Nacisk na spust

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

młotek

Nacisk na spust

Post autor: młotek »

Mam pytanie do starych wyjadaczy.
Przed przeróbką spustu w swoim Hatsanie 95 nie miałem innego wyjścia i musiałem szybko naciskać na spust.
Teraz, po przeróbce, nareszcie mam szansę robić to jak należy.
I tu moje pytanie.
Zauważyłem, że przy zachowaniu pewnej prawidłowości przy naciskaniu na spust z 32m udaje się skupienie jak dla mnie wręcz nanotechnologiczne (moneta 1 grosz).
Czy to przypadek, czy przypadkowo robię to prawidłowo?
1- Odpowiednio układam prawą dłoń na gripie (bardzo delikatny i równomierny chwyt),
2- Rozluźniam mięśnie dłoni,
3- Powoli i spokojnie naciskam na język spustowy aż do punktu "G" :)
4- Wstrzymuję dalszy nacisk i znowu rozluźniam mięśnie dłoni, aby chwyt ponownie stał się równomierny i delikatny (oczywiście utrzymując cyngiel w punkcie "G"),
5- Naciskam aby wystrzelić.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

W sumie , każdy robi to na swój indywidualny sposób . Byle by tylko nie szarpać i nie zrywać strzałów .

Tak przy okazji .... Jak gmerasz paluchem po punkcie G , to giwera ma orgazm , czy tylko Ty finalizujesz strzał ?? ... :mrgreen: :mrgreen:
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Michał »

Hiszpan63 pisze: Jak gmerasz paluchem po punkcie G , to giwera ma orgazm , czy tylko Ty finalizujesz strzał ?? ...
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

Hiszpan63 pisze: Jak gmerasz paluchem po punkcie G , to giwera ma orgazm ,
A niech cię Przemek Obrazek dobrze ze kawy w tym momencie nie łykałem :lol:
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

U mnie to wygląda ciut inaczej, ale strzelam generalnie stojącą a tu bardziej buja niż z podpórki. Mianowicie nie będąc jeszcze za bardzo tam gdzie trzeba mam już zrobioną pierwszą drogę, następnie 1/2 drugiej robię będąc tam gdzie trzeba, a drugą połowę to już starając się pozostać tam gdzie trzeba - ale używając jedynie nieznacznie więcej siły niż trzeba żeby spust pękł. Wygląda jak trzyetapowe naciskanie na spust, ale tak nie jest. Po prostu dzieląc proces na etapy z przerwami i marnując na to zbyt duzo czasu narażamy się na utratę ostrości widzenia, dług tlenowy, nieskordynowanie bujanie i polowanie, w przypadku strzelania z podpórki - na ruchy głową, ruchy klatki piersiowej itd., i już pocisk poleciał niekoniecznie tam, gdzie miał.
W skrócie - chwyt ma być pewny ale nie kurczowy, i wywal pkt 4.
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Rlyeh pisze: chwyt ma być pewny ale nie kurczowy, i wywal pkt 4.
Jak młotek dysponuje paczką śrutu to da radę przećwiczyć wszystkie chwyty i rzuty :D .
młotek

Hiszpan63 pisze: Tak przy okazji .... Jak gmerasz paluchem po punkcie G , to giwera ma orgazm , czy tylko Ty finalizujesz strzał ?? ... :mrgreen: :mrgreen:

Kiedy dochodzę do tego punktu już wiem co będzie za chwilę :)
W sumie więc to ja mam orgazm.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

:D
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
młotek

Rlyeh pisze: W skrócie - chwyt ma być pewny ale nie kurczowy, i wywal pkt 4.
Początkowo tak właśnie robiłem.
Okazało się jednak (i po twoim poście sprawdziłem to ponownie), że dodanie pkt 4 poprawiło skupienie przynajmniej o ok. 20-30%.
Teraz po wystrzale wyraźnie widzę, jak cała wiatrówka nie tylko kopie ale i podskakuje jak normalna giwera.
Wcześniej ten podskok tłumiłem trochę zbyt sztywnymi palcami.
Niewiarygodne, że przy takich podskokach wiatrówki śrut trafia do tarczy i to jeszcze tak celnie :shock:

Teraz:
Kopie prawie jak prawdziwa giwera.
Wierzga prawie jak prawdziwa giwera.
Jak na moje możliwości i umiejętności strzela celnie prawie jak prawdziwa snajpera.
Z dorobionym tłumikiem i dość dużą optyką wygląda jak rasowa snajpera.
Dla mnie prawdziwa poezja.