Ostrzeżenie
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Ostrzeżenie
Witam
chciałbym ostrzec wszystkich przed nadmierną regulacją spustu w h90 sas qt...
Dziś chciałem "uwrażliwić" spust i po przekręceniu odpowiednią śrubką załadowałem śrut...
Niestety przez nadmierną regulację karabin wystrzelił w momencie składania lufy...
Na szczęście nic nikomu się nie stało...
chciałbym ostrzec wszystkich przed nadmierną regulacją spustu w h90 sas qt...
Dziś chciałem "uwrażliwić" spust i po przekręceniu odpowiednią śrubką załadowałem śrut...
Niestety przez nadmierną regulację karabin wystrzelił w momencie składania lufy...
Na szczęście nic nikomu się nie stało...
Nowy nabytek FWB 300 
Hatsan 90 STG SAS QT + Tasco 8x56
Crossman 1077 + Gamo 3-7x28
Stary Record

Stary Record
-
-
- Ściepnik
Tak to już jest jak się czytać nie chce....
Taki stary i znany już tekst i wcale nie trudny do odszukania!
http://www.airguns.pl/warsztat-budowa-r ... ustu-tx200
Taki stary i znany już tekst i wcale nie trudny do odszukania!
http://www.airguns.pl/warsztat-budowa-r ... ustu-tx200
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... 

-
-
- Ściepnik
... ja ostrzegam przed nadmierną regulacją spustu w każdym karabinku sprężynowymsickboy pisze:chciałbym ostrzec wszystkich przed nadmierną regulacją spustu w h90 sas qt...

Do tego wszystkiego , generalnie spusty reguluje się na naciągniętym karabinku i łatwiej wtedy wyczuć granicę możliwości regulacji . Tyczy się to wszystkich karabinków , a nie tylko Hatsana .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
- Ściepnik
Hiszpan63 pisze:
Do tego wszystkiego , generalnie spusty reguluje się na naciągniętym karabinku i łatwiej wtedy wyczuć granicę możliwości regulacji . Tyczy się to wszystkich karabinków , a nie tylko Hatsana .

-
- Ściepnik
Nie napisałem , że karabinek załadowany śrutem
... naciągnięty , trzymamy złamaną lufę i kręcimy śrubką do momentu puszczenia tłoka ... od tego momentu pół obrotu wstecz i ... jest spust na pierdnięcie muchy ...
Oczywiście istnieje możliwość , że operację taka będzie trzeba przeprowadzić kilka razy , do momentu pełnej satysfakcji ...
Śrubkami w spuście kręci się wiele razy po zaledwie max. 1/10 obrotu przy zapiętym spuście . Dopiero wtedy można w satysfakcjonujący sposób wyregulować spust . Jeśli ktoś uważa inaczej , to jego sprawa lub jego fart , że akurat udało mu się za pierwszym podejściem .
Strzelectwo , dłubanie przy sprzęcie , to przede wszystkim cierpliwość
... i duża doza umiarkowanego zaufania , tak do sprzętu jak i swoich możliwości majsterkowicza .

Oczywiście istnieje możliwość , że operację taka będzie trzeba przeprowadzić kilka razy , do momentu pełnej satysfakcji ...
... przeciętny szczelacz zrobi jak Kolega . Czyli nic .... lub z automatu spowoduje samostrzał , a w gorszym przypadku bananawiteg pisze:ale przeciętny szczelacz chyba lepiej, żeby kombinacje przy spuście odstawiał jednak jak karabinek nie jest naciągnięty.

Strzelectwo , dłubanie przy sprzęcie , to przede wszystkim cierpliwość

-
- Ściepnik
-
Mea Culpa!!
Zamiast najpierw poczytać, posprawdzać i ew. zapytać ja zacząłem ochoczo i radośnie śrubkami kręcić...
Zamiast najpierw poczytać, posprawdzać i ew. zapytać ja zacząłem ochoczo i radośnie śrubkami kręcić...
Ale czy tym sposobem nie doprowadzimy do pustego strzału?Hiszpan63 pisze: naciągnięty , trzymamy złamaną lufę i kręcimy śrubką do momentu puszczenia tłoka ...
Nowy nabytek FWB 300 
Stary Record

Stary Record
-
- Ściepnik
... jak będziesz trzymał złamaną lufę (mocno blokuj ręką ) , to będziesz wiedział kiedy zeskoczy tłok . Spokojnie na siedząco ...sickboy pisze:Ale czy tym sposobem nie doprowadzimy do pustego strzału?

-
-
- Ściepnik
Ja tam ze spustem nic nie kombinuje bo w mojej ryżowej pompce niewiele to zmieni, twardy do przesady. Prawie całkowicie wykręciłem śrubsko i na tym skończyłem. Jak dojdę do czegoś co można nazwać porządnym sprzętem to wtedy sobie ochoczo i radośnie pokręcę śrubkami 

Strzelam bo lubię :-) AR 50 PCP.
( Celuj w księżyc- jeśli nie trafisz, trafisz między gwiazdy )
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik
Dzięki za podpowiedzi. Może jednak Slawka, mam bliziutko do Czech tak więc z zakupem nie będzie problemu. A co do spustu Crosmana to mam go w nosie i tak cele spadają pomimo twardego spustu, ale sobie poczytam
o regulacji.

Strzelam bo lubię :-) AR 50 PCP.