Skrót CFR
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Skrót CFR
Witam. Mam pytanie do koleżeństwa-fachowstwa: co oznacza skrót CFR w karabinkach GAMO? Chcę kupić GAMO CFR Whisper IGT 4,5mm. W tej chwili nieosiągalna (dopiero ok. IIkwartału). Jest wiatrówka GAMO Whisper IGT 4,5mm (bez skrótu CFR) i jedyną zasadniczą różnicą widoczną na zdjęciach są przyrządy celownicze. W CFR muszka jest w tunelu, w "zwykłej" nie jest chroniona. Czy ten skrót (CFR) może dotyczyć tej różnicy? Proszę też o rozwinięcie skrótu.
Życząc samych 10 pozdrawiam
Mariusz
Życząc samych 10 pozdrawiam
Mariusz
POZDRAWIAM - MARIUSZ
CROSMAN BENJAMIN TRAIL NP + Center Point 3-9x40
CROSMAN 3576
CROSMAN 3576
-
- Ściepnik
Nie wiem co znaczy CFR, ale IGT dla mnie dyskwalifikuje wiatrówkę. Nierozbieralna, nienaprawialna sprężyna gazowa, bez możliwości regulacji energii, parę osób pisało że gazu tam jest różnie, jak im się w fabryce dmuchnęło, stąd może mieć 14J, a może 19J. Jeśli gas ram to tylko Theobena w Theobenach, albo HW.
-
- Ściepnik
-
Witam. Miałem plujkę na CO2 z magazynkiem, klasycznie łamaną, z dolnym naciągiem za sprężyną.... Teraz po prostu chcę wypróbować nowinkę - sprężynę gazową. Jak się sprawdzi, to dobrze - jeśli nie, zrobimy następną wymianę.
POZDRAWIAM - MARIUSZ
CROSMAN 3576
CROSMAN 3576
-
http://www.militaria.pl/gamo/wiatrowka_ ... _p7257.xml
Tłumaczony każdy skrót oprócz CFR
Ale tutaj:
http://www.aceros-de-hispania.com/gamo- ... hisper-igt
już nieco więcej
Całkiem Fajny Rebus
Tłumaczony każdy skrót oprócz CFR

Ale tutaj:
http://www.aceros-de-hispania.com/gamo- ... hisper-igt
już nieco więcej

Całkiem Fajny Rebus
Ostatnio zmieniony 2013-01-10, 13:56 przez Starszy_Pan, łącznie zmieniany 1 raz.
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
*/ CPR=CustomPabloRudnik
-
-
SWA - The Shock Wave Absorber - opatentowana i stosowana w mocnych karabinach sprężynowych Gamo stopka kolby zakończona elastycznymi wkładkami. Absorbują nawet o 74% wstrząsów (zarówno ich siły, jak i dystansu, na jakim występuje) więcej niż inne stopki. 3 elastyczne, wyjmowane wkładki pozwalają dostosować sztywność stopki do potrzeb i upodobania strzelca.
To jest oznaczenie systemu absorbującego - SWA.
Natomiast nadal nie wiem, co oznacza skrót CFR, CFX, CF+X czy sam CF (bo i z takim się spotkałem).
To jest oznaczenie systemu absorbującego - SWA.
Natomiast nadal nie wiem, co oznacza skrót CFR, CFX, CF+X czy sam CF (bo i z takim się spotkałem).
POZDRAWIAM - MARIUSZ
CROSMAN 3576
CROSMAN 3576
-
A ja gdzieś wyczytałem, że jest możliwość regulacji ciśnienia w cylindrze przez dopompowanie lub upuszczenia powietrza. Nie pamiętam tylko czy to chodziło o GAMO. Być może jakieś inne rozwiązanie w karabinku innej firmy? Tak czy inaczej wszystkie IGT są reklamowane jako ciut podlimitowe (16J). No cóż - postrzelamy, zobaczymy....witeg pisze:Nie wiem co znaczy CFR, ale IGT dla mnie dyskwalifikuje wiatrówkę. Nierozbieralna, nienaprawialna sprężyna gazowa, bez możliwości regulacji energii, parę osób pisało że gazu tam jest różnie, jak im się w fabryce dmuchnęło, stąd może mieć 14J, a może 19J. Jeśli gas ram to tylko Theobena w Theobenach, albo HW.
POZDRAWIAM - MARIUSZ
CROSMAN 3576
CROSMAN 3576
-
-
- Ściepnik
Mariusz są generalnie dwa rodzaje sprężyny gazowej - gas ram i gas strut. Pierwszy jest rozbieralny, można regulować w nim ciśnienie wedle upodobania (w pewnym zakresie), jak puszczą uszczelnienia można za niewielkie pieniądze naprawić. Drugi zamknięty, nierozbieralny, jak coś puści to do wyrzucenia, a puścić może jak wyjdziesz postrzelać na mróz i wrócisz z karabinkiem do ciepłego domu (różnice w rozszerzalności cieplej materiałów i szczelność idzie... na spacer), nic nie poprawisz, nie naprawisz, nie wyregulujesz. System IGT i ten crosmanowy NP to gas struty, ze wszystkimi wadami tego rozwiązania i jedną zaletą - można trzymać napiętą ponoć dowolnie długo, ale wg mnie to może być istotne jedynie przy wykorzystaniu wiatrówki do polowania, a ta opcja w naszym kraju jest niedozwolona, więc nie ma co jej nawet brać pod uwagę.
Jak pisałem jeśli chcesz sprężynę gazową to gas ram Theobena, czyli HW 90 i Theobeny.
ps.
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php ... gt&start=0
Jak pisałem jeśli chcesz sprężynę gazową to gas ram Theobena, czyli HW 90 i Theobeny.
ps.
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php ... gt&start=0
-
- Ściepnik
Witek dobrze pisze
Ja mam Theobena Evolution i mogę Ci szczerze polecić. Mój był zdeczko "zleżały w piwnicy" i nie pierwszej już młodości. Dopiero po fachowym przeglądzie w Cekausie, (wymianie tego-i-owego, odpowiedniej regulacji) mam karabinek którym mogę się pochwalić
...I jak się nauczę strzelać, to będę nim robił "hiszpańskie skupienia" 

orzeszki....koniecznie 

-
- Ściepnik
-
Do witeg: Sorry, ale nie wiem gdzie na laptopie jest klawisz SCROLL - dlatego nie potrafię zacytować fragmentu Twojego postu. Ale nie szkodzi (chyba). W każdym razie dzięki za informację. Tak jak pisałem wcześniej, ma być to mój pierwszy IGT i do tego na raty. Poza tym niesamowicie podoba mi się jego wygląd i umiarkowana cena. Skorzystałem z linku i rzeczywiście HW i Theobeny są mocno intrygujące, niestety cena jest na razie na zbyt wysokiej półce. Za jakieś 8-9 miesięcy wejdę na ten poziom, ale teraz jednak popróbuję z tym gas-strutem. Dzięki.
POZDRAWIAM - MARIUSZ
CROSMAN 3576
CROSMAN 3576
-
Jednak chyba nie to. Wszedłem na hiszpańskie strony i tam karabinek ze stałą lufą ma też oznaczenie CFX.Spider pisze:Canon Fijo Rifle
Chodzi chyba o sprzęt ze stałą lufą (czyt. dolny naciąg) - ale głowy nie dam sobie uciąć
właściwie to tylko tego R nie jestem pewien
POZDRAWIAM - MARIUSZ
CROSMAN 3576
CROSMAN 3576