Ostrzeżenie

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
sickboy

Ostrzeżenie

Post autor: sickboy »

Witam
chciałbym ostrzec wszystkich przed nadmierną regulacją spustu w h90 sas qt...
Dziś chciałem "uwrażliwić" spust i po przekręceniu odpowiednią śrubką załadowałem śrut...
Niestety przez nadmierną regulację karabin wystrzelił w momencie składania lufy...
Na szczęście nic nikomu się nie stało...
Nowy nabytek FWB 300 :)
Hatsan 90 STG SAS QT + Tasco 8x56
Crossman 1077 + Gamo 3-7x28
Stary Record
Awatar użytkownika
darcun16

Post autor: darcun16 »

Sam byłem świadkiem. Trzeba uważać
Slavia 634+DOC 3-9x40 MilDot
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

Tak to już jest jak się czytać nie chce....
Taki stary i znany już tekst i wcale nie trudny do odszukania!
http://www.airguns.pl/warsztat-budowa-r ... ustu-tx200
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
sickboy

Przyznam szczerze, nie czytałem tego i niczego innego w tym temacie.
Jedynie instrukcję od producenta.
Ale szczerze, takiego efektu się nie spodziewałem...
Stary Record
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

sickboy pisze:chciałbym ostrzec wszystkich przed nadmierną regulacją spustu w h90 sas qt...
... ja ostrzegam przed nadmierną regulacją spustu w każdym karabinku sprężynowym :idea: ... to nie są karabinki matchowe :P ... regulacja skoro jest , ma służyć do regulowania , ale wszystko w ramach sensownych możliwości . Akurat w Hatsanie wyprodukowanym z cebulowej stali :lol: z kompletnym brakiem tolerancji ten spust nie jest najwyższych lotów :idea: Fakt , to kopia CD , ale tylko kiepska kopia :!

Do tego wszystkiego , generalnie spusty reguluje się na naciągniętym karabinku i łatwiej wtedy wyczuć granicę możliwości regulacji . Tyczy się to wszystkich karabinków , a nie tylko Hatsana .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Hiszpan63 pisze:
Do tego wszystkiego , generalnie spusty reguluje się na naciągniętym karabinku i łatwiej wtedy wyczuć granicę możliwości regulacji . Tyczy się to wszystkich karabinków , a nie tylko Hatsana .
:-? Nie żebym uczył ojca dzieci robić.... ;) ale troszkę mnie ciarki po plecach przeszły jak to przeczytałem. Przemek może Ty w sposób bezpieczny dla siebie i otoczenia potrafisz tak regulować, ale przeciętny szczelacz chyba lepiej, żeby kombinacje przy spuście odstawiał jednak jak karabinek nie jest naciągnięty. :roll:
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Nie napisałem , że karabinek załadowany śrutem :! ... naciągnięty , trzymamy złamaną lufę i kręcimy śrubką do momentu puszczenia tłoka ... od tego momentu pół obrotu wstecz i ... jest spust na pierdnięcie muchy ...

Oczywiście istnieje możliwość , że operację taka będzie trzeba przeprowadzić kilka razy , do momentu pełnej satysfakcji ...
witeg pisze:ale przeciętny szczelacz chyba lepiej, żeby kombinacje przy spuście odstawiał jednak jak karabinek nie jest naciągnięty.
... przeciętny szczelacz zrobi jak Kolega . Czyli nic .... lub z automatu spowoduje samostrzał , a w gorszym przypadku banana :! Śrubkami w spuście kręci się wiele razy po zaledwie max. 1/10 obrotu przy zapiętym spuście . Dopiero wtedy można w satysfakcjonujący sposób wyregulować spust . Jeśli ktoś uważa inaczej , to jego sprawa lub jego fart , że akurat udało mu się za pierwszym podejściem .

Strzelectwo , dłubanie przy sprzęcie , to przede wszystkim cierpliwość :! ... i duża doza umiarkowanego zaufania , tak do sprzętu jak i swoich możliwości majsterkowicza .
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
witeg
Ściepnik
Ściepnik

:D O to właśnie chodziło, kilka słów wyjaśnienia, co autor miał na myśli , bo już oczyma duszy widziałem radosne kręcenie śrubkami przy spuście naładowanej wiatrówki.
Dzięki.
Awatar użytkownika
sickboy

Mea Culpa!!
Zamiast najpierw poczytać, posprawdzać i ew. zapytać ja zacząłem ochoczo i radośnie śrubkami kręcić...
Hiszpan63 pisze: naciągnięty , trzymamy złamaną lufę i kręcimy śrubką do momentu puszczenia tłoka ...
Ale czy tym sposobem nie doprowadzimy do pustego strzału?
Stary Record
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

sickboy pisze:Ale czy tym sposobem nie doprowadzimy do pustego strzału?
... jak będziesz trzymał złamaną lufę (mocno blokuj ręką ) , to będziesz wiedział kiedy zeskoczy tłok . Spokojnie na siedząco ... ;)
Awatar użytkownika
sickboy

Aaa to teraz rozumiem.
trzymamy złamaną lufę
Tak to jest jak się nie czyta ze zrozumieniem... :)
Stary Record
Awatar użytkownika
mironTG
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: mironTG »

Ja tam ze spustem nic nie kombinuje bo w mojej ryżowej pompce niewiele to zmieni, twardy do przesady. Prawie całkowicie wykręciłem śrubsko i na tym skończyłem. Jak dojdę do czegoś co można nazwać porządnym sprzętem to wtedy sobie ochoczo i radośnie pokręcę śrubkami :mrgreen:
Strzelam bo lubię :-) AR 50 PCP.

( Celuj w księżyc- jeśli nie trafisz, trafisz między gwiazdy )
witeg
Ściepnik
Ściepnik

I tu jesteś w mylnym błędzie. :!
Poszukaj postów, w których januszmariusz opisał tuning spustu a la Charlie Da Tuna, w innym klonie Gamo Huntera. Różnica jest naprawdę warta zachodu.
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

mironTG pisze:... ochoczo i radośnie pokręcę śrubkami :mrgreen:
Jak zmienisz śrubę na dłuższą..... :P ...ale uwaga: jak przegniesz - to będą samostrzały... :idea:
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
Awatar użytkownika
mironTG
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: mironTG »

Dzięki za podpowiedzi. Może jednak Slawka, mam bliziutko do Czech tak więc z zakupem nie będzie problemu. A co do spustu Crosmana to mam go w nosie i tak cele spadają pomimo twardego spustu, ale sobie poczytam :mrgreen: o regulacji.
Strzelam bo lubię :-) AR 50 PCP.

( Celuj w księżyc- jeśli nie trafisz, trafisz między gwiazdy )