Zakup wiatrówki i ... mętlik w głowie

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

spec

Post autor: spec »

Obawiam się zakupu wysyłkowego od nieznanej osoby... Wolałbym przez forum ale nie widzę nigdzie nic ciekawego.
A to? http://allegro.pl/bmk-40-4-5mm-i3451071630.html
dość mocne przeróbki.
witeg, pewnie mówisz o tym: http://allegro.pl/wiatrowka-weihrauch-h ... 65017.html
na razie licytacja i jedynie odbiór osobisty :/
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Tak. Ale też bym się obawiał kupowania w ciemno karabinka za ok. 1000zł.
Ta BMK 40 z beżowego w końcu poszła? Bo jakoś nie widzę ogłoszenia.... No i w końcu BMK 30 też z beżowego nowy kolega zen88 kupuje?
Bo te dwa karabinki chyba były najbezpieczniejszymi ofertami.
spec

Szczerze mówiąc bardziej podobają mi się wiatrówki klasycznie łamane. Nie wiem może to głupie ale po oglądnięciu zdjęć wypadków podczas strzelania z chińskich zabawek wolałbym aby nikt nie pchał palców przed sprężynę.
Tak się zastanawiam, może takie coś zakupić:
http://allegro.pl/weihrauch-hw-30-i3445956836.html
i podesłać komuś na sprawdzenie i ewentualny tuning aby można było strzelać na większe odległości?

Oglądając zakończone aukcje znalazłem:
http://allegro.pl/show_item.php?item=3430138900
świetnie wygląda ten sprzęt.
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Jeśli myślisz o podnoszeniu energii HW 30 to powyżej 9-10J raczej nie jest dobry pomysł, strzelać na dalsze dystanse się da, ale ze sporymi poprawkami i efektownej destrukcji np. butelek się nie spodziewaj.
Najszybszym, najpewniejszym i finalnie niekoniecznie najdroższym sposobem byłoby kupienie nowego karabinka (Slavia 634, Hatsany, może Crosman Vantage/Copperhead....) w Cekausie, zapytaj np. Hiszpana63 (to jeden z ich agentów na tym forum ;) ), co mają do zaproponowania. Dostaniesz karabinek nieco drożej, niż gdzie indziej, ale nie będziesz musiał nic poprawiać, martwić się, ze lufa krzywo, gdzieś luzy, coś skrzypi, brzęczy...
Kupując nowy karabinek gdzie indziej powinieneś doliczyć sobie parę zł na przegląd zerowy wiatrówki + ewentualne koszty przesyłek.
Kupowanie używanego szczególnie na Allegro wiąże się z pewnym ryzykiem, z moich doświadczeń, za każdym razem potrzebna była rozbiórka, smarowanie, często wymiana sprężyny, uszczelek, zdarza się też czasem potrzeba kupienia drugiej wiatrówki jako dawcy narządów... w każdym razie dobrze sobie zostawić min. 100-200zł zapasu na dodatkowe wydatki, i raczej odbierać osobiście, żeby uniknąć większych niespodzianek.
W miarę bezpieczne jest kupowanie używek na forum, ale powinieneś się uzbroić w cierpliwość, bo czasem po prostu trzeba poczekać na odpowiednią ofertę.
spec

witeg, dzięki, właśnie tak zrobię. Już mi przeszło kupowanie używek z allegro :-)
Poczekam chwilę może na forum coś będzie ciekawego a jak nie to wezmę Slavie 634 po przeróbkach, no chyba, że dozbieram do HW50.

HW to faktycznie taki fenomen? Ludzie piszą, że wolą styraną HW niż nową Slavie... Faktycznie?
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Michał »

Jedni wolą Hw inni Slavie,kwestia gustu,ale moim zdaniem oba karabinki są godne polecenia z tym że Hw bierze górę nad Slavią,ale to tylko moje skromne zdanie. :D
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
Awatar użytkownika
mahonxx

Post autor: mahonxx »

@spec pogadaj z tym kolegą http://www.wsststrzelec.pl/profile.php? ... rofile&u=7
ma naprawdę ładne HW30 w pięknej osadzie i z tego co rozmawiałem chciał sprzedać.
edit: przepraszam oglądanie profilu wymaga na naszym forum zalogowania.
jakby co to szukaj mazgier
www.wsststrzelec.pl
AATX200+mDOT hatsan 25 supercharger+Alchemik inside HW100_BushnellXLTremington 1858 new army .44
Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: DZIKIslupsk »

mahonxx pisze:@spec pogadaj z tym kolegą http://www.wsststrzelec.p...viewprofile&u=7
Kolego mógłbyś dodać tylko fotki? Bo żeby zobaczyć to HW trzeba być zarejestrowanym, a rejestrować się tylko po to żeby kilka zdjęć zobaczyć.
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
Awatar użytkownika
mazgier

Post autor: mazgier »

Od razu prostuję - chyba pojawił nam się mały szum na łączach ;) bo absolutnie nie planuję mojej Niuni sprzedawać.

Obrazek

Jak się taką ślicznotkę złapało to już się jej z rąk nie wypuszcza :mrgreen:
AA S400F (custom) & mDOT / HW30S (custom) & Nikko 3-7x32 AO
zen88

Post autor: zen88 »

Widzę że o mojej tranzakcji jest glosno. Tak kupuje tą BMK 30 z beżowego. Czekam tylko na zaksiegowanie przelewu. ;)
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Oj tam od razu głośno, słychać tylko na dwa posty obok :)
Odnośnie fenomenu HW, to trochę jak samochody VW, tylko jakość ostatnio tak na pysk nie leci. Są dobre/bardzo dobre, ale nie jedyne, jedni je uwielbiają, inni mniej.
Ja wybierając pomiędzy Slavią a HW, kupiłem kilkuletnie Gamo 440 i nie mam zamiaru go zamieniać. Nie jest to ideał, ale nawet jak mi się zdarzy strzelić z czegoś lepszego ( typu HW77, Theoben, HW 90, Diana 48...), to po chwili zauroczenia, stwierdzam- eee, chyba wolę Gamonia :lol:
XKaroll

Post autor: XKaroll »

witeg pisze: kupiłem kilkuletnie Gamo 440 i nie mam zamiaru go zamieniać. Nie jest to ideał, ale nawet jak mi się zdarzy strzelić z czegoś lepszego ( typu HW77, Theoben, HW 90, Diana 48...), to po chwili zauroczenia, stwierdzam- eee, chyba wolę Gamonia :lol:
Mam dokładnie tak samo :mrgreen:
Gamo Hunter 440 + DOC 3-9x40
Crosman 2240 custom + BSA S4x32
Dan Wesson 8
Start 2
Awatar użytkownika
mahonxx

Post autor: mahonxx »

mazgier pisze:Od razu prostuję - chyba pojawił nam się mały szum na łączach ;) bo absolutnie nie planuję mojej Niuni sprzedawać.

Obrazek

Jak się taką ślicznotkę złapało to już się jej z rąk nie wypuszcza :mrgreen:
Przepraszam Marcin za zamieszanie, ostatnio jak Długi strzelał, to myślałem że chce kupić, a jak chce kupić, to penie chcesz sprzedać...e taka logika :mrgreen:
www.wsststrzelec.pl
AATX200+mDOT hatsan 25 supercharger+Alchemik inside HW100_BushnellXLTremington 1858 new army .44
spec

Gamo starsze z tego co wyczytałem to całkiem niezły sprzęt ale nowe mają sporo plastiku...

Na pewno gdybym miał okazje postrzelać z jakiegoś modelu na żywo to sporo by mi pomogło w decyzji a tak to tylko opieram się na opiniach innych....

Ale za to z każdym dniem dowiaduje się czegoś nowego :-)
spec

I chyba doszedłem do końca poszukiwań.

Zakupie HW50S lub HW95. Powinny być z jednej strony na tyle mocne i z drugiej na tyle delikatne aby sobie rekreacyjnie postrzelać.
Gdyby ktoś chciał sprzedać lub wiedział, ze ktoś sprzedaje proszę o cynk :)