Hatsan 99. Pytań kilka

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

mani3k_X

Hatsan 99. Pytań kilka

Post autor: mani3k_X »

Witajcie

Sprzedałem swojego crosmana vantage i kupiłem H99. Właśnie do mnie przyszedł i powiem, że ładna ta bestia. Dodam jeszcze, że planowałem kupić H95 bo wiem, że jest mniej problematyczny ale mod. 99 był tańszy o niemal 200 zł i ładniejszy. No i po pierwszych "uch' i "ach" pojawiły się pierwsze zgrzyty. Mianowicie:

1) Spust strasznie lata na wszystkie strony. Da się go wyregulować, czy walnięty?
2) Napinacz sprężyny (tak to się chyba nazywa, chodzi mi o to pod lufą) też lekklo lata, a wydaje mi się, że nie powinien.
3) Blokada lufy chodzi strasznie ciężko i działa mi na nerwy. Klasycznie łamana "puknięciem" w lufę było lepszym rozwiązaniem. Da się coś z tym zrobić żeby chodziła lżej?
4) Czy przy rozbiórce w celu przesmarowania powinienem zwrócić na coś uwagę? Moje doświadczenie, to wspomniany wcześniej vantage, a hatsan wygląda na bardziej skomplikowanego.

Za miesiąc, może dwa zamierzam wysłać go do cekausa na poprawki, teraz brak funduszy. Do tego czasu chciałbym postrzelać pudełkowym. Dodam jeszcze, że zabawka jeszcze nie strzelana, bo ten spust i napinacz mi się nie podobają.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Ad. 1. Naciągnij karabinek i na zapiętym systemie spust ma nie latać :!
Ad. 2. W wielu egzemplarzach lata Natomiast H99 to mocno nieudany wytwór i od samego początku były niedoróbki.
Ad. 3. Ta blokada , to zmora tego produktu . Notorycznie się zacinała . Blokowało lufę w kilku położeniach . Generalnie skopiowano to ze Slavii w mocno nieudany sposób. Jakoś nie chciało się to poprawić .

Ad. 4. Po prostu umyj system , a potem prawidłowo (czyt. oszczędnie ) posmaruj. I fajnie by było jakby nie zostały żadne części ... :lol:
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Odeślij to, póki śladów nie narobiłeś. Jeśli masz mieć trochę kasy później to i później kupisz jakąś europejską używkę.
mani3k_X

Jeśli chodzi o wiatrówkę, to zastanawiałem się nad hatsanem 95 i 99. Jeśli mój egzemplarz będzie zdrowy, to nie będę go odsyłać. Sprawdziłem spust przy napiętej sprężynie. Cholerstwo lata na boki. Z tego co wyczytałem na tawernie bodajże, to 99 nie jest taki zły. Teraz trochę mnie zmartwiliście
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

Lepiej odeślij - jak Robert radzi, zanim rozkręcisz....z gówna bata nie ukręcisz. :/
Idą Święta - może wpadnie Ci jakaś kasa pod choinkę? :idea: Zimą można wyrwać sporo fajnych i dopracowanych używek na forach i portalach.
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
Awatar użytkownika
green_thunder

Cortez pisze:.z gówna bata nie ukręcisz
...łoj tak, łoj tak...szczególnie z tureckiego...
mani3k_X

Widzę, że są skrajne opinie na temat hatsana t=6988link. Wiem, że H99 jest przekombinowany względem H95, ale nie zamierzam też jeździć na zawody. Ot tarcza na jakieś 30m i puszki na 50m. Teraz interesuje mnie ten spust co mi lata na boki przy napiętej sprężynie. Czy tak ma być, czy jednak walnięty.
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

mani3k_X pisze:... czy jednak walnięty...
...toć Przemek już odpowiedział, że walnięty... :roll:
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
Awatar użytkownika
green_thunder

mani3k_X pisze:tarcza na jakieś 30m i puszki na 50m
...to nieważne do czego, ważne z czego...a to jest niesprawny, uszkodzony, byle jaki karabin...
Awatar użytkownika
Jacentus
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Jacentus »

@mani3k_X, a trza było najpierw pojechać do okolicznych strzelców, pomacać, pooglądać, postrzelać z różnych modeli - nie miałbyś takich problemów :P.
Daystate MK3 FT-R
mani3k_X

Z tego co się orientuję, to nie ma w mojej okolicy żadnych znawców. Poza tym wiedziałem co kupuję i czytałem różne fora przed zakupem. Wychodzi z nich, że H99 to przyzwoity średniak. Po prostu dostałem egzemplarz z walniętym spustem i teraz czeka mnie zabawa w odsyłanie pukawki. Może facet będzie miał H95 za małą dopłatą.

W każdym razie dzięki za info.