Proszę o poradę

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

tao_tsy

Post autor: tao_tsy »

Tez polować będę na HW 90 używkę i to zapewne jest najlepsza opcja , jedynie kasy brak :( . Ale może za rok uciułam . A na dzień dzisiejszy Questa będę przerabiał pod sprężynę Tytana . Jak już poskładam do kupy wiatraczkę dam cynę jak toto chodzi , jaka energia i czy skupienie pozostało te same a może będzie lepsze :). hehe
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Gebi »

Pozwoliłem sobie uzupełnić swój ostatni post (poprzednia strona).
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

...nikt mnie nie przekona do jakiejś tam sprężynki gazowej, która co rano będzie inną energię nadawać...najlepiej, jak zacznie takie numery odstawiać podczas badań w laboratorium kryminalistycznym...
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

green_thunder, To jest poważny argument. Dlatego zamierzam kupić wiatrówkę w sklepie z dokumentem stwierdzającym, że spełnia ona normy polskie. Mam wtedy możliwość odstąpienia od umowy w związku z niezgodnością towaru z umową. Tak na zdrowy rozum: myślę, że trzeba dobrać odpowiedni śrut i trzymać się go aby tych 17 Julianów nie przekraczała.
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Robert, tak czytam i czasem mi się nie chcę już tłumaczyć. Najpierw ktoś piszę (i to nie tylko w tym temacie) że forum to skarbnica wiedzy, a jacy tu mądrzy koledzy, a ja to się nie znam bo świerzak jestem. Dlatego pytam o poradę tych co już w tym siedzą jakiś czas, co już na swojej kieszeni odczuli różnego rodzaju półśrodki. A zaraz po tym ta sama osoba próbuje mnie przekonać że w sumie jej wybór nie jest taki zły i może ja bym się jednak z tym zgodził. Otóż nie. Lata temu zostało stwierdzone że HW 90 to Najtańsza opcja na sensowną sprężynę gazową. I nawet to że odezwie się jeden czy dwóch co twierdzą że jest inaczej nie zmieni faktu że zdecydowana większość która oczywiście miała do czynienia z gasramem tak twierdzi. Trzeba mieć doświadczenie i perspektywe oraz przewalić troszkę sprzętu. Ale nie tam gdzieś w sklepie czy 5 min u kolegi tylko swojego sprzetu za swoją kasę. Też kiedyś myślałem że dopieszczony hatsan to technologiczny potwór. Niestety.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Gebi pisze: Dlatego zamierzam kupić wiatrówkę w sklepie z dokumentem stwierdzającym, że spełnia ona normy polskie.
... na właścicielu sprzętu ciąży obowiązek utrzymania go w limicie do 17J . Papierek ze sklepu jest tyle wart ile papier i tusz na wydruku . O niezgodności towaru i odstąpieniu umowy jest mowa wtedy , gdy zwracasz nieużywany sprzęt , nie noszący znamion użytkowania . Jeżeli do tego zamierzasz go tuningować , to pożegnaj się z gwarancją .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

green_thunder pisze:nikt mnie nie przekona do jakiejś tam sprężynki gazowej, która co rano będzie inną energię nadawać...
Co rano to inną energię oddaje wiatrówka na CO2 , w zależność od temperatury powietrza za oknem , chyba , że przebierasz domowników za misie i strzelasz w mieszkaniu :mrgreen: .
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

maximus, Całkowicie się zgadzam z Twoim wywodem, z jednym zastrzeżeniem - to ma być zakup EKSPERYMENTALNY. Wiem, że to wiatrówki z dolnej półki. Nie wiem nawet, czy będą mi "pasować" - kolokwializmem się posłużę. Tu główną rolę gra cena tego eksperymentu. Ja tej perspektywy, o której wspominasz nie mam, ale gotów jestem ponieś koszty jej zdobycia, ale nie za czterocyfrowe liczby złotówek. Najwyżej odsprzedam ją ze stratą, albo zawiśnie na ścianie jako eksponat. Bardzo liczę się z Twoim zdaniem i dlatego nie widzę powodu, bym, jak to napisałeś, osobiście nie przewalił trochę sprzętu nie u kolegi, czy też w sklepie. Spodoba mi się, pomyślę o czymś "poważniejszym". Nie spodoba - patrz powyżej. Jestem na początku wirówkowej drogi. Szukam czegoś, co odpowiadać mi będzie najbardziej.
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

Hiszpan63,
Pozwolę się nie do końca zgodzić z taką interpretacją przepisu. Jeśli sprzedawca podaje konkretne parametry sprzętu, a tenże go nie spełnia, wówczas towar nie jest zgodny z umową. Bez względu na to, czy był użyty, czy nie. Nota bene - jak sprawdzić bez używania, czy jest zgodny, czy nie. Przez tuning miałem na myśli odpowiednie przygotowanie broni do strzelania (smarowanie). Jest też jeszcze jedna opcja - kupuję, idę na Policję i proszę o stwierdzenie, czy spełnia polskie normy, czy nie - taki papier ma już wartość. Natomiast sprzedawca ma, za przeproszeniem, nieco "kisielu w gaciach", bo natychmiast zażądam zwrotu kosztów poniesionych badań i składam doniesienie o wprowadzenie mnie w błąd w celu uzyskania korzyści majątkowej oraz narażenie mnie na konsekwencje prawne wynikające z nielegalnego posiadania broni. Jeśli mają licencję na jej sprzedaż, to OK, jeśli nie - to Prokuratura kłania się z urzędu.
P.S.
Nierozpakowany i nieużywany towar mogę w ciągu 10 dni zwrócić nie podając żadnych tłumaczeń przy sprzedaży zdalnej. To zupełnie co innego.
Ostatnio zmieniony 2014-09-08, 12:59 przez Gebi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maximus

Oczywiście masz do tego prawo bo to twoja kasa. Porostu chcieliśmy oszczędzić wydatków, ale jak cie stać... Używane fajne hw 90 zrobione dostaniesz za ok 1500, sprzęt na lata a i z odsprzedarza nie będzie problemu.

A co do twojej odpowiedzi do Hiszpana to niestety ale strasznie mało wiesz na ten temat. Po pierwsze odpowiedzialność jest po twojej stronie bo sprzedawca powie że sprzedał w limicie a ty dodałeś mu juli tak jak to wielu robi. Otrzymany papier na policji o nie przekraczaniu energii w danym momencie też nic nie daje bo póżniej mogłeś tuningować. Popatrz, kupie hatsana at, pójdę na policję , dostanę papier że w limicie potem wstawię mu iglice fac-ową i co nie poniosę konsekwencji że mam 40 juli??????? A odnośnie gwarancji i jej utraty po tuningu to nawet jak byś odkręcił śruby od osady , zostały by ślady a sprzedawca był upierdliwy to ci gwarancję zakwestionuję.

Reasumując, tak jak mówiłem. Na razie traktuj opinie bardziej zorientowanych jako tzw prawdy objawione a zaoszczędzisz wydatków i kłopotów. I już naprawdę nie próbuj nas przekonywać.
Ostatnio zmieniony 2014-09-08, 13:08 przez maximus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

Gebi pisze:green_thunder, To jest poważny argument. (...) Tak na zdrowy rozum: myślę, że trzeba dobrać odpowiedni śrut i trzymać się go aby tych 17 Julianów nie przekraczała.
Do zdrowego rozumu dodaj jeszcze trochę obliczeń z termodynamiki, aby sprawdzić, czy w rozsądnych temperaturach (powiedzmy, do 50C) izochoryczne zwiększenie ciśnienia w sprężynie gazowej, po ogrzaniu, nie spowoduje przekroczenia limitu (przy założeniu, że większa sztywność sprężyny to większa energia zgromadzona, a więc i oddana śrutowi).
A może jakiś posiadacz sprawdzi to eksperymentalnie?
Dodatkowo, zmiana ciśnienia maksymalnego może (choć nie musi) wpływać negatywnie na celność. Zgaduję, że może to się objawiać potrzebą zmiany nastawy celownika za każdym razem, gdy zmieni się temperatura otoczenia, w którym strzelamy.
Zgaduje, bo nigdy nie miałem przyjemności strzelania z wiatrówki ze sprężyną gazową, być może praktycy stwierdzą, że wpływ temperatury nie jest zauważalny.
I jeszcze jedno, skoro już misiam: możliwość dopompowania sprężyn gazowych, w których można grzebać, może być przez laboratorium badające energię wylotową uznane za możliwość regulacji energii ponad limit.
PS. Trzymanie się jednego, "podlimitowego" śrutu nic Ci nie da, bo w laboratorium będą sprawdzać swoim.
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Hiszpan63 pisze:Jeżeli do tego zamierzasz go tuningować , to pożegnaj się z gwarancją .
Przemku , tuning :> budżetowej wiatrówki polega dokładnie na tym co robią Chińczycy , tylko lepiej . Zresztą wiesz o tym dobrze , bo sam to robisz zawodowo . Prawie każda z nich nosi ślady podpiłowywania , najczęściej bezpiecznika a rzadziej spustu . Toczenie korony i późniejsze oksydowanie też nie pozostawiają śladów po których sprzedawca może zakwestionować gwarancję . Prawie wszystkie wiatrówki w przedziale do 500 zł wymagają stępienia wewnętrznych krawędzi rury cylindra , bo grady wykańczają uszczelki tłoka przy montażu i demontażu tak , że przy próbie przesmarowania systemu trzeba wymieniać uszczelkę . Śladów usuwania gradów na wewnętrznych krawędziach nie widać . Można wymienić prowadnicę sprężyn na ciaśniejszą i nieco dłuższą . Zawsze przed reklamacją można ją zmienić na oryginalną . Zmienionych smarów sprzedawca też nie zakwestionuje , bo skąd może wiedzieć które pudełko ze smarem trafiło chińczykowi w ręce :P . Ot i cały tuning budżetowej wiatrówki , który potrafi jednak dniówkę pracy zająć .
Awatar użytkownika
maximus

System na sprężynie gazowej tak samo jak na tradycyjnej jak również co2 jak i pcp są wrażliwe na zmiany temperatur ale nie popadajmy w przesadę. Tym bardziej ze sprzęt podciągnięty pod limit tak na maxa nie będzie celny. Tak że nie widzę powodu żeby go tak żyłować. A jeśli chodzi o gwarancję i jej utratę to jak się sprzedawca uprze to zawsze ci zakwestionuje jak będzie miał w tym interes albo jak sobie zasłużysz jakim pitoleniem. A tuning samochodu polega na tym samym co robią w fabryce tylko lepiej. A teraz idz do fiata i im to powiedż.
Ostatnio zmieniony 2014-09-08, 13:46 przez maximus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

maximus, Jeśli pójdę tam z oryginalnie zapakowaną paczką? :shock:
Żyję w Polsce i możesz mi wierzy, bądź nie, przerabiałem już spory ze sprzedawcami. Z sądem włącznie. Policja to organ wykonawczy. Prokuratura i Sąd się liczą.
Przy takim toku logicznym, jaki przedstawiłeś wolę jednak zaoszczędzić parę stów na adwokata, niż wydać ją dla eksperymentu na HW, którą można regulować (ponad limit). Pozostałe tej możliwości nie mają, przynajmniej fabrycznie. Odpowiadam oczywiście ja, ale sądy biorą pod uwagę również intencje ;) Bardziej niebezpieczna w moich rękach wydaje mi się HW bez papierów i gwarancji.
Ostatnio zmieniony 2014-09-08, 13:52 przez Gebi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maximus

Chłopie a co tam masz na tej paczce, jakieś pieczęci rządowe, a może plomby? Albo jeszcze lepiej, każ im sprawdzić że na wiatrówce nie ma jeszcze twoich odcisków palców. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Dla twojego dobra lepiej niech to dotrze do twojej głowy. Za sprzęt i jego energię odpowiadasz TY. Nie sklep, nie producent, nie sąsiad który za browara poprawił to czy tamto tylko TY TY TY. A jak lubisz to sadzić się możesz latami.
Ostatnio zmieniony 2014-09-08, 13:52 przez maximus, łącznie zmieniany 1 raz.