HW45

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Wypadałoby minimum rozkonserwować pistolet i nasmarować właściwymi smarami :idea: ... czyli wypadałoby rozebrać ... :!

Nie rozbierzesz , to dłuugo będziesz miał diesla i pistolet będzie strasznie kopał , co nie oznacza , że nie można z niego strzelać ;) ... sam we właściwym momencie , dojdziesz do zasadnych wniosków czy tuningować czy wystarczy Ci fabryczna fabryka ... ;)
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Kostek

Post autor: Kostek »

A więc ten tuning nie jest wcale wymagany do poprawnego działania. Na początku myślałem że zakup w sklepie HW45 będzie wymagał poprawek zanim oddam pierwszy strzał.

Jeżeli nie trzeba nowego HW45 rozbierać i smarować, to dobrze. Postrzelam trochę z wersji fabrycznej, a jak będą problemy to wtedy pomyślę nad oddaniem go do tuningu.

To że "giwera" będzie kopać to nawet i fajnie, bo jak to opanuję (po iluś tam paczkach śrutu :lol: ) to przynajmniej będę miał przewagę nad kumplami :)

Swego czasu strzelałem z długiej wiatrówki (niestety nie znam modelu), która dość mocno kopała, z tego co mi wiadomo, miała ona ok. 12 J. Dość przyjemnie uczucie :)
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Michał »

Kostek pisze:To że "giwera" będzie kopać to nawet i fajnie,
Ale nie idzie w parze z celnością.:D

*Pomyłkowo napisałem o Hw40 z tym pompowaniem,dlatego poprawiłem żeby nie wprowadzać w błąd.
Ostatnio zmieniony 2013-08-06, 10:29 przez Michał, łącznie zmieniany 2 razy.
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Kostek pisze:A więc ten tuning nie jest wcale wymagany do poprawnego działania
.. tuning nie , ale przegląd zerowy jak najbardziej :!
Kostek pisze: jak będą problemy to wtedy pomyślę nad oddaniem go do tuningu.
... może być tak , że do naprawy ... :/
Kostek pisze:Jeżeli nie trzeba nowego HW45 rozbierać i smarować, to dobrze.
... trzeba :! ... ale , to Twój pistolet , Twoja zabawka , Twoja kasa ... ;)
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Kostek

Może źle mnie zrozumiano. Ja wiem że z biegiem czasu i używania należy smarować części. Mnie chodziło tylko o to że jak kupię sprzęt nowy w sklepie (AK Hobby) to czy będę mógł z niego strzelać nie rozbierając go na "dzień dobry". Z tego co czytałem to HW45 chyba nie jest to aż taki niewytrzymały bubel ?

No chyba że się mylę, a opinie co do tej "zabawki" są nieprawdziwe ?
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Z reguły nowe wiatrówki są nasmarowane smarami "magazynowymi" - coby nie zardzewiały przed sprzedażą, przegląd zerowy to wymiana smarów na eksploatacyjne. Nie jest to kwestia solidności wykonania, a doboru smarów. HW nie miałem, ale skoro Hiszpan63 mówi, że ten przegląd zerowy by się przydał, to pewnie ma rację, w każdym razie ja się z nim spierał nie będę. ;)
Kostek

To teraz zaczynam się poważnie zastanawiać nad zakupem. Jak ma mi się rozlecieć w rękach na pierwszej paczce śrutów, to ja dziękuję :-?
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Nie rozpadnie się tylko tu chodzi o to żeby służyła Ci dłużej,nasmarowanie odpowiednimi smarami pozwala na mniejsze zużycie elementów konstrukcyjnych w wiatrówkach,co przedłuża żywotność.Poczytaj trochę na temat konserwacji wiatrówek,a będziesz wiedział o co chodzi.
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Nikt nie mówi , że pistolet się rozleci . Po prostu wszystko jest kwestią wiedzy i oczekiwań od sprzętu :! Ja i wielu Kolegów wymaga od sprzętu bezwarunkowej kultury i powtarzalności strzałów . Tego niestety żaden pudełkowy pistolet/karabinek nie zapewnia :idea:

Jak wspomniał Witeg ... smary magazynowe trzeba usunąć i zastąpić je smarami roboczymi :idea: .. w odpowiedniej ilości . Wypada jeszcze odwrócić prowadnicę pistoletu do tyłu . Zyskuje kultura pracy , pozbywamy się diesla , pistolet robi się spokojniejszy na obu stopniach naciągu i nie spalimy uszczelki tłoka . Nie zatrą się prowadnice pazurów naciągu i z mniejszym oporem będziesz pistolet naciągał . Generalnie same plusy przeglądu zerowego czy tuningu ... :P

Jeśli tego nie zrobisz , to po prostu będziesz strzelał jak jest , a pistolet się nie rozpadnie , tyle ze skrócisz jego żywotność . Pamiętaj , że to sprężynówka za spore pieniądze i należy o nią zadbać . Nie chcesz nic grzebać , to kup HW40 lub HW75 ... :P
Kostek

Z tego co się dowiedziałem, nikt z airgunservice już nie zajmuje się krótkimi wiatrówkami :roll:

Sam nie rozbiorę i nie przesmaruję na pewno, tym bardziej że stracę gwarancję i przy okazji pewnie coś zepsuję...

Jaki żywot czeka HW45 na fabrycznych smarach itp... ?
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Kostek pisze:Jaki żywot czeka HW45 na fabrycznych smarach itp... ?
Zależy od tego ile będziesz z niej strzelał i dbał,a rozbiórka nie powinna być kłopotliwa,z jednym minusem tracisz gwarancję.Ale szczerze wolałbym stracić gwarancje i przesmarować ją sam niż po kilku paczkach wystrzelonego śrutu dawać ją do serwisu.
Kostek

Łatwo jest to mówić komuś kto na wiatrówkach zjadł nie jedne zęby, ale dla kogoś kto nie ma o tym pojęcia to już nie jest wesoło.

Gwarancja jest na 3 lata, i jak mi w tym czasie coś padnie to oddam na gwarancję.
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Kostek pisze:Łatwo jest to mówić komuś kto na wiatrówkach zjadł nie jedne zęby
...eee zęby mam jeszcze swoje, :P napisz skąd jesteś dokładnie to może było by łatwiej znaleźć jakiegoś usera w pobliżu Twojego zamieszkania,a potem to już tylko dogadanie i tyle. :D No ale to już zależy od Ciebie,do niczego nie namawiam.
Kostek

Mieszkam w takiej dziurze że masakra :) W okolicach Gorlic w Małopolsce.
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

Kostek pisze:Mieszkam w takiej dziurze że masakra W okolicach Gorlic w Małopolsce.
Nie chrzań, że w dziurze :! W Galicji nie ma dziur :! Bo Cię do szkoły katów wyślemy :oops:
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik