B3 lub B4

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

stico80

B3 lub B4

Post autor: stico80 »

Tak jak w temacie. Posiadam wiatrówkę, ale jaką to nie mam pojęcia. Na pewno jest to coś wiatrówko-podobne z serii B3 czy B4 z tego co się zorientowałem po fotkach. Na mojej jedyne co jest napisane to dumny napis "Made in China" i nabity jakiś numerek.
Po przeczytaniu paru wątków na tym forum jestem pełen optymizmu.
Oczywiście nie z posiadanej wiatrówki tylko z :
Strzelać strzela tzn śrut z niej wylatuje ( co prawda nie zawsze ale)
Gdzieś dolatuje, tzn w puszkę trafiam z jakichś 20 metrów.
W tarcze też. Czasami :mrgreen:
Piszecie tu o skupieniu średnicy złotówki. Mi to wychodzi pokrywka od słoika 1.5 litrowego.
I tu właśnie pojawia się optymizm. Bo już myślałem, że ze mnie taki strzelec jak z koziej d..y trąba a to może jednak wina tego sprzętu i jak kupię coś trochę lepszego to i celność się poprawi. Strzelaliśmy u kolegi z takiej, którą trzeba pompować i trafić mogłem tam gdzie nigdy z mojej się nie udało. Nie pasuje mi natomiast, że jest bezszelestna i brak jakiegokolwiek odrzutu. W sklepie polecano mi ostatnio model Baikał chyba Iż 61 czy jakoś tak ale dla mnie trochę za bardzo futurystyczna z wyglądu. Czy wszystkie z dolnym naciągiem są złe i niebezpieczne? czy taka np. z przedziału 400-500 zł już będzie lepsza?
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Michał »

stico80 pisze:Czy wszystkie z dolnym naciągiem są złe i niebezpieczne?
Wszystkie nie są niebezpieczne,tylko jakość materiału z jakiego są robione B ... jest beznadziejna i w szybkim czasie elementy się zużywają a co za tym idzie może coś nie trzymać tak jak powinno.
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

http://www.sztucer.pl/i3817_wiatrowka_a ... 4_5mm.html
Tu masz wiatrówkę , w której , nawet jak padną wszelkie zabezpieczenia to nie masz szans uciąć palca . Obejrzyj zdjęcia , bo w opisie nie zamieścili bodaj najciekawszej cechy tego karabinka
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

A konieczny jest dolny naciąg?
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Gebi »

Filo,
A jak Mistrz Włodzimierz ocenia stosunek jakość/cena? - kiedyś sam się nad nim zastanawiałem. Opinie rożne i rozbieżne. Najczęściej podkreślano konieczność tuningowania, by cieszyć się w miarę celnym strzelaniem.
stico80

Dolny naciąg nie jest konieczny.
Awatar użytkownika
maximus

No to standardowo polecam dołożyć parę złotych i kupić slavie. 10 razy lepsza. Są też inne dobre ale slavie najłatwiej sprzedać kiedyś. Nic mądrzejszego nie wymyślisz.
Ostatnio zmieniony 2014-09-04, 21:44 przez maximus, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
blucas
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: blucas »

Filo pisze:stanie
slavię ;)
C.3576, Ka.CaP-1 - jeszcze się robi
Awatar użytkownika
maximus

Ach te słowniki w telefonach, dzięki za zwrócenie uwagi.
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Gebi pisze: A jak Mistrz Włodzimierz ocenia stosunek jakość/cena? - kiedyś sam się nad nim zastanawiałem.
Nie znam tego karabinka , ale zainteresował mnie ten bezpieczny port ładowania . Jak się okazuje rozwiązanie znane jest także z niektórych starszych karabinków Hammerli . Wadą tego rozwiązania jest dodatkowa czynność otwierania i zamykania portu , oprócz napinania sprężyny . Nikt nie zna większości karabinków na rynku , ale postaram się napisać nowy temat obejmujący zagadnienia zakupu , sprawdzenia nabytku i ewentualnego zwrotu sprzedawcy .
Awatar użytkownika
Gajowy

Re: B3 lub B4

Post autor: Gajowy »

[quote="stico80"]W sklepie polecano mi ostatnio model Baikał chyba Iż 61 [/quote ]

Iżyk to doskonały karabinek! Zastanów się nad nim.... Pomimo swojej niskiej energi daje sporo frajdy . Nie wymaga wielkich zabiegów tuningowych a nawet z pudełkowych egzempaży daje się trafić 5/5 kapselki na 25 metrze..
Ma niezłe otwarte i harakter, którego oslaviona Slavia może tylko pozazdrościć ;-)
"Myślenie nie jest trudne, trzeba się tylko do niego przyzwyczaić!"
stico80

Jak na razie mam trzy na oku. Crosman Remington Vantage Ultra, Hatsan STG 90 SAS QT i tego Baikał IŻ 61
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

stico80 pisze:Jak na razie mam trzy na oku. Crosman Remington Vantage Ultra, Hatsan STG 90 SAS QT i tego Baikał IŻ 61
Jeśli masz taką możliwość, to podjedź do jakiegoś sklepu i pomacaj, poprzymierzaj się - to ważne aby odpowiadała Ci pod względem ergonomicznym. Poza tym czytaj i przeglądaj forum. Na własnej skórze przekonałem się, że taki tryb postępowania jest najlepszy. Chyba, że którąś zwyczajnie i po prostu chcesz mieć - bo i tak się zdarza. De gustibus non disputandum est (sam tak miewam) ;)
Kamraci z pewnością pomogą w dostarczeniu informacji o Twoich potencjalnych nabytkach, podzielą się wiedzą. Wskażą plusy i minusy. Decyzję będziesz musiał podjąć sam.
stico80

Niestety w Lublinie jak na razie nie mam możliwości sprawdzenia tych dwóch pierwszych bo ich po prostu nie było w sklepach, które odwiedziłem. Oglądałem tylko Iża ale ze względu na jego futurystyczny wygląd za bardzo mi nie odpowiadał. Ot taki mam charakter, że oprócz wszystkiego ok musi jeszcze mi się podobać choć trochę wizualnie.
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

stico80 pisze: Ot taki mam charakter, że oprócz wszystkiego ok musi jeszcze mi się podobać choć trochę wizualnie.
Doskonale rozumiem - :D
Pozostaje studiowanie netu, oglądanie zdjęć i filmów. W międzyczasie może pojawią się tam, gdzie mieszkasz, albo przy okazji jakiegoś wyjazdu trafisz na sklep, gdzie będą dostępne.
Istnieje też taka opcja, choć związana z kosztami. Kupujesz oba interesujące Cię karabinki w sklepie INTERNETOWYM (markowym), robisz przymiarki, po czym jeden, albo oba odsyłasz. Mrozisz w ten sposób fundusze na jakiś czas i niestety pokrywasz koszty odesłania towaru. Jeśli nie zależy Ci na pośpiechu, warto poczekać na dostawę.