Co wybrać pomocy
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Co wybrać pomocy
Cześć
Przymierzam się do kupna swojej pierwszej wiatrówki, na pewno będzie z dolnym naciągiem i max. mogę wydać do 1000 zł .
Moim numerem jeden jest hatsan torpedo 100x vortex 4,5 mm, dalej Gamo CF 30 4,5 mm, Gamo CFX 4,5 mm lub Browning Leverage.
Jestem zielony a zależy mi na kupnie czegoś trwałego , za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuje.
Przymierzam się do kupna swojej pierwszej wiatrówki, na pewno będzie z dolnym naciągiem i max. mogę wydać do 1000 zł .
Moim numerem jeden jest hatsan torpedo 100x vortex 4,5 mm, dalej Gamo CF 30 4,5 mm, Gamo CFX 4,5 mm lub Browning Leverage.
Jestem zielony a zależy mi na kupnie czegoś trwałego , za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuje.
-
-
-
Witam.
Dlaczego upierasz się przy dolnym naciągu? Ty też przeczytałeś ten artykuł na militaria.pl, po którym wszyscy nowi zaczynają od szukania wiatrówki z dolnym naciągiem, bo przeczytali że jest "bardziej trwała", czy masz ku temu lepszy powód?
Rozumiem jeszcze naciąg boczny, gdy ktoś planuje strzelać 70%+ czasu z pozycji leżącej, ale dolny? Zwykle to przyczyna tego "artykułu" i jak się wytłumaczy pytającemu jak to jest z tą trwałością i rzekomym pogorszeniem celności, to nagle im pole wyboru się rozszerza, a to zawsze lepiej
Wybór konkretnego modelu pozostawiam bardziej kompetentnym ode mnie - ja Cię tylko chciałem przekonać, że wiatrówka z łamaną lufą to żadne zło.
Dlaczego upierasz się przy dolnym naciągu? Ty też przeczytałeś ten artykuł na militaria.pl, po którym wszyscy nowi zaczynają od szukania wiatrówki z dolnym naciągiem, bo przeczytali że jest "bardziej trwała", czy masz ku temu lepszy powód?
Rozumiem jeszcze naciąg boczny, gdy ktoś planuje strzelać 70%+ czasu z pozycji leżącej, ale dolny? Zwykle to przyczyna tego "artykułu" i jak się wytłumaczy pytającemu jak to jest z tą trwałością i rzekomym pogorszeniem celności, to nagle im pole wyboru się rozszerza, a to zawsze lepiej

Wybór konkretnego modelu pozostawiam bardziej kompetentnym ode mnie - ja Cię tylko chciałem przekonać, że wiatrówka z łamaną lufą to żadne zło.
Hatsan 55 QT + Point Precision 3-12x42.
Karabin jest w porządku, niezła jest też lupa, tylko strzelec (jeszcze) dupa.
Karabin jest w porządku, niezła jest też lupa, tylko strzelec (jeszcze) dupa.
-
-
To sformułowanie nie jest tutaj trafne, mam lider 2 za 120zł i wystrzeliłem już ok 8/10k śrucin różnego rodzaju i nadal strzela jak na początku ( więc myślę że jest trwały), jakość wykonania jest jaka jest ale za te pieniądze nie ma co się spodziewać, nigdy nie miałem niekontrolowanego wystrzału jak narazie żadnych problemów. Wiatrówka jest klasycznie "łamana" i z tym tez zadnego problemu ja na początek bym kupił coś takiego:lukasz 23 pisze:Jestem zielony a zależy mi na kupnie czegoś trwałego
http://allegro.pl/zestaw-wiatrowka-cros ... 99695.html
Ostatnio zmieniony 2014-08-10, 23:15 przez Maliniak123, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ściepnik
-
No jasneMichał pisze:@Maliniak123 mam nadzieje że wiesz co polecasz...

Gamo Hunter 440 + DOC 3-9x40
Crosman 2240 custom + BSA S4x32
Dan Wesson 8
Start 2
Crosman 2240 custom + BSA S4x32
Dan Wesson 8
Start 2
-
- Ściepnik
-
-
Taaa...tyle,że chinina w porównaniu do chininy - to na ogół też chinina...XKaroll pisze:...remik w porównaniu do chinki to bardzo wysoka półka...

Parę lat temu miałem taki zestaw i uwierz mi, że nie da się bez poważnych przeróbek strzelać z tego celnie i przyjemnie. Mnie ucywilizowanie tego karabinka kosztowało 250 zł, a i tak spust pozostał niereformowalny (można inwestować w dorabiany moduł od Gamo 440 - ale to kolejny spory i nieopłacalny wydatek). Reasumując: lepiej kupić Crosa Vantage Ultra z Cekausu (to po taniości), albo od razu inwestować w lepszy (droższy) karabinek.
Co do optyki z tego zestawu - od razu wywal i szukaj pancernej (masz osobny temat do poczytania).
U mnie pierwsza lupka padła po 50 strzałach (urwał się krzyż), druga po ok. 150.
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
-
Nie strzelałem jeżeli o to chodzi ! Uważam że firma Crosman jest dobrą firmą, oglądałem "test" tego karabinku. Według opisu luneta jest produkcji Crosman USA ( mało prawdopodobne) ale jeśli to była by prawda to luneta wytrzyma
. Dla jasności dodam że z poście wyżej zapisałem "JA na początek kupił bym co takiego"

-
-
- Ściepnik
... nie ma wiatrówek sprężynowych , które dobrze , celnie , kulturalnie i komfortowo strzelałyby bez jakiegokolwiek tuningu . W przypadku większości lub nawet wszystkich "chińczyków" , w tym wszystkich crosmanów , hatsanów itp wymagany jest minimum przegląd zerowy z delikatną poprawą fabryki . Nie ma tu wyjątków , ani przypadków ....lukasz 23 pisze:ale chce kupić taką aby długo służyła bez dalszego inwestowania w tuning.
... narażając się na posiadanie broni pneumatycznej i roztrzepanie optyki dokładnie tak jak Cortez opisał . To jest chińczyk od a do zDla jasności dodam że z poście wyżej zapisałem "JA na początek kupił bym co takiego

Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
- Ściepnik
No nie wiem czy kwota w okolicach 50pln to duży wydatek, natomiast mając porównanie fabrycznego i poprawianego spustu Gamonia (starego typu), uważam że to jedne z lepiej wydanych pieniędzy na tuning wiatrówki.Cortez pisze: (można inwestować w dorabiany moduł od Gamo 440 - ale to kolejny spory i nieopłacalny wydatek)
Aha i uparcie będę twierdził, że jakiekolwiek wydatki na wiatrówki są nieopłacalne.