Montaż do lunety

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Spolka

Montaż do lunety

Post autor: Spolka »

Jaki będzie najlepszy montaż do lunety gamo na wiatrówkę Hatsan?????
Awatar użytkownika
krystian

Post autor: krystian »

ta luneta nie nadaje sie na hatsana ...

Ale montaż wystarczy zwykły chiński najlepiej jedno czesciowy

krystian
Lgm2 + Doc
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

Najlepszy będzie
BKL jednoczęsciowy.
możesz rozważyć też SportsMatch i B-Square.
Niestety wszystkie one kosztują.
z tańszych: jest jeszcze AccuShot i montaże Delty, jak jest z Deltą nie wiem, ale Accushota raczej nie polecam - a to dlatego, że jest niewiele lepszy od chińskich montaży a wiele od nich droższy.
Myślę, że minimum to
Accushot 2-częściowy średni - koło 60zł za nowy
choć naprawdę bardziej polecam poszukać używki SM'a dwuczęściowego - ja kupiłem za 80zł nieużywany (ale rozpakowany z pudełka) więc używany powinno Ci się udać dopaść taniej.
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
Awatar użytkownika
pj26

Post autor: pj26 »

Gamo takie z allegro? z białymi bądź złotymi napisami? to chińszczyzna na poziomie tasco i żaden montaż nie pomoże. Hatsan rozwali ją jak nie po 1 to po kilku pudełkach śrutu. By coś doradzić to montaż 1 częściowy koniecznie, najlepiej na 4 śruby. Szynę przemyć benzyną czy spirytusem (odtłuścić) można posmarować rozpuszczoną kalafonią szynę i montaż a potem porządnie dokręcić. Dużo daje z mojego doświadczenia jakiś element stopujący. Czy to fabryczny kołek w montażu czy coś własnej roboty.
Swoją drogą intrygują mnie lunety Gamo te "oryginalne" z tłoczonymi napisami. Tylko jedna firma w Polsce je sprzedaje. Kaliber. http://kaliber.com.pl/katalog.php?kateg ... nd=Poka%BF
Jeśli fabryka Gamo zakłada je na swoje najsilniejsze modele to może są coś warte? ceny też przystępne (kiedyś je sprzedawali na allegro) za model 3-9x40 chcieli jakieś 170 -190zł z tego co pamiętam.
The South will rise again!
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Accushot średni - za swój egzemplarz dałem 40 PLN. Żyje. Co więcej, ma się wyśmienicie, żadnych wyszczerbień, nie ślizga się. Lupy zmieniam jak rękawiczki, do każdej jest osobny montaż - i nie mogę powiedzieć, żebym nie był zadowolony z tego montażu. Uściślając - by Leapers.

A jaki montaż będzie najlepszy - jak już koniecznie chcesz w ten sposób zabić biedne Gamo ;), to dobierz wysokość montażu pod lupę, tzn. nie bierz wysokiego montażu, jeśli spokojnie wejdzie na niski lub średni. Nie podałeś nam żadnych parametrów patrzałki, więc średnio możemy pomóc.
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

Mój Accushot sprawował się dobrze dopóki raz go nie zdjąłem, potem miałem trochę problemów - siedział krzywo i jeździł. W końcu go solidnie dokręciłem i siedział. Teraz znów musiałem zdjąć i wygląda jakby go było coraz mniej pod śrubami ;)
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
virus

Post autor: virus »

moj accushoot ma się sobrze i nie jeździ, a parę razy już był ściągany
HW97K by Hogan + DOT 6x24x42 MD
IŻ-38
Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: DZIKIslupsk »

Koledzy nie chcę zakładać nowego tematu bo mam tylko jedno małe pytanie. Jaka musi być wysokość stopki w montażu na tubus 30mm żeby pasował do obiektywu x42. Chodzi o to by luneta nie była odsadzona wysoko, ale tak, że wejdzie jeszcze spokojnie osłona Butler Creek i został minimalny luz lub żeby go nie było?
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12