W wiatrówce zrobiłem korekte dopasowania magazynka i pistoletu gdyż jak już wiadomo skif tnie śruty wlotem lufy bo magazynek nie pracuje jak powinien. Tak więc wyeliminowalem to kaleczenie śrutu. Teraz śruty nie lecą łukiem, kazdy strzał ma podobną energię kinetyczną ( i o wiele większą) a i powtarzalność się bardzo poprawiła. Mimo że ten "zielony" śrut brudzi palce i wyraźnie ma mniejszą dokładność wykonania osobiście nie widzę różnicy w celności ani energii kinetycznej (dzięki obserwacji zanurzania się w plastelinie, mimo różnego kształtu zagłebia się mniej wiecej tak samo).
Nabój CO2 Mosa 11.5g. Przed testem wykonał około 25 do 30 strzałów więc już nie pierwszej świeżości

Warunki testu. Test, że tak powiem mieszany warunkowo Dziś dostałem śrut wieje nieco więc na zewnątrz odpadało. Dlatego strzelałem w pokoju ale ponieważ nie było 5m więc tarcza z kulochwytem plastelinowo tekturowym znajdowała się na balkonie. Dlatego wpływ wiatru może być ale raczej minimalny. Większy wpływ na brak precyzji testu może być fakt że pistolet był zamocowany w imadełku za lufę i niestety mimo dość mocnego ściśnięcia (więcej sie juz bałem) poprzez szmatkę mial tendencje to ruszania się góra dół. Ponadto imadło było przykręcone do stolika o wątpliwej sztywności. Podczas testu starałem się stabilizować wiatrówkę ale niestety przy naciąganiu możliwe że pistolet się nieznacznie przemieszczał. Stad też skupienie w pionie jak widać jest nieco gorsze.
Wykonałem 4 serie po 10 strzałów. Każdy kolejny test (seria) skupienia jak widać jest lepszy. Zapewne wynika to z tego że lepiej stabilizowałem pistolet w trakcie oddawania strzału jak i naciągania. Kwestia wprawy i doświadczenia. Myślę ze kolejne testy wyszły by jeszcze lepiej.
Jak widać skupienie jako takie choć odległość to tylko 5m. Przy odl 10m możliwe że nie zmieściło by się w tarczy choć tak jak mówie: warunki zamocowania pistoletu nie były najlepsze.
Jeśli popełniłem jakieś błedy proszę pisać postaram się poprawić. choć przy nastepnym teście muszę wykombinować coś by pewnie zamocować pistolet w imadle. budowa (kształt) lufy nie ułatwia tego niestety.
Test i rodzaj śrutu przedstawią zdjęcia. Zapraszam