vantage- pomoc w przeróbkach

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

mani3k_X

Post autor: mani3k_X »

No to będę musiał powiercić w wiatrówce. Dzięki za info
tao_tsy

Post autor: tao_tsy »

Jak już to wszystko spasujesz, to nie zapomnij odtłuścić szyny wiatrówki przed skręceniem montażu.
mani3k_X

to akurat wyczytałem w instrukcji montażu :D W każdym razie dzięki. Nie wpadłbym, że to ten kołek. Nie wygląda nie niego. Jakiś taki krótki bardzo i pusty w środku. Myślałem, że to miejsce na niego
tao_tsy

Nu PP tak mają montaże i oby wytrzymał bez niespodzianek na wiatrówce powodzenia .
mani3k_X

Właśnie wróciłem z pierwszego strzelania z lupką i co raz bardziej mi się zaczyna to podobać. Nie wiem tylko czy dłubanie przy wiatrówce, czy strzelanie. Chyba po prostu łapię bakcyla. W każdym razie apetyt rośnie w miarę jedzenia i mam kolejne pytanko. Czy ktoś z was jest w stanie wykonać prowadnicę i kapelusz z poliamidu pod mojego vantege'a? Może spece z cekausa? Jeśli tak, to ile taka usługa by kosztowała? W mojej okolicy nie udało mi się znaleźć nikogo, kto by się podjął tego zadania

Wcześniej tao_tsy napisał, że wykonuje się te elementy pod wymiar sprężyny. To znaczy, że każda jest inna i w ciemno nie da się tego wykonać? Czy może w rekreacyjnym strzelaniu nie ma to aż tak wielkiego znaczenia i ewentualny lekki luz nie zaszkodzi?
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

mani3k_X pisze: i co raz bardziej mi się zaczyna to podobać. Nie wiem tylko czy dłubanie przy wiatrówce, czy strzelanie. ?
:lol: :lol: wielu ma ten dylemat.
Co do prowadnic - za speców z Cekausa wypowiadać się nie będę, dowiedz się u źródła. Z tego co wiem, zaczęło być regułą, że jeśli ktoś zajmuje się serwisem i tuningiem wiatrówek tak bardziej na poważnie to raczej bierze na warstat cały karabinek i odczynia nad nim swoje rytuały. Zapewne aby uniknąć niezbyt miłych sytuacji, że coś ktoś nie do końca dobrze złoży, zmierzy, coś zostanie, coś ubędzie i potem mogą być zastrzeżenia, że mu byle co sprzedano.
Poszczególne sprężyny jednak różnią się średnicami, grubością drutu, zdarza się że pierwszy zwój jest ciaśniejszy... , żeby działało jak należy, prowadnica powinna być dopasowana do danej sprężyny.
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

mani3k_X pisze:W mojej okolicy nie udało mi się znaleźć nikogo,
No, nie bardzo wierzę, że w Bolesławcu nikt nie potrafi wytoczyć prostej tulejki z kołnierzem z poliamidu...byłem kiedyś w tym mieście i takie malutkie to nie jest...
mani3k_X

Nie powiedziałem, że nie ma kogoś takiego, tylko, że nie znalazłem. Do tej pory zapytałem dwie osoby. Znajomy znajomego powiedział, że nigdy w takim materiale nie robił i pewnego emerytowanego tokarza, relikt PGRu, który mnie do siebie nie przekonał.

Dodam, że ten znajomy, to nie tokarz, a tylko osoba w posiadaniu tokarki, która czasem coś wyskrobie
Awatar użytkownika
myśliwy85

Post autor: myśliwy85 »

A orientujecie się może czy do tego Crosmana pasuje sprężyna gazowa od Hatsana (gas-ram)? Coś takiego: http://www.sharg.pl/produkty,2?search=s ... yna+gazowa Może to by było jakieś rozwiązanie?
Tylko znowu koszty...

EDIT: Poprawiłem linka ;)
Ostatnio zmieniony 2014-01-11, 16:09 przez myśliwy85, łącznie zmieniany 3 razy.
Zapraszam na liberalne forum wiatrówki Airgun-Hunting: www.airgun-hunting.pl
Awatar użytkownika
forestkorsze
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: forestkorsze »

Linka z błędem wpisałeś.
[scroll]# GAMO FALCON # SLAVIA 634#[/scroll]
tao_tsy

Coś na temat gas ramu hatsana mowa była na e-tawerna z powiązaniem do crosmana i dalej pozostało na etapie pytania. A co do prowadnicy pod sprężynę odpowiedzią by był np. kolega Alchemik . Kolo zna temat i inna rozmowa jak ze zwykłym tokarzem co by zapytywał co i jak i dlaczego i jakie rozmiary itd :). mani3k_X a wiesz co byś chciał wytoczyć ? Alchemik ci podpowie :) To jedna opcja z wielu . Trza szukać :)
mani3k_X

Przypominam, że jestem nowy na forum:D. Kim Jest ten alchemik i gdzie go znajdę? Po części z braku czasu, po części z lenistwa nie znalazłem markowego tokarza w mieście. Dlatego pytam, czy jest możliwość wykonać te elementy (kapelusz i prowadnicę) w ciemno u kogoś obcykanego w temacie i wysłać poleconym. Jeśli nie, to trudno. Będę musiał poganiać po mieście
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

mani3k_X pisze:Będę musiał poganiać po mieście
Zobacz może tu: http://www.zumi.pl/2256125,Tokarstwo_w_ ... #aboutPage
mani3k_X

green_thunder w Twoim linku jest napisane, że facet prowadzi tokarstwo, ale w drewnie. Do tej pory nie miałem żadnej styczności z tokarką, więc nie wiem czy materiał ma znaczenie, czy facet podjął by się wykonania elementów i ma dostęp do materiału. Szukałem już w sieci, ale nic konkretnego nie znalazłem w mojej okolicy. Cóż chyba będę musiał się wysilić i zrobić to po staropolsku, czyli popytać.
tao_tsy

Tu masz namiary na kolegę Alchemika . http://www.e-tawerna.pl/viewtopic.php?t ... t=alchemik . Robi ładne zestawy i warto zaklikać .