Test skupienia - skif a3000 na odl 5m

Wszystko co dotyczy wiatrówek CO2

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

musstaffa

Test skupienia - skif a3000 na odl 5m

Post autor: musstaffa »

Zgodnie z obietnicą wykonałem pierwszy raz test skupienia. Wiatrówka jak w temacie Skif a3000 i dwa rodzaje śrutu kupione na allegro.
W wiatrówce zrobiłem korekte dopasowania magazynka i pistoletu gdyż jak już wiadomo skif tnie śruty wlotem lufy bo magazynek nie pracuje jak powinien. Tak więc wyeliminowalem to kaleczenie śrutu. Teraz śruty nie lecą łukiem, kazdy strzał ma podobną energię kinetyczną ( i o wiele większą) a i powtarzalność się bardzo poprawiła. Mimo że ten "zielony" śrut brudzi palce i wyraźnie ma mniejszą dokładność wykonania osobiście nie widzę różnicy w celności ani energii kinetycznej (dzięki obserwacji zanurzania się w plastelinie, mimo różnego kształtu zagłebia się mniej wiecej tak samo).
Nabój CO2 Mosa 11.5g. Przed testem wykonał około 25 do 30 strzałów więc już nie pierwszej świeżości :)
Warunki testu. Test, że tak powiem mieszany warunkowo Dziś dostałem śrut wieje nieco więc na zewnątrz odpadało. Dlatego strzelałem w pokoju ale ponieważ nie było 5m więc tarcza z kulochwytem plastelinowo tekturowym znajdowała się na balkonie. Dlatego wpływ wiatru może być ale raczej minimalny. Większy wpływ na brak precyzji testu może być fakt że pistolet był zamocowany w imadełku za lufę i niestety mimo dość mocnego ściśnięcia (więcej sie juz bałem) poprzez szmatkę mial tendencje to ruszania się góra dół. Ponadto imadło było przykręcone do stolika o wątpliwej sztywności. Podczas testu starałem się stabilizować wiatrówkę ale niestety przy naciąganiu możliwe że pistolet się nieznacznie przemieszczał. Stad też skupienie w pionie jak widać jest nieco gorsze.
Wykonałem 4 serie po 10 strzałów. Każdy kolejny test (seria) skupienia jak widać jest lepszy. Zapewne wynika to z tego że lepiej stabilizowałem pistolet w trakcie oddawania strzału jak i naciągania. Kwestia wprawy i doświadczenia. Myślę ze kolejne testy wyszły by jeszcze lepiej.
Jak widać skupienie jako takie choć odległość to tylko 5m. Przy odl 10m możliwe że nie zmieściło by się w tarczy choć tak jak mówie: warunki zamocowania pistoletu nie były najlepsze.
Jeśli popełniłem jakieś błedy proszę pisać postaram się poprawić. choć przy nastepnym teście muszę wykombinować coś by pewnie zamocować pistolet w imadle. budowa (kształt) lufy nie ułatwia tego niestety.
Test i rodzaj śrutu przedstawią zdjęcia. Zapraszam
Obrazek Obrazek
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Jeśli konstrukcja pistoletu nie pozwala, nie męcz go imadłem. Natomiast potrenuj (w sensie oddaj parę strzałów żeby skumać o co lata) z postawy oburącz (http://www.aipsc.pl/2010/08/postawy-str ... ojkat.html) albo też oburącz z podparciem rąk / nadgarstków. Eliminując latanie łap w ten sposób będziesz w stanie oddać strzał w miarę precyzyjnie, a później ocenić tarczę czy jest dobrze strzelona czy nie. To chyba jednak pewniejszy sposób.
Ogólnie seria 4 wygląda ok.
Awatar użytkownika
pablorudnik

Post autor: pablorudnik »

Jak na śruty tej jakości (widać po wykonaniu nie jest za dobre) to pistolet tej klasy strzela niezle.Kup jakiś pożądny śrut np.JSB Exact 4,5 lub coś z H&N i wtedy test będzię bardziej miarodajny,co do męczenia pistola w imadle,to może spróbuj strzelać oburącz z pistoletem stabilnie opartym o np.stół i ustaw tarczę w lini prostej strzału tak aby nie manipulować (góra,dół) pistoletem (nie musi być koniecznie tarcza wystarczy kartka z namalowaną kropką).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
:) FWB 300s U + Leapers 3-9x40 TF2 :)
musstaffa

dzieki za rady. dodam tylko że bardzo nie męczyłem pistola w imadle bo mi szkoda było. Radzicie z ręki robić jednak przy moim doświadczeniu w strzelaniu (marnym) to test nie będzie wogole miarodajny nawet przy pewnym podparciu. Problem wynika głównie z tego że jezyk spustowy ma długi skok i mocny opór przy samonapinaniu toteż wysiłek ten spowoduje napewno przesunięcie się pistoletu w którąś stronę. Napinanie kurkiem lub zamkiem nie wchodzi raczej w grę gdyż wtedy musial bym zwolnic jedną dłoń z uchwytu lub przynajmniej nieco przemieścić. Wykombinuje coś lepszego pewnie z zastosowaniem imadła ale może wytnę coś z grubej gumy na kształt lufy by pistolet nie przemieszczał się nawet przy niewielkiej sile sciskania pistoletu imadłem.

Śrut jest jaki jest.. powiedzmy że na miarę moich umiejętności ale dzięki za radę bo na pewno się przyda taka informacja i jak opracuje sposób dobrego mocowania pistoletu w imadle ( bo jednak on będzie lepszy niż moje dłonie) wtedy wykonam może bardziej miarodajny test.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Jak na śruty tej jakości (widać po wykonaniu nie jest za dobre) to pistolet tej klasy strzela niezle.
Żartujesz czy Ty tak na poważnie? :mrgreen: To jest 5 metrów, na 5 metrów to ja celniej strzelam z dmuchawki.
guntuning.com
musstaffa

daras pisze:
Jak na śruty tej jakości (widać po wykonaniu nie jest za dobre) to pistolet tej klasy strzela niezle.
Żartujesz czy Ty tak na poważnie? :mrgreen: To jest 5 metrów, na 5 metrów to ja celniej strzelam z dmuchawki.
Daras ale my nie mówimy o celności tylko o skupieniu. Nie celowałem tu w 10tke. Ponadto celować można i trafić można. dziś trafiłem 2 razy pod rząd w 10tkę (bez imadła z 5m) ale to wcale nie oznacza że skupienie jest dobre. To tylko oznacza ze trafiłem dwa razy w to samo miejsce co przy niezbyt dobrym skupieniu było raczej dziełem przypadku.

Wykonaj 10 strzałów pod rząd z takim samym ustawieniem wiatrówki by wytestować sprzęt a nie siebie.
Ponadto wiem że jesteś cięty na skifa :)
Awatar użytkownika
pablorudnik

daras pisze: Żartujesz czy Ty tak na poważnie? :mrgreen: To jest 5 metrów, na 5 metrów to ja celniej strzelam z dmuchawki.
To jest półżartem półserio,a tak na poważnie skifa nie miałem,z opisów na forach wynika,że posiada mnóstwo nie doróbek (nadkalibrowa lufa ,problemy z magazynkiem i inne przytyki),śrut wykorzystany do testów strasznie kiepski,z tąd moja obiektywna ocena.Miałem walthera cp 99 compact (ale to BB,s) i ppks-a i powiem tak,że nie dałbym rady z 10m zmieścic się którymś z nich w tarczy 14x14,z tąd zraziły mnie do siebie wszystkie ,ala repliki na co2.Co kolegi który utworzył ten temat,to nie jestem od tego aby zaraz na niego na skoczyć ,że kupił złoma z którego nic się nie da zrobić i żeby sobie dał spokuj.Próbuje ten pistol poprawić i jakieś efekty osiąga i to jest najważniejsze,a do jakich wniosków dojdzie po jakimś czasie to jego sprawa.

Ps.Z dmuchawki to strzelałem (ładowanej niedojrzałym czarnym bzem) jak miałem 10 lat,teraz to pewnie wypluł bym płuca po kilkunastu latach palenia papierosów :mrgreen: .
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

musstaffa pisze:nie mówimy o celności tylko o skupieniu. Nie celowałem tu w 10tke. Ponadto celować można i trafić można.
musstaffa pisze:Wykonaj 10 strzałów pod rząd z takim samym ustawieniem wiatrówki by wytestować sprzęt
musstaffa, ... My to wszystko wiemy i rozumiemy , ze starałeś się jak potrafileś itp. itd. i na tym etapie jest wszystko ok. :D ... ale ... no niestety :-? .. na 5m taki rozrzut oznacza , że na 10m ten ppistolet nie jest w stanie trafić w tarczę 14x14 :shock: co dyskwalifikuje go nawet jako puszkobijcę. Osobiście nie bardzo wierzę by było aż tak kiepsko ... Mysle , że złożyło się tu kilka czynników np. kiepski srut , niedokładne warunki powtarzalności i to , że robisz to po raz pierwszy ...

Dla przykładu mój 10-cio letni Gamo PT-80 z gładką lufą na 10m mieści się z imadła w dwuzłotówce . A mówię o nadprzebiegowym pistolecie z mocno rozkalibrowaną lufą :P ... powtórz test na spokojnie . Postaraj się o max. możliwości unieruchomienia pistoletu i .... nie denerwuj się ;) ... Daras nie obśmiewał Twojego testu ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
musstaffa

... Daras nie obśmiewał Twojego testu ...
Ja to wiem. tylko że daras pisze o celności tzn że lepiej celuje z dmuchawki. Ja zmierzam do ustalenia możliwości tej wiatrówki a przy okazji i przede wszystkim nauczenia się czegoś w tym temacie. Wiem że jestem zielony i wcale sie nie denerwuje i przyjmuję wszystko z pokorą. wiem też że test nie był przeprowadzony na wysokim poziomie i było wiele niedociągnięć plus kiepski śrut.
Wiem też że raczej tym skifem nie zmieszczę się w dwuzłotówce:)) a to że tarczy by mi brakło z 10m to nawet napisałem:)
Zdaje sobie z wielu rzeczy sprawę ale chce się czegoś nauczyć w tym temacie zapewne dojdę do pewnych wniosków i dzięki Wam będzie to szybciej.
Test napewno poprawię.

darasowi i tak jestem wdzięczny bo powiedział mi co i jak żeby dopracowac skifa co by nie kaleczył śrutu.
pozdro
Awatar użytkownika
cga1

Post autor: cga1 »

pablorudnik pisze: Miałem walthera cp 99 compact (ale to BB,s) i ppks-a i powiem tak,że nie dałbym rady z 10m zmieścic się którymś z nich w tarczy 14x14
Nie chwaląc się ale z tego samego ppk/s spokojnie mieszczę się w tarczy 14x14 :) .
Ostatnio zmieniony 2011-06-06, 22:22 przez cga1, łącznie zmieniany 1 raz.
Slavia 630 rocznik 76
Łucznik 87
Umarex 850 pcp
SIG SAUER MCX pcp
Umarex sa 10
CZ 75
Dan Wesson 8
Awatar użytkownika
piotrpek
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: piotrpek »

:(
To niemożliwe i z 5m!
To nie jest test skupienia.
Na 5 m lepiej dziurawi PRO77, a ten to ma rozrzut.
Albo imadło :(.
Albo pistolka :(.
Abo śrut :(.
Jak przestanie powiewać to spróbuje mojego SKIFA. Od nowości w jednych rękach, nie grzebany, nie poprawiany ino oliwiony.
Crosman 3576, 2xŁucznik KL.170, PRO77, Lider S-9, Sharp Innova 1210+Delta 3-9x40
musstaffa

piotrpek pisze::(
To niemożliwe i z 5m!
To nie jest test skupienia.
Na 5 m lepiej dziurawi PRO77, a ten to ma rozrzut.
Albo imadło :(.
Albo pistolka :(.
Abo śrut :(.
Jak przestanie powiewać to spróbuje mojego SKIFA. Od nowości w jednych rękach, nie grzebany, nie poprawiany ino oliwiony.
możliwe możliwe.
Powodów pewnie wiele.. zamocowanie nie było najstabilniejsze a i śrut kiepski. ale chętnie zobacze Twój test.

Mój skif niestety kupiony jako używka choć w bdb stanie wizualnym przynajmniej rozkalibrowania lufy też nie stwierdzam ale może to srut taki trefny albo egzemplarz skifa
piotrpek pisze::(
Od nowości w jednych rękach, nie
i nie tnie CI śrutu?

[ Komentarz dodany przez: Rlyeh: 2011-06-06, 22:52 ]
Opcja "Edytuj" zamiast "Odpowiedz" minutę po poprzednim wpisie.
Ostatnio zmieniony 2011-06-06, 22:52 przez musstaffa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Daras ale my nie mówimy o celności tylko o skupieniu.
To pokaż mi to skupienie, bo ja nie widzę go na tych tarczach. Piszesz że skupienie jako takie, a ja Ci powiem że skupienia nie ma wcale. Zresztą jedno od drugiego zależy, będziesz miał słabe skupienie to i celność będziesz miał taką samą. Jak już pisałem, nic wielkiego z tego pistoletu nie uzyskasz, choć byś nie wiem jak się starał to i tak kiszka.
Sam widzisz że ten pistolet nie nadaje się nawet do testów, jedyny jego plus to fajny wygląd i możliwość strzelania z normalnego śrutu, szkoda tylko że pistolety na kulki są celniejsze. Zaś jeszcze co do śrutu to na 5 metrów nie ma żadnego znaczenia jaki to śrut. Odległość jest tak mała że wszystko powinno być chociaż pod złotówką. Już nie pamiętam kto, ale ktoś z naszego forum zrobił testy pogiętym exactem i co się okazało że na małej odległości te wgnioty nie dyskwalifikują śrutu. Więc wniosek jest tylko jeden, ten pistolet to wielkie gówno, a jak powszechnie wiadomo z gówna bata nie ukręcisz. :mrgreen:
guntuning.com
Awatar użytkownika
pablorudnik

cga1 pisze:Nie chwaląc się ale z tego samego ppk/s spokojnie mieszczę się w tarczy 14x14 :) .
No to niezle,ja pykałem w grudniu z jednego i drugiego (99 i ppks przy - 12 st.) i pewnie dlatego tak słabo było.Ppks pózniej leżał u kolegi który bawił się zaworem,przed wysyłką wywaliłem jedną bombiczkę (jakąś no name) dla sprwdzenia,ot popatrzyłem jak bb,s odbijają cię od płyty wiórowej na 17m :mrgreen: .To nie dla mnie zabawki.

Ps.A najlepszy fun miałem jakiś miesiąc temu,jak w raczkach miałem keseru 5,5mm,z 10m mieściłem się w 5l puszce(raczej mini beczce) po piwku... :mrgreen: .
Abenader

Post autor: Abenader »

Darek strzelasz też z dmuchawki ??? Indianin ! Wybacz ... Musiałem zażartować :)
Hatsan 125 TH 6.35 , No name 6x42 .