... wszystko co osiągniesz , to zwrot kasy lub wymianę na inny podobny sprzęt . Nikomu koło pióra nic nie zrobisz . O zwrocie kosztów za badania tez zapomnij . Jak mówiłem wcześniej ... To Ty masz obowiązek utrzymania w limicie i kontrolowania stanu faktycznego ...Gebi pisze:Jeśli pójdę tam z oryginalnie zapakowaną paczką?
Proszę o poradę
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
- Ściepnik
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
To takie gadanie jak kiedyś słyszałem że policja bez nakazu nic nie może i sobie w domu moze mieć faca . Z komendante niech pogadają na ten temat. Sprzęt zabiorą do ekspertyzy, na pół roku. Na komendzie będą przewalać z lewa na prawo, postrzelaję jak się da i oddadzą złomka. Jasne, zaraz usłyszę że do sądu pójdzie po odszkodowanie
. A to że hw ma możliwość pompowania ponad limit nie oznacza że masz to zrobić. Patrz ja sprzęt do gwałtu mam cały czas ze sobą a jeszcze czynu sie nie dopuściłem
. Z resztą z każdej prawie wiatrówki da się szybko zrobić faca, kapnij kilka kropelek oleju do cylindra a efekt cię zaskoczy.

Diablik + Waver v10 2-10x38
-
- Ściepnik
Tu nie chodzi o robienie komuś koło pióra. Żyjemy w końcu w "Państwie Prawa". Ponieważ jesteśmy jeszcze w UE, są też dodatkowe możliwości.Hiszpan63 pisze:... wszystko co osiągniesz , to zwrot kasy lub wymianę na inny podobny sprzęt . Nikomu koło pióra nic nie zrobisz . O zwrocie kosztów za badania tez zapomnij . Jak mówiłem wcześniej ... To Ty masz obowiązek utrzymania w limicie i kontrolowania stanu faktycznego ...Gebi pisze:Jeśli pójdę tam z oryginalnie zapakowaną paczką?
Rzeczywistość jest taka, że trza mieć dobrego prawnika

Przerabiałem to, aczkolwiek nie z wiatrówkami.
P.S.
Swój ostatni post rozwinąłem nieco.
-
- Ściepnik
No i sam odpowiedziałeś sobie na pytanie. Wszystko jest kwestią interpretacji. Wolę stracić 3razy mniej, niż więcej, za ten sam efekt. Policja w domu (prywatnym terenie) nic nie może, poza szczególnymi, wyjątkowymi okolicznościami. "Państwo Prawa" trza barć pod uwagę, ale to nie powód, by wszystkiego się bać.maximus pisze:To takie gadanie jak kiedyś słyszałem że policja bez nakazu nic nie może i sobie w domu moze mieć faca . Z komendante niech pogadają na ten temat. Sprzęt zabiorą do ekspertyzy, na pół roku. Na komendzie będą przewalać z lewa na prawo, postrzelaję jak się da i oddadzą złomka. Jasne, zaraz usłyszę że do sądu pójdzie po odszkodowanie![]()
![]()
![]()
. A to że hw ma możliwość pompowania ponad limit nie oznacza że masz to zrobić. Patrz ja sprzęt do gwałtu mam cały czas ze sobą a jeszcze czynu sie nie dopuściłem
![]()
. Z resztą z każdej prawie wiatrówki da się szybko zrobić faca, kapnij kilka kropelek oleju do cylindra a efekt cię zaskoczy.
-
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik
Wszystkim uczestnikom dysputy bardzo serdecznie dziękuję za wskazówki, porady, ostrzeżenia i własne opinie. Przestudiuję wszystkie strony tematu raz jeszcze. Poszperam jeszcze w necie, popytam inżynierów: praktyków ("pneumatyków") i teoretyków fizyki płynów. Dokładnie j przyjrzę się Ustawie o Broni i amunicji. Skonsultuję się ze swoimi prawnikami. Potem podejmę jakąś decyzję ze wszelkimi jej konsekwencjami.
Przepraszam też, jeśli Kogoś z Kamratów doprowadziłem swoją indolencją do "szewskiej pasji" lub "białej gorączki" - niechcący; w żadnym przypadku moim zamiarem nie było tu wprowadzanie zamętu, czy robienia sobie wrogów spośród członków Kompanii. Z efektów wymiany poglądów ja jestem zadowolony. Bardzo.
Przepraszam też, jeśli Kogoś z Kamratów doprowadziłem swoją indolencją do "szewskiej pasji" lub "białej gorączki" - niechcący; w żadnym przypadku moim zamiarem nie było tu wprowadzanie zamętu, czy robienia sobie wrogów spośród członków Kompanii. Z efektów wymiany poglądów ja jestem zadowolony. Bardzo.
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik
green_thunder,
Pewnie
O to w tym chodzi.
Jako nacja mamy to w genach
W tych przepięknych okolicznościach przyrody to i pośpiewać każdy może
===================================================
S U P E R F O R U M !!!
Nigdzie indziej tak dobrze się nie czuję - CHWAŁA i CZEŚĆ WAM BRACIA SWAWOLNI - piszę to z całą powagą.
Pewnie

Jako nacja mamy to w genach

W tych przepięknych okolicznościach przyrody to i pośpiewać każdy może

===================================================
S U P E R F O R U M !!!
Nigdzie indziej tak dobrze się nie czuję - CHWAŁA i CZEŚĆ WAM BRACIA SWAWOLNI - piszę to z całą powagą.
-
Ja taki mały OT wtrącę na temat prawa w naszej UE. Parę lat temu zostały mi skradzione rowery i parę innych drobiazgów. Sprawę oczywiście zgłosiłem na Policję ale sam też prowadziłem swoje dochodzenie. Rowery znalazłem u osób, które je nabyły od złodziei. Dzięki nim ustaliłem też kto je im sprzedał czyli mi ukradł. Niestety ludzie nie chcieli mi oddać moich rowerów bo twierdzili, że je legalnie kupili. Swoje wiadomości przekazałem na Policję. Rowery wróciły następnego dnia. Państwo, którzy kupili rowery mieli sprawę o paserstwo, pan który ukradł miał sprawę o niby kradzież a ja byłem świadkiem. I teraz moi mili jaki zapada wyrok w tej oczywistej sprawie. ????????????????????
Pojechałem na sprawę w maju na godzinę 9 rano. Było już gorąco, ja po nocnym dyżurze od razu z pracy w spodniach dżinsowych 3/4 i koszuli dżinsowej z krótkim rękawkiem.
Sędzina spóźniła się o 1,5h
Wyrok sądu
Państwo i pan złodziej za małą szkodliwość dostali po 100 zł grzywny (Rowery nie były drogie i kosztowały po 249,99 zł więc nie przekroczyły 250 zł widać nie ważne, że były 2 i ich wartość była 499,98 zł bo liczy się jednostkę. Tym rozumowaniem wiem teraz, że jak zapiep..rzę całego tira b4 po 199zł to będzie to mała szkodliwość i grzywnę dostanę)
Ja dostałem 300 zł za obrazę sądu ze względu na mój strój.
Teraz po tym wszystkim wiem, że lepiej było iść i te rowery z powrotem sobie zapiep..yć im z podwórka niż bawić się w dorosłego i prawego człowieka.
Pojechałem na sprawę w maju na godzinę 9 rano. Było już gorąco, ja po nocnym dyżurze od razu z pracy w spodniach dżinsowych 3/4 i koszuli dżinsowej z krótkim rękawkiem.
Sędzina spóźniła się o 1,5h
Wyrok sądu
Państwo i pan złodziej za małą szkodliwość dostali po 100 zł grzywny (Rowery nie były drogie i kosztowały po 249,99 zł więc nie przekroczyły 250 zł widać nie ważne, że były 2 i ich wartość była 499,98 zł bo liczy się jednostkę. Tym rozumowaniem wiem teraz, że jak zapiep..rzę całego tira b4 po 199zł to będzie to mała szkodliwość i grzywnę dostanę)
Ja dostałem 300 zł za obrazę sądu ze względu na mój strój.
Teraz po tym wszystkim wiem, że lepiej było iść i te rowery z powrotem sobie zapiep..yć im z podwórka niż bawić się w dorosłego i prawego człowieka.
-
- Ściepnik
Przecież Jarek nie zakładał posiadania FAC-a , a tylko dyskusja nabrała akademickiego charakteru . Łatwiej się jednak obronić przed sądem gdy producent i sprzedawca gwarantują limit a sprężyna nie jest regulowalna . Obronić , w naszych realiach oznacza dobrowolne poddanie się karze / co nie jest jednoznaczne z przyznaniem do winy /, wyrok w zawiasach
i utratę przedmiotu przestępstwa
. Łatwiej jednak pogodzić się z utratą FAC-a za 400 zeta , niż za 2400 .

Ostatnio zmieniony 2014-09-08, 19:48 przez Filo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
- Ściepnik