcanej śruby kostki lufy, jest to utrudnienie przy rozbiórce;
Poniżej linki do opisu i przeróbek modeli 70,80 i 90.
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=370
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=56
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=926
-AirMaster 300 miał dość obszerny temat na forum i masz do wyboru zakup w polimerze lub w drewnie;
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=589
-AirMaster 400 jest kopią Gamo Huntera 400 tylko nie wiadomo jak udaną.

Możesz jeszcze poszukać w dziale K/S używanej wiatrówki po tuningu i wtedy na początek nie będziesz musiał nic rozbierać.
Często są oferty razem z lupkami.

Miłej lektury i śmiało pytaj dalej.

Uczę się strzelać od nowa 8-)
forumiinne

Dzieki. Jak mi sie sport spodoba i sie juz troche zapoznam to przy drugiej wiatrowce bede zdecodowanie madrzejszy. Na razie zakup uzywki raczej odpada, bo nie wiem jak sprawdzac i na co zwracac uwage, wiec predzej kupie zlom niz cos ciekawego po tuningu.
twardy.cyngiel

Re: Hatsan 80 czy Air Master 400 lub 300?

forumiinne pisze:choc nadal zastanawiam sie nad dolnym naciagiem - wer. 300 (zle opinie w ladowaniu srutu)
O jakie złe opinie ci chodzi z tym ładowaniem śrutu? Dla mnie to rozwiązanie z obrotowym bębnem jest rewelacyjne. Przede wszystkim bezpieczne w porównaniu z chinkami posiadającym dolny naciąg. Owszem, trochę się wolniej śrut ładuje (dochodzi dodatkowa czynność), przez co Kral 002 ani jego pierwowzór Gamo CFX do szybkostrzelnych nie należą.
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Post autor: krzysztof »

Nie wiem jak sie do Ciebie zwracać : "forum i inne"? Może podasz imię Moim zdaniem popełniasz błąd : używka kupiona z naszego forum bądź z iwebu z pewnością jest wiatrówką sprawdzoną i znacznie lepszą niż nowa ze sklepu, Cena takiej wiatrówki jest zawsze niższa nawet po tuningu.
Ze złomu, jak to mówisz , nie postrzelasz z przyjemnością.
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
forumiinne

Nick moze glupi, ale dosc uniwersalny i raczej nigdzie nie zajety, a dodatkowo go pamietam ;) Profil poprawilem, mam na imie Sebastian i jestem z Łodzi.
Jestem zdecydowany na polimer, bardziej mi sie podoba, ale odpowiedzi sprawily u mnie jeszcze wiekszy metlik w glowie.
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Miałem h 80 , elegancki sprzęcik na początek. Jak kupisz używkę na forach gwarantuje że nie będziesz żałował. A co do taniej lupy o której pisałeś na początku to zapomnij . min 250 - 300 zł tyle musisz uszykować.
Diablik + Waver v10 2-10x38
forumiinne

Tyle to ja chce wydac na wiatrowke... Bynajmniej teraz, choc z reguly zawsze koncze wyzej ;) Co do lupki to obcenie myslalem: http://allegro.pl/show_item.php?item=394275515
Albo to albo na razie nic. Przy Hatsanie 80, stawiam +.
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Dobry bajer sprzedawcy to połowa sukcesu. Życzę aby Ci wytrzymała chociaż dwie paczki śrutu na Hatsanie.

P.S. Zapomniałem dodać że ten montaż to Ci lunety na pewno nie utrzyma.
guntuning.com
forumiinne

A cos takiego: http://allegro.pl/show_item.php?item=391809113
Gw. 24 miesiace.
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Po co przepłacać kup coś bez tych dodatków zostanie Ci na lepsza lupkę.
guntuning.com
forumiinne

Teoretycznie bo lupka jaka jest taka jest, a z pokrowcem wychodzi za 100zl. Zwlaszcza ze moge kupic AM 400 klasycznie lamanego z tym zestawem za ok. 360zl. Na poczatek nie wystarczy? No chyba troche wytrzyma skoro jest w zestawie? No i od czegos jest gwarancja. Na porzadna przyjdzie czas, bo teraz na pewno sobie na taka powyzej 200zl nie pozwole...
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Sprzedawca ponoć porządny, ale
No chyba troche wytrzyma skoro jest w zestawie?
Tym to bym się absolutnie nie kierował - do zestawów dołączają też takie coś, i wynika z tego tylko tyle, że sprzedaje się to później komukolwiek za przysłowiowe piwo.
Ja tradycyjnie polecałbym postrzelanie z otwartych. Luneta to nie tak że bierzesz, zakładasz i od razu trafiasz.
twardy.cyngiel

forumiinne pisze:A cos takiego: http://allegro.pl/show_item.php?item=391809113
Gw. 24 miesiace.
Nie bierz takich zestawów, to wcale nie jest opłacalne. Lepiej kup osobno ten karabinek, np. na Incorsie za 290 zł plus lupka PP w Zielonym Sklepie za 199 zł...przynajmniej masz jedno i drugie na prawdziwej gwarancji.